На Буковині міліція  ігнорує вже друге рішення суду про  повернення підприємцю вилучених під час обшуку коштів та цінностей?

На Буковині міліція ігнорує вже друге рішення суду про повернення підприємцю вилучених під час обшуку коштів та цінностей?

15.08.2013, 14:41

Про це на своїй сторінці у ФБ написав Степан Терновецький. Степан Терновецький – приватний підприємець, голова організації роботодавців Кіцманського району, член обласної тристоронньої соціально-економічної ради,  координатор буковинського громадського об’єднання «Право на світло». З травня 2013 року він також очолює обласну організацію Народного руху України.

Повідомлення автор назвав «Що відбувається в правоохоронних органах Чернівецької області?». А на доказ правдивості слів оприлюднив фотокопію рішення суду.

-          Паралізували діяльність приватного підприємця, в результаті чого держава зазнає великих збитків! 15 працівників прийшлося відправити на біржу!, - пише Степан Терновецький.

 ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІ ЩЕ 30 ТРАВНЯ ЦЬОГО РОК ВИНІС УХВАЛУ В ЯКІЙ ВИМАГАЄ НЕГАЙНО ПОВЕРНУТИ ВИЛУЧЕНІ ПІД ЧАС ОБШУКУ КОШТИ ТА ЦІННОСТІ ЦУРИКУ ЕВГЕНУ!

 УХВАЛА ОСКАРЖЕННЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ!

 ПРОТЕ УМВС НЕ ХОЧЕ ВИКОНУВАТИ РІШЕННЯ СУДУ!!!!

 7 СЕРПНЯ ВЖЕ ВДРУГЕ СУД ВИНІС УХВАЛУ ДЕ ВИМАГАЄ НЕГАЙНО ПОВЕРНУТИ ПІДПРИЄМЦЮ ЦУРИКУ ВИЛУЧЕНІ КОШТИ!!!

 Та УМВС Чернівецької області ігнорує суд!!!

 НЕ ІНАКШЕ ЯК "БЕСПРЕДЕЛ" ДІЇ ПРВООХОРОНЦІВ НЕ НАЗВЕШ!

 Прокуратура області також не реагує, куди неодноразово звертався Цурик Євген

 А тому Федерація роботодаавців Буковини звернулася до ФЕДЕРАЦІЇ РОБОТОДАВЦІВ УКРАЇНИ, котра в свою чергу направить відповідне звернення до міністра Захарченка!

 Про хід подій повідомимо пізніше.

 (Копії докментів надаю)»

Як повідомляляла газета «Молодий буковинець» (автор - Михайло Салітра),  підприємець Євген Цурик заявляє про тиск на нього з боку міліції. Із його офісу вивезли більше п’яти мільйонів гривень. Із яких, як запевняє чоловік, невідомо куди зникли 840 тисяч.  Підприємець Євген Цурик має аптеку на Калинці, заправку на Кіцманщині та є головою спостережної ради однієї з кредитних спілок.

-          Мене під час обшуку до приміщення не пустили. Я викликав слідчо-оперативну групу Садгірського райвідділу, яка задокументувала факт недопуску мене до мого офісу під час проведення обшуку.

- У сейфах були обігові кошти. Орієнтовна кількість у гривневому еквіваленті 5 мільйонів 600 тисяч гривень. Всі вони офіційно задекларовані в податковій. Працівники міліції це перевірили. Через двадцять днів після здійснення обшуку мені через адвоката вдалося "вибити" з працівників міліції протоколи, де описане вилучене майно. Після того, як ми зіставили дані, то виявилося, що не вистачає 102 тисячі доларів, орієнтовно це 840 тисяч гривень. Це недостача після обшуку. Є ж люди, які були на роботі, всі кошти звіряються на початку дня і наприкінці. Протягом років роботи у мене не було проблем із пропажею грошей. Це сталося тільки після обшуку.

- Коли ми звернулися до суду по факту, на нашу думку, протиправних дій правоохоронних органів, Шевченківський районний суд зобов’язав слідчого повернути все вилучене майно і кошти. Є рішення суду.

- Я звернувся до слідчого, щоб на підставі судового рішення він повернув усе вилучене. Документи мені повернули. А гроші – ні. Два тижні він тягнув. Зрештою, домовились, що я можу все-таки забрати кошти.

- Але потім  з’явилося ще одне рішення суду, згідно з яким у мене знову мають всі кошти забрати. З яких причин, я не знаю. Минуло півроку. Жодних звинувачень мені не висунули. На мене тиснуть, обігові кошти забрали, працювати не дають. Що це за позиція?

- Я не знаю… Якщо після обшуку зникли 840 тисяч гривень, то які можуть бути здогади? Мабуть, щось від мене хочуть.

Позиція міліції

‎"‏Ми рекомендували звернутися до суду і по цій справі"

– Справді є таке кримінальне провадження, – розповідає перший заступник начальника УМВС в області Валентин СУХАР. – Ця подія має економічний напрямок злочину. Щодо вилучення майна справді є рішення Шевченківського суду, згідно з яким мали повернути ті кошти. Але за рішенням процесуального керівника, який здійснює нагляд і організацію роботи в кримінальних провадженнях, було прийнято, щоб ці кошти визнати речовим доказом в іншій справі. Там же, в цьому ж рішенні, прийняли рішення, щоб вони зберігалися при справі. Тобто суддя приймає рішення по справі, назвемо її №45, а ці речові докази також проходять по кримінальній справі №46. Ми рекомендували цій особі звернутися до суду і по цій справі. Якщо суд прийме рішення, ми повернемо ці кошти.

На запитання про те, що по другій справі підприємцеві теж не висунули звинувачень і він проходить як свідок по обох справах, Валентин Сухар послався на те, що ще триває слідство.

‎ ‏– На даний момент у‎ ‏справах триває розслідування, – каже Валентин Сухар, – тому прийняте рішення процесуальним керівником, щоби зберігати ці кошти при матеріалах справи.

 На запитання,‎ ‏чи не є весь цей процес вимаганням і бажанням забрати у підприємця сто тисяч доларів, Валентин Сухар відповів:

‎ ‏– У даної особи ми вбачаємо декілька складів злочину,‎ ‏кримінальних правопорушень, – до єдиного реєстру досудових розслідувань внесено два кримінальних провадження. У двох кримінальних провадженнях кошти, які були вилучені, процесуальним керівником було вирішено долучити як речові докази. Суд прийняв рішення по одному з проваджень. По іншому він не приймав такого рішення. Буде прийняте рішення – буде виконане рішення суду. Стосовно вимагання коштів, ну, я думаю, це у цієї особи, яка заявляє потрібно спитати, на чому він базує свої доводи щодо вимагання коштів. Ви ж розумієте, що коли у людини вилучили кошти, він починає розказувати, якось захищатися. Ніякого вимагання не відбувається.

1