На Буковині відкрито вже 2 кримінальних провадження за фактами спроб підкупу виборців

На Буковині відкрито вже 2 кримінальних провадження за фактами спроб підкупу виборців

14.02.2019, 19:26

Ключовим завданням правоохоронців є оперативне реагування на кожне  повідомлення та якісний збір матеріалів для притягнення до відповідальності осіб, які намагаються порушити виборче законодавство.

Від початку президентської передвиборчої кампанії працівники поліції Буковини цілодобово моніторять ситуацію. Кожна інформація про порушення ретельно перевіряється.

За останню добу надійшло 1 повідомлення щодо порушення виборчого процесу.

13 лютого до поліції надійшло звернення жительки міста Заставна щодо дзвінка невідомої особи. Незнайомець по телефону пропонував за гроші сприяти пошуку осіб для голосування на виборах Президента України за окремого кандидата.

За вказаним фактом відомості внесені до ЄРДР за частиною 2 статті 160 Кримінального кодексу України (Підкуп виборця, учасника референдуму).  Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років. Досудове слідство триває.

Станом на 14.02.2019 завдяки активній громадській позиції жителів краю, тісній співпраці з Громадянською мережею ОПОРА поліція вже зареєструвала на території Буковини 20 повідомлень пов’язаних з виборчим процесом.

Відкрито 2 кримінальних провадження за фактами спроб підкупу виборців. Складено 19 адміністративних протоколів за порушення порядку виготовлення та розміщення агітаційних матеріалів. Судом притягнуто до адміністративної відповідальності 2 особи.

Буковинські правоохоронці мають позитивний досвід взаємодії з ОПОРОЮ у виявленні та документуванні фактів підкупу виборців, що мали місце під час місцевих виборів у 2015 році.

За результатами досудового розслідування кримінальних правопорушень за фактами підкупу виборців у 2015 році, до суду відносно 4-х осіб було направлене кримінальне провадження, відкрите за частиною 4 статті 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу України.

За результатами судового розгляду 3-х осіб було визнано винними та їм призначено покарання у вигляді 3-х років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік.

Судовий розгляд щодо однієї особи триває.

Поліція нагадує:

кримінальну відповідальність несуть обидві сторони: той, хто здійснює підкуп виборця, а також громадянин, який погодився проголосувати за неправомірну вигоду;

неправомірна вигода – це кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав;

якщо вам пропонують проголосувати за одного з кандидатів за неправомірну вигоду чи вам відомі інші випадки порушення виборчого законодавства, негайно повідомте до поліції за номером спецлінії «102».

 
Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
1


КОМЕНТАРІ (1)

та ти шо які молодці так оперативно! а за попередні вибори у білика просто грошей відсмоктали!? та й лишили у спокої, чи без грошей......

avatar

123

15 лютого 2019 06:05