На Буковині під видом призупинення діяльності закривають бібліотеки: голова Заставнівської ОТГ Василь Радиш закрив Заставнівську бібліотеку

На Буковині під видом призупинення діяльності закривають бібліотеки: голова Заставнівської ОТГ Василь Радиш закрив Заставнівську бібліотеку

12.11.2021, 13:13
Голова Заставнівської ОТГ Василь Радиш закрив Заставнівську бібліотеку.  За приміщення бібліотеки змагаються у суді... 
 
Про це повідомив Василь Козьмик. 
 
- Тож там уже бізнесюки перезавантажать бібліотеку в ресторан або готель, бо мають вплив на людей, які обирають їх і покірно терплять їхні асоціальні вчинки, - прокоментував свою інформацію пан Василь. - Раджу й Радишу прочитати статтю Коваль. Знаю, що грошей на розвиток ОТГ нема. А розум є? Не тільки в нього, а в усій Заставні?
 
КОМЕНТАР BUKNEWS:
 
 Злі язики тепер кажуть про закриті вже новими ОТГ книгозбірні у Новоселиці, Боянах...  За роки так званих реформ рахунок зачинених у Чернівецькій області бібліотек вже йде на десятки, якщо не на сотні.
 
Відсутність правової відповідальності керівників об’єднаних територіальних громад за не фінансування культурної сфери, лазівка у чинному законодавстві, яка дозволяє «призупиняти» діяльність бібліотек,  щоб обійти вимогу погодження закриття з міністерством культури та інформаційної політики, призводить до звільнення колективів, перепрофілювання приміщень.  (Кабінет Міністрів України. Постанова від 6 лютого 2019 р. № 72. Київ. Про затвердження Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні).
 
Підступність дій місцевої влади полягає у тому, що "призупинення діяльності" не потрапляє в статистику.

Актуальність проблеми засвідчило звернення у січні 2021 року  представників Української бібліотечної асоціації до Офісу Генеральної прокуратури України з вимогою реагувати на випадки незаконних дій органів місцевого самоврядування  щодо "призупинення діяльності" бібліотек.

Міністерство культури та інформаційної політики, посилаючись на статті 16, 17 та 22 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», збирає відповідну інформацію від місцевих державних адміністрацій з метою подальшого реагування.

Оскільки дотримання соціальних і трудових прав працівників бібліотек теж є важливим чинником, до справи збереження бібліотечної мережі також залучили ЦК профспілки працівників культури.

1