'Мамо, де наш рідний татко': на Буковині заспівали нову коляду - про Бога і війну, яка вразила всіх

"Мамо, де наш рідний татко": на Буковині заспівали нову коляду - про Бога і війну, яка вразила всіх

12.01.2015, 14:48

У Чернівцях пройшов фестиваль колядок, який організувала Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ КП. Хори заспівали зо три десятки колядок, але одна вразила всіх. Про це BukNews повідомили у Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ КП

Фестиваль колядок у кафедральному храмі Прп. Параскеви Сербської проводять шороку. З різних районів Буковини прибувають хористи, щоб своїм співом вшанувати Різдво Христове і прославити Спасителя.

 Цього року на фестиваль приїхали 14 хорових і самодіяльних колективів. були поміж них як професійні виконавці так і аматори. Утім для фестивалю рівень майстерності немає жодного значення. Коли у храмі залунала найпопулярніша коляда "Нова радість стала" у виконанні колективу співаків  парафії храму св. кн. Ольги (смт.Глибока), то цю коляду заспівали усі глядачі – духовенство, дорослі і діти.

Ведучим цьогорічного фестивалю був настоятель храму Прп. Параскеви Сербської, протоієрей Микола Семелюк. А умовою фестивалю є виконання колядок, які не співав жоден колектив.

Глибочани привезли цьогоріч нову коляду, яку написала парафіянка храму св. кн. Ольги Світлана Пожога. Коляда вразила всіх присутніх, адже в ній і прославлення Різдва Христового і біль за сучасні події в Україні.

Ось лише фрагмент цієї коляди:

Як на небі перша зірка

Почала сіяти

стали люди до Святої

Вечері сідати

 

Помолились Христу Богу

А діти питають:

Мамо, де наш рідний татко,

Чом не вечеряють?

 

Як вам діти пояснити

Як вам розказати?

Пішов татко рідну землю

Від "братів" спасати.

Першими на фестивалі виступили вихованці Недільної школи кафедрального храму Прп. Параскенви Сербської. Діти зодягнені у різдвяні вбрання часів народження Ісуса Христа. Це Діва Марія, Йосип, ангели, волхви, воїни, цар Ірод. ДІти показали театралізований виступ, розповідали вірші і заспівали колядок. Потім виступали й дорослі. Це аматорський хор "Козачка" Свято-Миколаївського храм з села Киселів, хор з села Снячів і співоча родина настоятеля храму.

П'ятеро хлопчаків 10-12 років з селища Лужани на Кіцманщині також приїхали колядувати. У своєму селі вони вколядували у щедрих господарів аж 5 тис. грн. Усі гроші хлопці передали на потреби захисників України в зоні АТО. Хлопці розповіли, що самі вирішили так вчинити – передати гроші армії.

У фестивалі взяли участь хор парафії св. Івана Хрестителя з Чернівців, родинний квартет отця Юрія Лужного, хор парафії з Рогізної, дитячий самодіяльний колектив жіночого монастиря Преображення Господнього з села Васловівці, хор храму пророка Іллі з села Стрілецький Кут, хор храму Віри, Надії, Любові і матері їх Софії з Чернівців. На завершення виступив знаний на Буковині хор з села Южинець, парафії храму св. Івана Богослова.

1