На Буковині за півтори доби випала місячна норма снігу: чернівчани добиралися на роботу пішки

На Буковині за півтори доби випала місячна норма снігу: чернівчани добиралися на роботу пішки

10.12.2012, 15:41

У Чернівцях від 9 до 10 грудня випала місячна норма снігу. За півтори доби по області випало 26 - 36 мм. снігу при місячній нормі 33 - 37 мм. Снігопад не припиняється. Комунальники не встигають вчасно прибирати сніг. Проїзд міськими дорогами залишається ускладненим. Більшість міських тротуарів, окрім тих, що в центральній частині міста, теж знаходяться під снігом.

Вчора та сьогодні, через снігопади більшість громадського транспорту в місті або не ходить, або рух маршруток та тролейбусів обмежений.

- Вчора чекала на маршрутку 40 хвилин і спізнилася на роботу, - розповідає чернівчанка пані Марина, - ледь добралася до роботи, сьогодні вирішила піти на роботу пішки.

- Я живу на вулиці Алматинській, то вранці, коли йшла на роботу побачила на зупинці стільки народу, що вирішила піти на роботу пішки, - розповідає чернівчанка Юлія. - Дійшла аж від Канівської до Червоноармійської до палацу "Юність Буковини", вважайте, що майже до центру, а потім таки сіла на маршрутку і кілька зупинок проїхала.

Сьогодні в центрі міста не видно ні тролейбусів, ні маршруток. За словами перевізників деякі маршрути довелося відмінити.

- Наш маршрут № 19 сьогодні не ходить, - розповідає директор підприємства "Багіра", Поліна Храпчинська. - Ходить лише маршрутка № 10. З трьох маршрутів лише один. Ще такого не пам’ятаю, щоб настільки повільно чистили сніг. Також не бачу на дорогах ні піску, ані солі, а це значно полегшило рух і машини змогли підніматися на пагорби і не так буксували б.

Водночас у мерії запевняють, що сніг у Чернівцях прибирають цілодобово. 9 грудня, за дорученням секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина під головуванням заступника Чернівецького міського голови з питань діяльності виконавчих органів Василя Тимофєєва відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На порядку денному стояли питання щодо ситуації, яка виникла у зв’язку із складними погодніми умовами у Чернівцях. У засіданні взяли участь керівники комунальних підприємств, голови районних у місті рад, керівники структурних підрозділів районних у місті рад.

Чернівецьким гідрометеоцентром оголошено штормове попередження по Чернівецькій області. У зв’язку з виходом південного циклону 9-10 грудня у місті – складні погодні умови. 10 грудня очікуються сніг, хуртовини на дорогах та снігові замети.

За два дні (8 та 9 грудня) працівниками МіськШЕПу для розчистки та посипання на вулицях міста було задіяно 16 одиниць техніки, які виконали 57 рейсів, однак ситуація у Чернівцях на ранок 9 грудня набула статусу надзвичайної події. Тож уже о 6.45 ранку Василь Тимофєєв доручив керівникам комунальних підприємств оголосити збір особового складу, а КЖРЕПам міста залучити весь особовий склад та наявну техніку для розчистки тротуарів від снігу.

Комісія вирішила залучити до прибирання снігу усіх працівників комунальних житлових ремонтно-експлуатаційних підприємств, установ та організацій міста. Автотранспортна служба ЦЗ міста спільно з ДАІ повинні організувати руху та необхідних обмежень в центральній частині міста з метою розвантаження доріг, уникнення заторів та можливості прибирання доріг.

МіськШЕП опрацює питання щодо вивозу снігу, зібраного на дорогах центральної частини міста. Роботи по очищенню вулиць від заметів тривають цілодобово.
Орендарі, керівники підприємств, установ та організацій залучені до прибирання снігу на відповідних територіях.

Підприємства «Міськсвітло», «Чернівціводоканал», «Чернівцітеплокомуненерго» працюють у звичному режимі. 10 грудня, на вулиці міста мали виїхати 68 тролейбусів, що відповідає плану.

Внаслідок ускладнення погодних умов на території області (сніг, місцями сильний сніг) на ділянці автодороги від с. Припруття до с. Динівці Новоселицького району 9 грудня створився затор техніки протяжністю до 2 км, в який потрапило 190 одиниць техніки та близько 500 чоловік. Завдяки злагодженим діям підрозділів Територіального управління МНС України у Чернівецькій області, служби автомобільних доріг та УДАІ УМВС о 23.40 затор техніки на зазначеній ділянці був ліквідований, повідомляє прес-служба управління МНС.

Протягом доби силами підрозділів ТУ МНС у Чернівецькій області здійснено буксирування 78 одиниць техніки, з яких 9 пасажирських автобусів та 11 легкових автомобілів. Також надано допомогу 650 чоловікам, які знаходились в транспортних засобах, що потрапили в затори та снігові замети.

Від Територіального управління МНС України у Чернівецькій області для надання допомоги громадянам залучалися 10 одиниць техніки, 25 чоловік особового складу.

9 грудня у селі Пригородок Хотинського району на річці Дністер рятувальниками Державної пожежно-рятувальної частини міста Хотин та співробітниками Чернівецького воєнізованого гірничо-рятувального відділення врятовано 3 мешканців Хмельницької області, двох чоловіків 1954 та 1974 років народження, та жінку 1978 року народження. Вони перепливали із Хмельницької області до Чернівецької області на саморобному човні та самостійно не могли добратись до берега.

Джерело: molbuk.ua

1