На Буковині  вчителів-пенсіонерів стільки ж, скільки молодих вчителів, які потребують роботи

На Буковині вчителів-пенсіонерів стільки ж, скільки молодих вчителів, які потребують роботи

22.07.2014, 19:46

Сьогодні, 22 липня 2014 року, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Оксана Палійчук зустрілася з буковинськими засобами масової інформації щодо питання про проведення тижневих лінійок та викладання предметів морально-духовного спрямування в навчальних закладах області, а також про педагогічних працівників пенсійного віку.

У ході розмиви із журналістами порушилося питання і про педагогів пенсійного віку.

Керівник освітньої галузі краю зазначила, що «Відповідно до Закону України, обмежувати пенсіонерів щодо періоду роботи у школі ми не маємо права. Але, ми вимушені говорити і про іншу ситуацію. Розмова стосується нашої суспільної свідомості. Ми всі говоримо про те, що потрібно зробити, але ніхто не хоче брати на себе відповідальність. Тобто, як захищені наші молоді фахівці?! Чи вони захищені?!

Департаментом проаналізовано кількість молодих спеціалістів, які потребують працевлаштування, у співвідношенні до кількості педагогів пенсійного віку, які забезпечені роботою у навчальних закладах. Результати наступні: до прикладу у Вижницькому районі працівників пенсійного віку 135, а кількість молодих вчителів, які потребують працевлаштування – 137. Така картина, майже, у кожному районі.

Що ми бачимо?! Наші молоді фахівці абсолютно незахищені. Працюючи 12 років у вищій школі, я особисто зустрілася з цією проблемою. Молоді спеціалісти, магістри, які подають величезні надії, що вони будуть хорошими педагогами, протягом 2-3-ох років не можуть знайти місце роботи. За цей період вони втрачають надію знайти її, втрачають надію в себе.

У майбутньому ми будемо мати загальносуспільну кризу. У нас немає педагогічної наступності, бо повинна бути приблизно однакова кількість як молодих фахівців, так і педагогів середнього віку. Тому, у відповідному листі Департамента, ми чітко виявляємо позицію про підтримку молодим працівникам.

Звичайно, випадки є різні. Наприклад, якщо село віддалене, а молодий вчитель відмовляється доїжджати до місця роботи, то за таких умов вчитель пенсійного віку може працювати.

Можливо це радикальні зміни, і вони не всіма будуть підтримані, але починати будувати нову Україну ми маємо з себе».

Джерело:  Департамент освіти і науки ЧОДА

1