На Буковині у повітрі бойові літаки та вертольоти, на землі - десантники

На Буковині у повітрі бойові літаки та вертольоти, на землі - десантники

26.09.2012, 14:08

На Буковині, на військовому полігоні «Прибан»: у повітрі бойові літаки та вертольоти, на землі десантники

25 вересня, відповідно до Плану бойової підготовки на 2012-й навчальний рік та комплексу дослідницьких експериментальних командно-штабних навчань з органами військового управління та військами (силами) «Перспектива-2012»,  на полігоні «Прибан»  300-го окремого механізованого полку відбувся один з етапів навчання: батальйонне тактичне навчання без бойової стрільби.

Безпосереднє керівництво діями військовослужбовців здійснював командир 80-го окремого аеромобільного полку полковник Віктор Копачинський, а спостерігав за ними командир 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор  Ігор Колесник .

Як повідомив полковник Віктор Копачинський до навчань було залучено близько 600 військовослужбовців та 80 одиниць броньованої та автомобільної техніки. Підрозділ здійснив марш з пункту постійної дислокації, місто Львів - військовий полігон, що знаходиться у Сторожинецькому районі Чернівецької області, а це близько 330 кілометрів. Також слід зауважити, що у складі батальйону  брали участь і резервісти, які пліч-о-пліч зі строковиками та контрактниками «воювали»  з «бойовиками» незаконного збройного формування.

За сценарієм заходу, після отриманої інформації про розташування на території нашої держави незаконного збройного формування, керівництво 80-го окремого аеромобільного полку 13-го армійського корпусу  прийняло рішення блокувати задану місцевість та запропонувати злочинцям, чисельність яких складала близько 120 чоловік, здатися. Гелікоптери МІ-24 розкидали над територією ворожого табору листівки із закликом здатися та продублювали свою пропозицію через гучномовець.

Проте бандити здаватися відмовилися й у відповідь відкрили вогонь. Після цього позиції ворога атакували літаки-винищувачі Міг-29. Після літаків бандитам довелося пережити ще одне бомбардування, на цей раз бойових вертольотів МІ-24.

Атака з повітря змусила членів бандформування, що залишилися в живих, здійснити спробу втечі. Проте автоколона «чужинців» потрапила в засідку десантників. Після чого до бою вступили ще дві роти на бронетранспортерах БТР-80. Вони блокували район бойових дій, не давши ворогу вийти з оточення. Противника було знищено.

Проте командування вирішило приготувати сюрприз солдатам, що блокували район бойових дій, та відправили в тил п’ятої роти десантників групу диверсантів «противника» зі снайпером. Диверсантів було знищено, проте недостатньо швидке реагування на появу в тилу ворожої групи, призвело до втрат у складі п’ятої роти.

Коментуючи події, що розгорталися на полігоні, заступник командира 13-го АК з бойової підготовки полковник Олександр Тєлєгін оцінив дії своїх підлеглих на «добре».

– Незважаючи на те, що військовослужбовці аеромобільного батальйону 80-го окремого аеромобільного полку та військові льотчики діяли на незнайомій території та орієнтувалися лише по карті, вони повністю впоралися з поставленими завданнями, – наголосив полковник Олександр Тєлєгін.

Підполковник Сергій Берець.

Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)

 

1