На Буковині скоєно акт політичного вандалізму: невідомі відбили і вкрали голову румунського класика Міхая Емінеску

На Буковині скоєно акт політичного вандалізму: невідомі відбили і вкрали голову румунського класика Міхая Емінеску

14.06.2013, 18:13

В ніч з 13 на 14 червня поточного року в смт Глибока невідомі пошкодили погруддя Міхая Емінеску, відкриття якого планується в суботу, 15 червня, в день смерті великого поета. Прес-служба ОДА кваліфікувала цю подію, як "вкрай ганебну, яка засвідчила намагання цілком певних політичних сил збурити громадсько-політичну ситуацію в краї та, врешті решт, завадити процесу євроінтеграції України".

«Я рішуче засуджую акт політичного вандалізму та звертаюся до правоохоронних органів стосовно якомога швидшого розслідування події та покарання винуватців. Доручаю також здійснити всі відновлювальні роботи і відкрити погруддя великому поету та чернівчанину завтра. 15 червня, як і планувалося», - , - цитує прес-служба Чернівецької ОДА  слова голови обласної державної адміністрації Михайла Папієва, який прокоментував цю подію.

Сайт УМВС в області про інцидент у Глибоці і реакцію міліції на нього наразі нічого не повідомляє. Місто «Ч» звернулося до Центру громадських зв’язків із запитаннями, чи планує міліція посилити охорону біля пам’ятника Міхаю Емінеску в Чернівцях – принаймні сьогодні-завтра? – і чи зможуть 15 червня всі бажаючі покласти квіти до цього пам’ятника (тобто чи не планується обмеження доступу до нього)? 

Завтра, 15 червня, на вулиці Ватутіна обласного центру відбудеться покладання квітів до пам’ятника М. Емінеску з нагоди 124-ї річниці від дня смерті. Початок о 10-ій годині. Запрошуються представники засобів масової інформації. 

 Погруддя видатному румунському поету Міхаю Емінеску у Глибокій, яке невідомі вандали пошкодили вночі, було виготовлене на замовлення товариства румунської культури ім.М.Емінеску. Про це повідомляє molbuk.ua.

- Гроші на пам’ятник ми збирали серед буковинців, - розповів голова товариства Василь Бику. - Хтось дав гривню, хтось тисячу, але всі гроші — народні, немає ні бюджетних, ні з-за кордону. Погруддя є копією пам’ятника авторства відомого румунського архітектора. Встановили погруддя у Глибокій біля краєзнавчого музею — там плануємо створити алею відомих буковинців різних національностей. І ось така неприємна несподіванка.

Василь Бику не хоче робити жодних заяв стосовно акту вандалізму. Каже, таке міг вчинити хіба якийсь божевільний. Але встановити винних мають правоохоронці.

На жаль, відновити погруддя, якому відбили і вкрали голову, неможливо. Однак 15 червня у день 124-ї річниці від дня смерті М.Емінеску відкриття пам’ятника таки відбудеться. Не виключено, що доведеться встановити тимчасово гіпсове погруддя, яке потім замінять на більш довговічне.

Нагадаємо, М.Емінеску (1850-1889) - румунський поет, публіцист, громадсько-культурний діяч. Народився в селі Іпотешти Ботошанського повіту. В 1860-66 рр. з перервами навчався в Чернівецькій вищій гімназії. Саме в Чернівцях написав свій перший вірш — на смерть улюбленого викладача Арона Пумнула.

Пошкоджене погруддя Емінеску у Глибоці. Фото – Eromedia Bucovina 

 

1