Новому старому голові Апеляційного суду повезло, що він дніпропетровський, а не донецький

Новому старому голові Апеляційного суду повезло, що він дніпропетровський, а не донецький

16.04.2014, 14:42

За повідомленням відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату обласної державної адміністрації, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», із змінами, внесеними Законом України від 08 квітня 2014 року «Про відновлення довіри до судової системи України», в апеляційному суді Чернівецької області відбулися збори суддів суду.

Відтак рішенням зборів суддів від 14 квітня 2014 року головою апеляційного суду Чернівецької області призначено Миколу Олійника, який вже обіймав цю посаду з липня 2013 року. Окрім цього, цим же рішенням на посаду заступника голови суду призначено Любов Перепелюк, а на посаду секретаря судової палати у цивільних справах суду - Василя Яремка. Питання про заміщення решти вакантних адміністративних посад у суді буде вирішуватися на наступних зборах суддів, які планується провести вже найближчим часом.

Як повідомляв інтернет-портал "Місто Ч", Микола Олійник народився у 1957 році у Дніпропетровську. У 1975 влаштувався на Південний машинобудівний завод звичайним робітником – і одразу ж вступив на заочне навчання до Харківського юридичного інституту. У 1980-823 роках працював нотаріусом, 1982-85 – консультантом з нотаріату та адвокатури відділу юстиції Дніпропетровського облвиконкому. У лютому 1987 року Миколу Олійника обирають суддею, і вже у червні цього ж року його призначають головою Жовтневого районного суду Дніпропетровська. У грудні 1998 року він отримав звання заслуженого юриста, а у квітні 2000 року був обраний суддею безстроково.

А от суддею Апеляційного суду Чернівецької області Микола Олійник був обраний на засіданні Верховної Ради України лише 20 червня 2013 року (266 голосів «за»). Його обрання підтримали Партія Регіонів, КПУ, майже половина позафракційних і… більшість фракції УДАР, зокрема, Оксана Продан, Роман Ванзуряк і Роман Романюк. Фракції «Батьківщини» і «Свободи» не дали за це рішення жодного голосу. Далі все було справою техніки: 2 липня Вища рада юстиції призначила Миколу Олійника головою Апеляційного суду Чернівецької області, а 8 липня інформація про це з’явилася на сайті суду.

Микола Олійник не замішаний в жодному гучному скандалі. Чи не єдиний виняток – у 2008 році йому закидали прийняття на роботу в Жовтневий райсуд особи з непогашеною судимістю, а потім – зняття цієї судимості. Проте справу зам’яли, в тому числі завдяки рідному племіннику Святославу Олійнику, який тоді був народним депутатом від БЮТ та членом парламентського комітету з питань правосуддя.

1