На Буковині за добу розмитнили понад 200 'євроблях' майже на 13 млн.грн.

На Буковині за добу розмитнили понад 200 "євроблях" майже на 13 млн.грн.

17.01.2019, 16:15

Впродовж останньої доби на Чернівецькій митниці ДФС оформлено понад 200 транспортних засобів з іноземними номерами, за які сплачено в бюджет майже 13,0 млн.грн.

За інформацією Державної фіскальної служби України однією із митниць, де громадяни найактивніше оформляють свої автівки – Чернівецька митниця ДФС. Зазначене є, зокрема, результатом вжитих керівництвом митниці організаційних заходів, як-от: збільшення кількості інспекторського складу, задіяного в оформленні бувших у використанні транспортних засобів, зміна графіка роботи, робота у вихідні та святкові дні, посилення взаємодії з митними брокерами. А також, запровадження телефону «гаряча лінія» для отримання консультацій щодо митного оформлення ввезених транспортних засобів на митну територію України - (0372) 52-55-82.

На Чернівецькій митниці ДФС від 25 листопада 2018 до 17 січня 2019 оформлено 3500 транспортних засобів. Це авто, які були ввезені на митну територію України з 1 січня 2015 року до набрання чинності нових правил ввезення таких автомобілів та перебували у митних режимах «тимчасове ввезення» або «транзит». За розмитнені авто до Державної  скарбниці України сплачено понад 246,0 мільйонів гривень.

Також митники звертають увагу, що термін пільгового періоду застосування ставки акцизного податку для митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією спливає 22 лютого 2019 року. До кінця дії пільгового режиму оподаткування легкових транспортних засобів лишилося: 37 днів. Протягом цього часу громадяни можуть здійснити митне оформлення легкових автомобілів із застосуванням коефіцієнта 0,5, - тобто скористатись 50% пільгою щодо нарахування акцизного податку. Чинним законодавством встановлено, що після закінчення 90 пільгових днів власники таких автівок сплачуватимуть акцизний податок за повною ставкою, а отже, розмір митних платежів суттєво зросте.

Здійснити митне оформлення транспортних засобів для вільного обігу в зоні діяльності Чернівецької митниці ДФС громадяни можуть у відділі митного оформлення №1 за адресою: м.Чернівці, вул. Руська, 248 М. Час роботи відділу: з 09:00 год до 24:00 год щодня (без вихідних). Контакти відділу розміщено на офіційному порталі Територіальні органи ДФС у Чернівецькій області "Митні пункти" за посиланням:http://cv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/mitni-punkti/239552.html.

Із текстом Законів України, які регламентують нові умови ввезення транспортних засобів від 08 листопада 2018року №2611-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та № 2612-VIIІ-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» можна ознайомитися за посиланнями: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2611-19 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2612-viii).

Державний бюджет уже отримав понад 233,0 млн. грн. від розмитнення автомобілів на Чернівецькій митниці

Чернівецька митниця ДФС звертає увагу, що залишилося 37 днів до завершення пільгового періоду митного оформлення транспортних засобів з іноземною реєстрацією. Вже 22 лютого 2019 року спливає термін пільгового періоду застосування ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією. Зазначений коефіцієнт застосовується у разі ввезення одного легкового автомобіля однією фізичною особою для власного використання. Після цього часу власники таких автівок будуть сплачувати акцизний податок за повною ставкою. Наразі це передбачено чинним законодавством. Тому звертаємо увагу всіх власників автомобілів з іноземною реєстрацією: не чекати останніх днів, а вчасно оформляти свої транспортні засоби. 

Крім того, передбачений перехідний період 180 діб для тих громадян, які ввезли автомобіль з 1 січня 2015  року до 25 листопада 2018 року (набрання чинності Законом України від 08 листопада 2018 року № 2612-VIIІ „Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України”). Протягом цього часу громадяни мають можливість оформити свої транспортні засоби, які були ввезені на територію України протягом вказаного періоду і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

Починаючи з 25.05.2019 року будуть скасовані пільгові умови щодо відповідальності за порушення митних правил при ввезенні автомобілів з іноземною реєстрацією. З цього часу вступають у дію нові санкції. Так, при перевищенні строку транзиту або тимчасового ввезення транспортного засобу з іноземною реєстрацією більше ніж на 30 діб, власнику такого автомобіля загрожує штраф у розмірі 170 тис. грн. або конфіскація транспортного засобу за рішенням суду.

Також з 21 грудня 2018 року почав діяти Тимчасовий порядок виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на території України, яким передбачено алгоритм дій для декларування транспортних засобів з іноземною реєстрацією та визначено перелік необхідних документів.

На Чернівецькій митниці ДФС митне оформлення транспортних засобів з іноземною реєстрацією здійснює відділ митного оформлення №1 за адресою: вул. Руська, 248 М, м. Чернівці. Час роботи: з 09:00 год до 24:00 год щодня (без вихідних).

Довідка:

Станом на 16 січня 2019 року у митному режимі «імпорт» оформлено майже 3300 автомобілів на єврономерах.

Головне управління ДФС у Чернівецькій області

1