На Буковині гуцулам бюлетені видають без паспортів,  міліція опечатала штаб кандидата в депутати, до пенсіонерів приходили із заповненими бюлетенями, а у декотрих селах - маса хворих виборців

На Буковині гуцулам бюлетені видають без паспортів, міліція опечатала штаб кандидата в депутати, до пенсіонерів приходили із заповненими бюлетенями, а у декотрих селах - маса хворих виборців

28.10.2012, 19:57

Як повідомив спостерігач від обласної організації КВУ на виборчій дільниці № 730015 округу №202 у школі села Бережниця Вижницького району Чернівецької області зафіксовано три випадки видачі виборчих бюлетенів для голосування без пред’явлення паспорта громадянина України. Спостерігачі склали акти про порушення. Подібна ситуація сталася й на виборчій дільниці № 730293 округу №202 (сільський будинок культури) села Підзахаричі Путильського району спостерігачем від КВУ було виявлено два випадки видачі виборчих бюлетенів без пред’явлення паспорта громадянина України. Складено акт про порушення виборчого законодавства.

У ніч на 27 жовтня у Хотині міліція опечатала приміщення штабу кандидата у народні депутати на окрузі №204 Руслана Панчишина (на фото). Про це molbuk.ua повідомив керівник штабу Олексій Крикливець.

- Приміщення опечатали ще увечері у п’ятницю, - розповів О.Крикливець. - При цьому міліція заявила, що нібито порушено кримінальну справу, бо у штабі нібито знаходяться якість незаконні листівки. Однак постанову про порушення справи нам не показали. Не бачив я поставнови і досі, хоча їздив у Чернівці в обласну прокуратуру і намагався зустрітися там з працівниками прокуратури. Після цього міліціонери затримали нашого активіста і незаконно обшукали його в райвідділі. А вночі на 28 жовтня вибили двері ще в одного працівника штабу і теж незаконно провели обшук у помешканні.

О.Крикливець заявляє про незаконність усіх дій правоохоронців, адже вони лише говорять про порушену кримінальну справу, але жодного документу не показали.

У Чернівцях напередодні виборів до міських пенсіонерів приходили по двоє-троє невідомих людей із заповненими бюлетенями і казали кидати їх в скриньки, а чисті бюлетені забирати додому. За це платили по 130 гривень. Про це повідомили в Чернівецькому представництаві ГМ "Опора". Також невідомі особи роздавали чернівецьким студентам червоні ручки і давали вказівки ставити у бюлетенях позначки червоним чорнилом навпроти одного з кандидатів.

У декотрих селах Чернівецької області сотні виборців хворіі хочуть голосувати вдома. Про це повідомили в обласній організації КВУ. Так, на виборчій дільниці № 730373 (виборчий округ № 202), який знаходиться у селі Нові Бросківці Сторожинецького району, до витягу для голосування за місцем перебування внесено 156 осіб. Це 15 відсотків від загальної кількості виборців – 1085. Причому, список районне управління соцзахисту направило прямо на виборчу дільницю, що є порушенням закону про вибори. Адже такі відомості вносяться за 10 днів до виборів до районного відділу ведення реєстру виборців. Подібна ситуація і на виборчій дільниці № 730048 у селі Горбова Герцаївського району (округ №203). Тут до витягу із списку виборців було включено 113 осіб при загальній кількості 2435. А в Сокирянській райлікарні до списку виборців включили приблизно сто осіб, які прибули до лікарні в п’ятницю 26 жовтня, що теж є порушенням закону про вибори.

У Чернівецькій області у 204 виборчому округу за місцем перебування голосуватиме 6334 виборці (3,6% від кількості виборців у списку на початок голосування). Про це повідомили у виборчому штабі кандидата від "УДАРу" Богдапна Баласиновича. 

Однак в окремих селах показник у відсотках вдвічі більший. Зокрема, найбільше немічних виборців у селі Шилівці Хотинського району.  Тут за місцем перебування зголосилося голосувати 134 виборця. Для порівняння у сусідніх села з такою ж кількістю виборців цей показник становить 7-14 виборців. Окрім Шилівців, найбільше виборців у 204 в/о голосують на дому у селах Ленківці (127) Кельменецького району, Михалкове (120) Сокирянського району, Зелена (118), Подвір’ївка ( 107) Кельменецького району, Ржавинці (100) Заставнівського району. Водночас, у таких селах, як Рукшин, Рашків, Чепоноси Хотинського району за місцем проживання голосує лише 3-5 виборця.

Джерело: molbuk.ua

1