На Буковині навала індикаторів життя

На Буковині навала індикаторів життя

02.05.2013, 17:51

Вже кілька днів поспіль ввечері буковинці спостерігають, як над садами та городами літають сотні хрущів. На деяких центральних вулицях міста можна побачити десятки померлих хрущів. Вони найімовірніше загинули, обпікшись гарячими лампами вуличних ліхтарів.

Одні мешканці тішаться і кажуть, що це свідчить про хорошу екологію, інші - нарікають, що буде поганий врожай.

Біологи запевняють, що збільшення кількості жуків пов’язане з різким потеплінням. Такі хвилі активності спостерігають раз на 5 років. А ще стверджують, що це справді свідчить, про кращу екологічну ситуацію.

- До середини ХХ століття хрущів було багато, - розповідає кореспонденту molbuk.ua науковий працівник Краєзнавчого музею, біолог Назар Смірнов. - Потім на полях почали активно використовувати хімію і їх кількість зменшилася. Але тепер хрущів стало більше, тож це свідчить, що хімії на полях менше.


Але хрущі є шкідниками і можуть зашкодити урожаю. Великі травневі хрущі об’їдають листя на деревах. А їх личинки живлять корінням плодових дерев та полуниці. Це може позначитися на врожаї через два-три роки. Трвневі хрущі зазвичай живуть до кінця травня- початку червня.

Назар Смірнов каже, що зарадити цьому можуть великі птахи, наприклад, граки, які активно поїдають хрущів. А якщо на дереві дуже багато хрущів, їх потрібно струшувати і збирати, щоби не пропали дерева.

1


КОМЕНТАРІ (1)

У статті не дано відповіді, чому з міських осель зникли таракани.

avatar

Клоун

02 травня 2013 15:52