На Буковині Партія регіонів піарилася за рахунок коштів на харчування дітей та зарплат педпрацівників

На Буковині Партія регіонів піарилася за рахунок коштів на харчування дітей та зарплат педпрацівників

10.12.2012, 00:41

Ціна «ПіаРу» У ГЛИБОЦІ. Провладна партія будує свою репутацію на обкраданні дітей. Цю махінацію викрила партія УДАР у Чернівецькій області.

Партія регіонів під час передвиборчих перегонів 2012 року закидала інформаційний простір агітаційними матеріалами про високу результативність діяльності їхньої команди та незаплямовану репутацію своїх кандидатів у нардепи. Також заперечувалось використання адмінресурсу для популяризації цієї ж партії. Майже півроку серед населення ширились чутки про подолання Партією регіонів руїни, широко використовуючи гасло «від стабільності до добробуту». На думку спадають слова всім відомого класика політичної практики та теорії, яким вдало оперують сучасні політики: «жити стало краще, жити стало веселіше». На практиці спостерігалась тенденція до безпосереднього втручання органами центральної та місцевої влади у виборчий процес.

Розвіяти міф про так званий «регіонівський добробут» не складає особливих зусиль, враховуючи ціну, за рахунок кого чи чого «жити стало краще, жити стало веселіше».

25 жовтня у Глибоцькій газеті «Новий день» було опубліковано статтю під назвою «Чому я голосуватиму за Партію регіонів?». У публікації зазначається, що два дитячих садки – Станівецький та Опришенський – будуються за сприяння Партії регіонів. Депутати районної ради від фракції УДАР подали запит щодо цього питання у Глибоцьку РДА, - повідомили www.buknews.com.ua у прес-службі УДАРу.

Нещодавно управління освіти Глибоцького РДА надало офіційну відповідь: «У зв’язку з уточненням мережі по району на 2012-2013 рік та на основі аналізу стану організації харчування учнів минулих років на початку навчального року можливо розпочати харчування учнів з 9-10 числа вересня місяця». Суму зекономлених коштів було передано на розгляд сесії 23.03.2012. Рішенням сесії, кошти в сумі 566621грн по коду 1133 (харчування учнів) були спрямовані на співфінансування у проекті по добудові до існуючої школи ДДУ с. Станівці та будівництва ДДУ с. Опришани».

- Питання коштів на будівництво закладів освіти я винесу в якості одного із перших на засіданні Верховної Ради. Я хочу, щоб галузь освіти розвивалась в Україні на найвищому рівні. І прекрасно розумію, що на це потрібні немалі кошти, які має забезпечувати держава.  Але той метод, яким Глибоцька РДА  виділила кошти на фінансування будівництва - грубе порушення законодавства, з огляду на протиправність урізання бюджетних асигнувань на освіту. Я особисто подам депутатський запит у Верховну Раду стосовно того, чому забирають кошти передбачені на дитяче харчування. Ганебно, що саме на таких речах піарились «регіонали» під час передвиборчої кампанії. Зрозуміло, що будівництво соціальних об’єктів – немало важлива справа; все ж, попри свою суспільну значущість, не варто забувати про неправомірність переорієнтації фінансового ресурсу з захищених статей бюджету, однією з яких є галузь харчування дітей.

Чим керувались голова Глибоцької районної адміністрації Загарюк М.Г та начальник управління освіти Швець В.О., санкціонуючи реалізацію відповідного рішення? Вважаю за необхідне залучити правоохоронні структури для вжиття заходів щодо осіб які приймали відповідні рішення.

Що ж стосується Партії регіонів, за порадами, як вести передвиборчу агітацію, їй потрібно було звернутися до політтехнологів, а не рекламувати себе на «об’їданні» школярів, - коментує народний депутат України, голова  Чернівецької обласної організації партії УДАР Роман ВАНЗУРЯК.

У Глибоцькому районі налічується близько 11 тис школярів. Частина з них – це діти із малозабезпечених сімей, а також діти-сироти. Впродовж 10 днів вони були позбавлені повноцінного харчування у школі. Цікаво, яким було пояснення цього разу. Невже знову відсутністю бюджетних коштів?..

До слова, це вже не перший випадок незаконного зняття коштів із захищених статей у Глибоцькому районі. Так, впродовж двох останніх років затверджений бюджет видатків на освіту періодично перерозподіляють на будівництво та ремонтні роботи навчальних закладів, особливо у передвиборчий період. До прикладу, рішенням XII сесії Глибоцької РДА  200000 грн. із заробітних плат педагогічних працівників було перенаправлено на інші сфери, зокрема на оплату послуг Глибоцької районної ради та на будівництво закладів освіти.

З огляду на вищезазначене, актуальними залишаються питання: критерій причетності Партії регіонів до продовження будівництва вищезгаданих соціальних об’єктів та можливість довести участь Глибоцької районної адміністрації у піарі провладної партії під час виборів.

Головним на порядку денному є притягнення до відповідальності посадових осіб, які змінили цільове призначення бюджетних коштів.

1