На Буковині створять деревообробний кластер

На Буковині створять деревообробний кластер

18.03.2013, 02:47

15 березня 2013 р. за ініціативи Асоціації деревообробників Буковини та за підтримки GIZ Ukraine у Чернівцях відбулося засіданні робочої групи «КЛАСТЕР ДЕРЕВООБРОБКИ: МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ГАЛУЗІ ТА РЕГІОНУ». З цієї нагоди також була проведена прес-конференція, у ході якої презентовані цілі й завдання робочої групи та основні плани її ініціаторів.

Власне проведення засідання робочої групи стало першим кроком на шляху реалізації комплексного проекту зі створення на території Чернівецької області кластеру деревообробки. За словами директора Асоціації деревообробників Буковини Володимира Дороша, проект розрахований на декілька років і передбачає залучення як грантових ресурсів, так і бюджетних коштів. До того ж, до його реалізації будуть залучені всі зацікавлені сторони: влада, деревообробні підприємства й громадські організації. У підсумку ж створення кластеру сприятиме глибинній переробці деревини в регіоні, дозволить залучити нові інвестиції в галузь та підвищити конкурентоздатність місцевих виробників.

Наразі ж основне завдання робочої групи полягало в тому, щоб обговорити можливості створення і концепцію кластеру деревообробки в Чернівецькому регіоні. Саме тому до участі в ній були залучені провідні вітчизняні фахівці у галузі кластерної економіки (буковинського аграрного кластеру, львівських кластеру деревообробки й IT-кластеру) та підприємці деревообробної галузі краю. До дискусії долучилися і посадовці ОДА та обласного управління лісового і мисливського господарства.

За підсумками засідання робочої групи учасники прийшли до одностайної думки про доцільність створення кластеру деревообробки у Чернівецькій області на базі Асоціації деревообробників Буковини та узгодили концепцію його формування. Наступним етапом стане формування команди проекту та пошук необхідних ресурсів. Після цього команда проекту займеться вивченням кращих зарубіжних і вітчизняних практик побудови кластерної економіки, у тому числі в деревообробній галузі. А вже потім – втіленням конкретних заходів зі створення деревообробного кластеру в Чернівецькій області.

Довідково: Кластер в економіці – це галузеве, територіальне та добровільне об'єднання підприємницьких структур, які тісно співпрацюють із науковими (освітніми) установами, громадськими організаціями та органами місцевої влади з метою підвищення конкурентоздатності власної продукції і сприяння економічному розвитку регіону. Кластерний метод організації економіки сьогодні є одним із найбільш ефективних способів забезпечення самодостатності регіональних економічних систем. Найбільш успішним прикладом кластерної економіки у світі є відома Силіконова долина в США, де сконцентровані провідні підприємства IT-галузі.

1