На Буковині три політичні партії подали позови проти ТВК за відмову у реєстрації та виграли суди (оновлено 08.10)

На Буковині три політичні партії подали позови проти ТВК за відмову у реєстрації та виграли суди (оновлено 08.10)

07.10.2020, 20:38

Три місцеві організації політичних партій «За майбутнє», «Батьківщина» та Партія Зелених України подали судові позови на Хотинську міську територіальну виборчу комісію через відмову їм у реєстрації списків кандидатів у депутати на засіданні 24 вересня.  Партіям «За майбутнє» та Партії Зелених України відмовили за недотримання гендерних квот у поданому ТВК єдиному виборчому списку, а «Батьківщині» за те, що на думку деяких членів Хотинської комісії, під час конференції організація партії оголосила  першим кандидатом у депутати  одну особу, а до ТВК подала іншу.

Так, на засіданні член комісії Анатолій Годнюк від «Європейської Солідарності», заявив про фальсифікацію документів. Він сказав, що під час перегляду конференції осередку партії ВО «Батьківщина» у режимі онлайн замість прізвища  «Новіцький» почув прізвище «Дідорук» (він теж є кандидатом під номером 7 у депутати до Хотинської міської ради від  ВО «Батьківщина»).

«Я особисто і ще декілька членів комісії, які підтвердили також це, у зв'язку з коронавірусом не могли відвідати з'їзд партії «Батьківщина». Ми дивилися його трансляцію на офіційній фейсбук-сторінці політичної партії ВО «Батьківщина». У трансляції було зазначено ім'я особи, яка затверджена першим кандидатом єдиного списку до Хотинської  міської ради.  При цьому, в  документах, які надійшли до Хотинської міської ради зазначено інше прізвище. Після розголосу цієї справи, відео конференції стало недоступним, але в «налаштуваннях»  допису на офіційній фейсбук-сторінці «Батьківщини» є історія змін, де можна побачити ці зміни», - прокоментував ОПОРІ ситуацію член Хотинської міської ТВК Андрій Годнюк.

Щодо цього питання члени ТВК проголосували наступним чином: 6 членів – за реєстрацію списків кандидатів від «Батьківщини», 1 - проти, та ще 6 людей утрималось, а отже, рішення про реєстрацію у виборчому процесі було відхилено.

Анатолій Новіцький, який балотується перший номером у  виборчому списку ВО «Батьківщина» до Хотинської міської ради, також прокоментував ОПОРІ ситуацію:

«Коли ми здавали документи від партії «Батьківщина»,  Ольга Гаврилян отримала доручення на подачу документів, а я був присутнім при цьому, як кандидат, як перший номер у списку партії. Після того, як ми здали документи, через декілька годин зателефонували з ТВК і  запросили мене на цю комісії. В той момент як ми прийшли (з Ольгою Гаврилян),  я висловив свою думку. Але рішення комісією про затвердження списків поданих нашою партійною організацією не було прийняте. Витяг протоколу отримали члени ТВК від «Батьківщини» аж на другий день після засідання о 22:00.  Хочу додати, що я був на конференції, голосував, все було всім зрозуміло, хто куда йде і за яким номером».

1 жовтня у справі № 600/1618/20-а  Чернівецький окружний адміністративний суд  задовільнив адміністративний позов Чернівецької обласної партійної організації ВО «Батьківщина» до Хотинської міської ТВК, визнав  протиправною та скасував постанову ТВК про відмову у реєстрації кандидатів у депутати, включених. Суд зазначив, що в постанові ТВК не конкретизовані підстави відмови та не деталізовано, у чому саме полягало порушення осередком партії порядку висування кандидатів у депутати міської ради.

В свою чергу, представники політичної партії «Наш край» подали апеляцію на це рішення суду. 5 жовтня Апеляційний суд у місті Вінниця залишив апеляційну скаргу без задоволення, а рішення Чернівецького окружного адміністративного суду апеляційної інстанції залишив без змін.

Крім того, представники Партії Зелених України 24 вересня також подали до суду на Хотинську міську ТВК через те, що комісія не зареєструвала виборчий список, оскільки, не було збережено гендерної квоти при формуванні списків ТВК. Суд у справі № 600/1613/20-а задовільнив позов представників партії та зобов'язав Хотинську міську ТВК зареєструвати списки кандидатів у депутати до Хотинської міської ради. Зокрема, суд зазначив, що фактичною підставою для відмови у реєстрації всіх кандидатів у депутати було неотримання гендерної квоти. Суд встановив, що представник Хотинської районної організації Партія Зелених України Андрій Медвецький подав до Хотинської міської ТВК документи щодо реєстрації кандидатів у депутати, зі змісту яких вбачається порушення частини 9 статті 219 ВК України (щодо формування списків за гендерною ознакою), однак поданий варіант електронних документів помилки не містив, що у судовому засіданні підтвердила представниця ТВК. Тому суд прийшов до висновку, що  сталась помилка, яка мають усунути  представники Хотинської районної організації Партії Зелених України. Зважаючи на це, суд зобов’язав виборчу комісію зареєструвати на паперових носіях списки кандидатів у депутати Хотинської міської ради з виправленими технічними помилками. Вказане рішення суд апеляційної інстанції залишив без змін.

У коментарі ОПОРІ представник Партії Зелених Андрій Медвецький зазначив:

«В той день цілеспрямовано в ТВК дивилися лиш три папки, я думаю, що вони (ТВК) бачили ці помилки, але до самого засідання нам ніхто нічого не говорив».

Також 23 вересня політична партія  «За майбутнє» подала судовий позов на Хотинську ТВК через недотримання гендерних квот. Представник «За майбутнє» Андрій Атаманчук прокоментував ситуацію з позовом до суду:

«Там була просто технічна помилка, ми подали документи невиправлені, а потім просто попросили замінити списки, в яких помилки не було, але їх в ТВК не замінили».

Відповідно до опублікованого судового рішення у справі № 600/1606/20-а суд позов задовольнив повністю. Суд виходив з того, що Хотинська територіальна виборча комісія прийняла постанову, якою відмовила позивачу у реєстрації кандидатів у депутати Хотинської міської ради на вибори з підстав порушення гендерної квоти. Натомість осередок партії «За майбутнє» подав уточнені документи  24 вересня о 23:30. Суд прийшов до висновку, що порушення такої норми при формуванні списків кандидатів є помилкою, яка може бути усунута, а партія «За майбутнє» мала час до 24 вересня включно подати уточнені або інші документи для реєстрації кандидатів у депутати, що вона й зробила.

Вказане рішення суд апеляційної інстанції залишив без змін.

Згідно з частиною 7 статті 227 Виборчого кодексу України, список та черговість кандидатів у депутати в єдиному виборчому списку, а також список та черговість кандидатів у кожному територіальному виборчому списку, визначені організацією партії, не можуть бути змінені після подання документів для їх реєстрації територіальною виборчою комісією. Черговість кандидатів у депутати у територіальному виборчому списку може бути змінена лише за підсумками голосування виборців за умови та у порядку, встановлених частинами першою і другою статті 259 цього Кодексу.

  За коментарями звертайтеся:

Богдан Старик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Чернівецькій області

Анна Ноголь, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

Джерело: https://www.oporaua.org/ 

1