На Буковині цьогоріч значно зросла кількість умисних убивств

На Буковині цьогоріч значно зросла кількість умисних убивств

25.05.2012, 20:15

Сьогодні, 25.05.2012 року, в Чернівецькій обласній прокуратурі відбулося спільне засідання колегії цього правоохоронного органу та УМВС України в Чернівецькій області. Йшлося про стан профілактики, попередження, розкриття та розслідування умисних вбивств на території Буковини, - повідомили BukNEWS  в прес-службі прокуратури Чернівецької області.

         Як зазначив у вступному слові прокурор області Петро КОВАЛЬ, на Буковині цьогоріч маємо значний ріст умисних вбивств. Якщо у 2010 році у Чернівецькій області їх було скоєно 18, то у минулому на один більше – 19. Якщо ж порівнювати уже цьогорічні цифри з минулорічними (за 4 місяці), то маємо зовсім невтішну картину – 12 умисних вбивств проти чотирьох. І бути сторонніми спостерігачами такого явища правоохоронні органи краю просто не мають права.

         Досить детально у своїй доповіді з даного питання проаналізував ситуацію, яка склалася на Буковині, заступник прокурора області Олександр ВАСИЛЬЧУК. Він не тільки наводив конкретні цифри і факти, а і вказував на недопрацювання правоохоронців та на те, як вони повинні діяти, аби покращити криміногенну ситуацію в краї. Зокрема, як зазначив Олександр Костянтинович, більшість умисних вбивств в області вчинено саме на побутовому ґрунті, внаслідок тривалих сімейних сварок, бійок, непорозумінь між подружжям, родичами, знайомими. А безпосередніми причинами, які тягнули за собою злочинні дії, ставали дріб’язкові обставини – безпідставні ревнощі, образливі висловлювання, перебування у стані сп’яніння тощо. Характерним для цих злочинів є те, що більшість з них були пов’язані з пияцтвом обвинувачених або потерпілих, а деколи одночасно їх обох. Незначний привід або сказане образливе слово ставали причиною агресивності, сварки, наступної бійки, а потім і вбивства. Наприклад, 11 січня ц.р. Першотравневим райвідділом міліції м.Чернівців була порушена кримінальна справа відносно жителя с.Карапчів Вижницького району. Працюючи різноробочим на заводі «Мальва» і перебуваючи у складському приміщенні, після спільного розпиття спиртних напоїв, а згодом виниклої суперечки з буковинцем О., який нібито образив його співмешканку, побив того, в результаті чого потерпілий помер.

         Для вчинення умисних вбивств на побутовому ґрунті, а також внаслідок конфліктів, пов’язаних з пияцтвом, характерним є те, що у більшості випадків про наявність побутових негараздів, антисоціальну поведінку окремих осіб, їх схильність до зловживання спиртними напоями було відомо органам влади та місцевого самоврядування, громадськості, працівникам органів внутрішніх справ. Однак, цілеспрямованих профілактичних та попереджувальних заходів з їх боку належним чином не вживалося, що і призводило до вчинення тяжких злочинів.

         Підбиваючи підсумки колегії, прокурор Чернівецької області Петро КОВАЛЬ зазначив, що «діяльність правоохоронців Буковини в галузі забезпечення законності прав і свобод громадян ще не повною мірою відповідає вимогам Указів Президента України «Про невідкладні заходи щодо посилення боротьби зі злочинністю» та «Про заходи щодо подальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян». Отож, як бачимо, проблеми на даному напрямку існують і ми повинні їх виправити». Тому й закликав усіх прокурорів і працівників органів внутрішніх справ мобілізуватися та плідно попрацювати над усуненням допущених прорахунків і помилок у роботі.

1