На Буковині  ПЦУ не має жодного захисника – ні в особі прокуратури, ні Верховної Ради, ні Президента, ні поліції, ані влади на місцях, - митрополит Данило

На Буковині ПЦУ не має жодного захисника – ні в особі прокуратури, ні Верховної Ради, ні Президента, ні поліції, ані влади на місцях, - митрополит Данило

30.08.2019, 10:53

Митрополит ПЦУ Данило розмірковує про те, чому "віруючим здавалося, що все необхідне вже зроблено державою, Верховною Радою, Президентом і воно має силу на державному рівні. Навіть сподівалися, що їх будуть змушувати перереєстровуватися в Українську Церкву".

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Павлюка вимагають підписати документи про перереєстрацію релігійних громад ПЦУ на Буковині

Але цього не сталося. Зокрема, на Буковині.  Попри те, що "Останнім часом кілька парафій зрештою зрозуміли, що є Українська Церква канонічна та благодатна – така ж, як досі виглядала і московська, тож захотіли змінити підпорядкування від Церкви московської до української УПЦ (ПЦУ)".

Ієрарх бачить причину у тому, що "ні прокурори, ні судді, ні адвокати, ні поліція, ані влада наша не за нами. Здається, що всі наші, усі будують Україну, ніби і в Бога вірять, а очікуваних позитивних результатів годі дочекатися...  Вони не підтримують свою Церкву, але, на диво всім, вона з ласки Божої, будучи у великих немочах, зростає. Саме через те, що у неї немає захисників, а навпаки – одні знущальники… "

Вихід із ситуації митрополит Данило бачить такий: "Дорогі віряни, треба було перейти в Українську Церкву ще в 1990-х роках. Тоді було набагато легше з реєстраціями, не лякали так судами. Але й тепер мудрі люди роблять великі справи. Не переходьте поодиноко, а переходьте масово – п’ятдесят, сто парафій. Закидайте, завалюйте недоброзичливців своїми документами, вони обезсиляться судитися з усіма. Поодинокі переходи будуть бити судами, тітушками, а масові заблокувати не зможуть. Не втрачаймо надії. Ці складні умови розвитку Української Церкви прогнозують їй велике майбутнє. Терпляче та виважено боріться, не відступайте від святої справи. Процес зростання нашої Церкви триває з перешкодами, але впевнено ведений Духом Святим. За велике майбутнє для нас та наших нащадків варто боротися. Нехай Господь Бог допомагає. Господи, будь з нами". 

За матеріалами Православні Буковини.

1