На Буковині суд виправдав чиновницю, яку 'на гарячому' затримали за хабар

На Буковині суд виправдав чиновницю, яку "на гарячому" затримали за хабар

04.07.2019, 15:24

Надані слідством докази суд не взяв до уваги, оскільки вважає, що їх отримали з порушеннями або вони не підтверджують вини чиновниці

У вересні минулого року співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою та поліцією викрили на хабарі у 2,4 тисяч доларів начальницю Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернівецькій області. Проте днями Першотравневий суд Чернівців виправдав чиновницю, повернувши їй заставу та знявши арешт із її майна.

Про це йдеться на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Тоді правоохоронці встановили, що чиновниця вимагала 2,4 тисячі доларів США від керуючої аптеками ПП "Гармонія 2000", яка займається реалізацією лікарських засобів у регіоні. За цю суму зловмисниця пообіцяла не включати комерсанта до плану перевірок на 2019 рік.  Правоохоронці затримали чиновницю під час отримання всієї суми неправомірної вигоди у власному робочому кабінеті.

Проте, у суді обвинувачена не визнала свою вину. Натомість, звинуватила правоохоронців у провокації проти неї. Вона пояснила, що у квітні 2018 року в одній із місцевих газет вийшла стаття «Робимо ліки за старими рецептами» із фото керуючої аптеками ПП "Гармонія 2000". Після цього обвинувачена чиновниця надіслала листа у ПП "Гармонія 2000" із вимогою пояснити, на яких підставах на їх підприємстві виготовляють ліки. Проте ті не надали необхідні документи.

А у вересні, за словами обвинуваченої, вона випадково зустрілася із керівницею ПП "Гармонія 2000" і та пояснила, що не встигає зібрати необхідні документи для відповіді на лист Держлікслужби. Пізніше вона прийшла у кабінет до обвинуваченої та почала спілкуватись із нею, а потім різко встала і вийшла, а при виході залишила щось на поличці її кабінету. Після цього зайшли правоохоронці і затримали обвинувачену.

За словами ж свідка, яка керує мережею аптек ПП "Гармонія 2000", обвинувачена вимагала у неї по 150 доларів за одну аптеку цієї мережі за те, щоб чиновниця не включала ці аптеки до плану ліцензійної перевірки на наступний рік. Після почутої вимоги від чиновниці свідок пішла у прокуратуру і спочатку усно, а потім і письмово заявила про вимагання хабара. Вона зібрала необхідну суму у 2 тисячі 400 доларів зі своїх заощаджень, повідомила обвинувачену, що зібрала гроші, принесла їх у кабінет та передала обвинуваченій і вийшла з кабінету.

Суд став на бік обвинуваченої та довів, що вона на своїй посаді не мала повноважень включати або не включати у план перевірок будь-яку аптеку. Крім того, суд вважає, що вона не вимагала грошей у потерпілої. Також суд не взяв до уваги частину аудіо- і відео доказів, оскільки вважає, що добуті вони були з порушенням законодавства та без дотримання усіх бюрократичних процедур.

Тому суд повністю виправдав чиновницю Держлікслужби та повернув заставу у майже 80 тисяч гривень, яку за неї сплатили. Крім того, суд зняв арешт з квартири чиновниці та повернув їй вилучене при затриманні майно. Кошти у сумі 2400 доларів суд повернув потерпілій власниці аптек.

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1