На Буковині сільський голова з сином хотіли хабар 15 тисяч доларів за два гектари ставку і гектар прилеглої території біля Шилівців

На Буковині сільський голова з сином хотіли хабар 15 тисяч доларів за два гектари ставку і гектар прилеглої території біля Шилівців

10.08.2021, 10:28

Шевченківський районний суд міста Чернівці затвердив угоду про визнання винуватості у справі про зловживання впливом.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 6 серпня. 

У грудні 2014-го підприємець звернувся до Шиловецького сільського голови з клопотанням про надання йому в оренду на 49 років земельної ділянки та ставу в селі Шилівці, в урочищі «Толока», для будівництва кафе. Голова сільради підтвердив, що є став площею 2 гектари і прилеглий 1 гектар землі і сказав, що зможе вирішити питання.

Згодом посадовець дізнався, що ставок і земля розташовані за межами населеного пункту Шилівці, тому Шиловецька сільська рада не уповноважена розпоряджатися цими землями. Передати ставок в оренду могла обласна державна адміністрація за результатами конкурсу, а прилеглу ділянку — Головне управлення Держземагенства в Чернівецькій області. При цьому сільрада може тільки дати згоду на оренду прилеглої ділянки. Щоб повністю розпоряджатися ставком і землею, треба змінити межі населеного пункту — замовити генеральний план, який має пройти громадське обговорення та містобудівну раду в облдержадміністрації, після чого підлягає затвердженню на сесії районної ради.

Розуміючи, що зміна меж населеного пункту є довгим і складним процесом, голова сільради начебто вирішив не говорити підприємцю правди і не втратити нагоду отримати хабар. Щоб уникнути викриття правоохоронцями, чоловік залучив до реалізації плану свого сина. Останній у розмові із підприємцем запевнив, що вплине на депутатів, аби вони дали згоду на оренду.

За два гектари ставку і один гектар прилеглої території батько із сином хотіли 15 тисяч доларів. Але погодилися узяти 5 тисяч, а решту $10 тисяч відтермінувати на невизначений термін через довготривалий процес оформлення документів, які б давали право сільській раді розпоряджатися ділянкою водного фонду.

Сільрада проголосувала — дала згоду на передачу землі в оренду і поточний ремонт ставка. Сільський голова дав секретарю вказівку роздрукувати йому рішення зі зміненим змістом, змінивши в резолютивній частині слова «надати згоду на надання в оренду» на «надати в оренду». Згодом у сільському пабі за це рішення передано 5 тисяч доларів і зловмисників затримано.

Голову села звинувачували в одержанні неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб, у зловживанні службовим становищем, службовому підробленні і шахрайстві.

У 2017 році сільський голова помер і справу проти нього закрили.

Син сільського голови, який отримував для нього гроші в пабі, 6 серпня 2021-го уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. Його дії перекваліфікували із ч.2 ст.27, ч.3 ст. 368 на ч.3 ст.369-2 ККУ як зловживання впливом.

Суд призначив узгоджене покарання — 3 роки позбавлення волі з конфіскацією всього майна, крім житла.

1