На Буковині хочуть використовувати назви районів не за центрами, а за географічними ознаками, щоб зняти напругу

На Буковині хочуть використовувати назви районів не за центрами, а за географічними ознаками, щоб зняти напругу

09.06.2020, 13:28

Мінрегіон оприлюднив проект майбутнього поділу Чернівецької області на 3 райони.

Експерт з питань децентралізації Taras Prokop висловив переконання, що  поділ на три райони є оптимальний, хоча є декілька ньюансів на які хотів би звернути увагу:

- Глибоцькі громади все ж варто віднести до складу Чернівецького району, оскільки і в економічному, і в інфраструктурному, і в історичному плані, вони пов'язані з Чернівцями. Виняток можуть становити хіба Карапчівська, Сучевенська і можливо Кам'янецька громади;
- Великокучурівську громаду варто включити до складу Чернівецького району, бо вона фактично є складовою частиною Чернівців і в майбутньому є перспектива співпраці у форматі агломерації;

- Сторожинець як центр, дуже віддалений від гірських громад, а сама Вижниця не сильно слабша Сторожинця, як наприклад Кельменці у відношенні з Хотином. Хоча якщо не буде сильного спротиву з боку гірських громад і вони готові до такого варіанту, то я теж готовий прийняти Сторожинець як центр.

-Також вважаю, що варто використовувати назви районів не за центрами, а за географічними ознаками, оскільки це зніме напруження, яке виникає у зв’язку із втратою статусу центру району. Зокрема, Хотинський район слід називати Дністровський, або Бессарабський. Сторожинецький (чи Вижницький), доцільніше назвати Буковинсько-Карпатський, Гірський або ж Черемош-Сіретський. Чернівецький можна залишити назву, оскільки ця назва не викликає суперечностей або ж використовуючи басейновий принцип, назвати Прутський;

 Нагадаємо, в уряді вважають найбільш оптимальним варіант формування трьох укрупнених районів Чернівецької області, при цьому один із них – Хотинський – буде із центром у місті Хотині.

Про це сьогодні на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі повідомив заступник міністра регіонального розвитку В’ячеслав Негода та народний депутат "Слуги народу" Віталій Безгін, пише molbuk.ua.

Так, на запитання журналістки щодо децентралізаційних процесів у Чернівецькій області, Безгін коротко відповів:

"Відповідь проста: Хотин – районний центр".

Водночас він додав, що Чернівецька ОДА має лише дорадчий голос у процесі формування нових районів.

"Тобто, є міністерство, є уряд, який подає постанову на Верховну Раду. Щодо пропозиції про "чотири райони": я нагадаю, хто був на консультаціях, перша пропозиція Чернівецької області була – "один район – одна область". Я ще пожартував, що Івано-Франківська область зрадіє такій пропозиції. Тому, дійсно, пропозиція поділу на три райони є найбільш обгрунтованою", – сказав нардеп.

Він також додав, що в уряді "не було особливих дискусій" щодо центру укрупненого Хотинського району.

"Що стосується центрів, є багато критеріїв, є населення, є інфраструктура, є логістична доступність, є безпекові питання. Але конкретно по вашій області у нас дискусії щодо Хотина як центру – її там особливо не було. Була дискусія по іншому центру – в тій гірській території. І в мене досі якісь внутрішні сумніви є. А тут – ОДА свою позицію надала, всі цю позицію в Києві заслухали, а далі – безпосередньо урядова постанова й голосування Верховної Ради", – повідомив Безгін.

Разом з тим, В’ячеслав Негода підтримав думку нардепа, додавши, що вона повністю співпадає із позицією Мінрегіону по Чернівецькій області.

"На уряд подано варіант із Хотинським районом. Якщо ви заперечуєте, щоб був такий варіант, то скажіть свої аргументи. В нас немає аргументів, щоби робити інший", – сказав Негода.

1