На Буковині і в Чернівцях епідемія вірусного гепатиту С, - громадські організації

На Буковині і в Чернівцях епідемія вірусного гепатиту С, - громадські організації

17.12.2012, 01:13

Згідно з результатами експрес-тестування в Чернівцях, що проводилось Чернівецьким міським благодійним фондом «Нова сім’я»,  з 152 людей, які пройшли експрес-тестування, виявлено 3 позитивних експрес-тести на гепатит В і 16 - на гепатит С, - повідомила Тамара Ліпатова (066 2600918). Експрес-тестування на гепатити, що проводилися Альянсом-Україна у 24 регіонах в липні 2012 року, засвідчило, що  приблизно 10% населення в Україні інфіковані вірусним гепатитом С. За даними ВООЗ в Україні близько 1,2 млн. людей інфіковані вірусом гепатиту С.

З метою привернення уваги чернівецької влади до необхідності вирішення проблеми поширення епідемії вірусного гепатиту С і забезпечення діагностикою та лікуванням хворих на цю недугу 18 грудня о 12:00 в приміщенні Українського народного дому (вул. Ломоносова, 2) відбудеться прес-конференція на тему: “Хворим на гепатит С залишається сподіватися лише на Святого Миколая!” Внаслідок обмеженої конкуренції та наявності лише двох іноземних виробників препаратів для лікування гепатиту С в Україні вартість курсу лікування  (близько $20 000) недосяжною для переважної більшості хворих.

Як повідомляють організатори акції, зокрема, представники Чернівецького міського благодійного фонду «Життя заради життя», Чернівецького міського благодійного фонду «Нова сім’я», учасники заходу звернуться до керівництва Чернівецької області та міста з наступними вимогами: оприлюднити достовірну статистичну інформацію щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С і визнання епідемії вірусного гепатиту С в області та місті; забезпечення координації дій медичних закладів міста та області щодо реєстрації хворих на хронічні гепатити В і С та створення реального єдиного реєстру хворих; розробити та затвердити дієву обласну та міську програму з протидії поширенню вірусних гепатитів; забезпечити фінансування діагностики, лікування вірусного гепатиту С та забезпечення проведення закупівель якісних та безпечних ліків з бюджетних коштів для всіх, хто їх потребує в області.

 Головна мета кампанії –  донести  до Уряду України вимоги щодо необхідності оприлюднення  достовірної статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С та визнання епідемії вірусного гепатиту С в державі; затвердження Національної програми  з протидії поширенню вірусних гепатитів; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних  закупівель якісних та безпечних ліків, запровадивши дієві механізми  для  подальшого зниження ціни на ліки , у т.ч. шляхом організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів.

1