На Буковині ліквідували три санаторії

На Буковині ліквідували три санаторії

04.02.2020, 18:17

Таке рішення прийняли депутати Чернівецької обласної ради.

Сьогодні, 4 лютого, на сесії Чернівецької обласної ради депутати підтримали рішення про ліквідацію обласної комунальної установи «Дитячий санаторій «Щербинці», протитуберкульозного санаторію «Красноїльськ» СТМО «Фтизіатрія», «Обласного дитячого протитуберкульозного санаторію «Садгора».

«Відповідно до реформування медичної галузі, з 1 квітня в Україні буде скасоване фінансування будь-яких санаторіїв та курортів. Навіть з обласного бюджету Бюджетний кодекс не дозволяє цього робити, - доповів Василь Павлюк, в.о. директора Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації. - На базі санаторія «Красноїльськ», наприклад, дуже мало людей лікувалися. Виходило так, що лікування одного хворого обходилося у 25 тисяч гривень».

 

«Не секрет, що ці санаторії вже давно не надають якісної санаторно-медичної допомоги. При цьому, порівняйте: вартість утримання дітей в санаторії «Садгора» - 39 тис. грн., а онкохворої дитини – 8 тис. На лікування однієї дитини в обласному пульмонологічному відділенні – 1 тис. грн.., - додала Наталія Гусак, заступниця голови Чернівецької ОДА. – Якщо не прийняти такого непопулярного, але важливого рішення про закриття санаторіїв, то доведеться фінансувати їх з коштів Департаменту охорони здоров'я. А, отже, на ту саму онкологію фінансування буде ще меншим.

Зауважу, що лікування дітей, хворих на туберкульоз, включене до гарантій НСЗУ, їх лікуватимуть у спеціалізованих закладах та відділеннях. А оздоровлення ми забезпечимо у спеціалізованих санаторіях всеукраїнського рівня».

"У дитячому протитуберкульозному санаторії "Садгора" є декілька категорій працівників. Це вчителі, яких ми готові працевлаштовувати; лікарів-педіатрів - їх ми готові забрати у протитуберкульозний диспансер, де потрібно розгортати дитячі ліжка; молодші медичні сестер - їх можемо влаштувати в обласні лікарні, тому що там не вистачає медсестер. Окремі наші заклади зацікавлені в лаборантах, які  обслуговували мешканців Садгори.

Таким чином, працівники ліквідованого санаторію будуть працевлаштовані.

Щодо вихованців закладу, то ми маємо невикористані путівки в загальнодержавні санаторії в Одесі та Яремчі. Якщо потрібно буде докупити путівки у ці санаторії, ми з обласного бюджету готові зробити це для кожного, хто потребує санаторного лікування".

Те, що фінансувати санаторії з обласного бюджету з 1 квітня 2020 року буде неможливо, підтвердила також Анжела Дякова, головна фінансистка області

«Минулого року були прийняті зміни до Бюджетного кодексу України. Відповідно до них, з обласного бюджету ми більше не зможемо фінансувати заклади санаторного типу», - зазначила вона.

«З 1953 року наш заклад функціонує і надає профілактичне лікування дітям, - заявила Тетяна Чобан, представниця санаторію «Садгора». – У наш час, коли в країні епідемія туберкульозу, не можна закривати такі заклади, як наш».

Іван Мунтян запевнив: після закриття санаторіїв, їхніх працівників гарантують забезпечити робочими місцями.

На базі санаторію «Красноїльськ» у подальшому можуть створити центр реабілітації. А на базі санаторію «Садгора» - розташувати медико-соціальний центр «Особлива дитина».

Після тривалих суперечок, депутати підтримали ліквідацію трьох санаторіїв.

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1