Кілька буковинських лікарень  за три місяці не витратили жодної гривні на закупівлю медикаментів, тим часом пацієнти  купують препарати за свої гроші

Кілька буковинських лікарень за три місяці не витратили жодної гривні на закупівлю медикаментів, тим часом пацієнти купують препарати за свої гроші

10.08.2020, 19:05

 Буковину стрімко накриває друга хвиля поширення COVID-19: показники захворюваності зростають

Наразі підвищення захворюваності фіксують у всіх районах області, на Кіцманщині ж зареєстровано спалах коронавірусної інфекції.

Про це ішлося під час онлайн-наради із головними лікарями закладів, що надають первинну медичну допомогу, та керівниками госпітальних баз. Нарада у такому форматі відбулася вперше. Захід покликаний посилити координацію між різними установами, що працюють із хворими на COVID-19, аби ефективно протидіяти поширенню вірусу.

– Ситуація із розповсюдженням COVID-19 набуває нових обертів, тому мусимо обговорити, яким чином будемо мобілізувати усі наші сили та ресурси, як фінансові, так і кадрові. Головна наша мета – зробити так, аби рівень захворюваності не зростав, а стабілізувався, – зазначила заступниця голови ОДА Наталія Гусак.

Лише за останню добу фахівці Чернівецького обласного лабораторного центру зафіксували 108 нових випадків. Це найвищий показник за останні два тижні.

Окрім цього, Кіцманський район потрапив до «червоної зони» за рівнем поширення вірусу. Щодня тут по 30-40 нових хворих.

Як зупинити розповсюдження COVID-19 на Буковині та чи готові медзаклади до другої хвилі коронавірусу – про це говорили на засіданні обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та з упередження і нерозповсюдження інфекційного захворювання – коронавірусу COVID-19. Очолила його заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.

«Проведення масових заходів негативно вплинуло на епідеміологічну ситуацію в області. Число хворих на коронавірус збільшується – гряде друга хвиля захворювання. З першою ми зіткнулися у березні, тож знаємо які виклики і завдання нас чекають. Маємо організувати роботу так, аби мінімізувати поширення COVID-19 на Буковині та в майбутньому максимально оперативно реагувати на нові випадки хвороби», – сказала Наталія Гусак.

Найперше завдання, яке стоїть перед госпітальними базами – сформувати необхідні запаси ліків та засобів захисту. Наразі на рахунках лікарень є близько 50 мільйонів невикористаних коштів. Ці гроші медичні заклади отримали від Національної служби здоров’я України для лікування хворих на COVID-19.

– Є низка лікарень, які за три місяці не витратили жодної гривні на закупівлю медикаментів. Між тим, пацієнти часто скаржаться, що доводиться купувати препарати за свої гроші. Цю ситуацію слід виправити, – закликала Наталія Гусак головних лікарів госпітальних баз.

Під час засідання штабу головний санітарний лікар Чернівецької області Наталія Гопко зазначила, що коронавірус активно поширюється у всіх районах Буковини. Поодинокі випадки фіксують лише на Кельменеччині. Серед лідерів за кількістю хворих – Кіцманський район. Наразі тут заборонено роботу громадського транспорту, кафе, ресторанів, торгових центрів, а також відвідування закладів освіти.

Аби стабілізувати епідеміологічну ситуацію та застерегти інші регіони від віднесення до «червоної зони», Наталія Гусак доручила представникам місцевого самоврядування Кіцманщини посилити тут контроль за дотриманням правил карантину та проходження самоізоляції осіб, які повернулися з-за кордону.

Також Комісія розглянула можливий план дій медичної ланки Чернівецької області в осінній період, коли до коронавірусу додадуться ще й інші гострі респіраторні вірусні інфекції.

Що ж до сімейних лікарів, то вони пояснюватимуть пацієнтам важливість вакцинації від грипу, адже таке щеплення – це додатковий захист від сезонних інфекцій.

1