На Буковині депутати прийняли бюджет області, а голова облради нагородив  відомих буковинців за вагомі досягнення у різних галузях

На Буковині депутати прийняли бюджет області, а голова облради нагородив відомих буковинців за вагомі досягнення у різних галузях

18.12.2019, 23:34

На сьогоднішньому пленарному засіданні сесії Чернівецької обласної ради. Прийняли бюджет області та програму соціально-економічного розвитку нашого краю на 2020 рік. Також внесли зміни до обласного бюджету на цей рік.

Дохідна частина обласного бюджету складає 1 млрд 859 млн грн, в структурі якої власні надходження займають 32,4%, дотації з Державного бюджету України – 28% відсотків, субвенції – 39,6%.  

Обсяг власних доходів загального фонду обласного бюджету становитиме 532,2 млн грн і збільшиться у порівнянні з затвердженим планом на 2019 рік на 96,2 млн грн. (22,1%). Найбільшу питому вагу в ньому, займає податок на доходи фізичних осіб – 90,6%.

Видаткова частина обласного бюджету передбачена в сумі 1 млрд 856,1 млн грн, надання кредитів – 3,5 млн гривень.

Зокрема, 249,5 млн грн будуть спрямовані місцевим бюджетам області у вигляді дотацій та субвенцій, отриманих обласним бюджетом з Державного бюджету України.

1 млрд 606,6 млн грн відповідно — на фінансування 116 обласних установ, з яких основну частину коштів буде витрачено на утримання установ освіти – 30,5%, охорони здоров’я – 17,5%, соціального захисту населення – 8,9%, культури – 6%

Прийняття обласного бюджету дасть можливість розпочати наступний рік з розписом та забезпечити безперебійну роботу бюджетної сфери обласного підпорядкування, також перерахувати місцевим бюджетам міжбюджетні трансферти.

Метою Програми  соціально-економічного розвитку нашого краю на 2020 рік є створення умов для сталого розвитку регіону. Основою для підготовки став аналіз результатів економічного і соціального розвитку області за 2019 рік. Стратегічний документ визначає основні завдання та заходи соціально-економічного розвитку та прогнозні показники на 2020 рік.

Складовими програми є пріоритетні напрями розвитку районів і міст, об’єднаних територіальних громад, основні показники економічного і соціального розвитку області на 2020 рік, перелік регіональних (комплексних) програм, що діятимуть у 2020 році, перелік інвестиційних програм (проєктів), що можуть реалізовуватися у 2020 році за бюджетні кошти. Програма передбачає реалізацію трьох стратегічних цілей: розвиток підприємництва на інноваційній основі, розвиток культури, науки, соціальної сфери як основи розвитку людського капіталу та трансформації інституційного середовища та збереження довкілля.

Фінансування заходів Програми у 2020 році здійснюватиметься коштом різних джерел фінансування: бюджетних коштів, кредитних ресурсів, власних коштів господарюючих суб’єктів, грантів, міжнародної технічної допомоги, доходів від надання платних послуг бюджетними установами, благодійної, гуманітарної, спонсорської допомоги та інших джерел не заборонених чинним законодавством.

Інфографіка ТУТ

Народні обранці прийняли ряд важливих рішень, зокрема про надання фінансової допомоги родинам учасників АТО, звернулися до центральних органів виконавчої влади щодо збільшення фінансування окремих закладів охорони здоров’я області, висловили заяву щодо незгоди з прийняттям в першому читанні законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Відтак, голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян подякував усім депутатам за плідну роботу впродовж року та привітав з прийдешнім новим роком та світлим Різдвом Христовим.

Користуючись нагодою, за дорученням Голови Верховної Ради України Іван Мунтян вручив Почесну Грамоту Верховної Ради України депутатам обласної ради Василю Палію та Іванові Гешкові, Почесними Грамотами всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування нагородив депутата обласної ради Валентина Пріску та начальника управління з питань забезпечення повноважень щодо управління об’єктами спільної власності виконавчого апарату обласної ради Степана Чернушку.

Почесними відзнаками Чернівецької обласної ради «За заслуги перед Буковиною» голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян відзначив голову Чернівецької обласної ради (2012-2015 рр), депутата обласної ради Михайла Гайничеру, голову Глибоцької районної державної адміністрації (2015-2019 рр), депутата Чернівецької обласної ради Георгія Придія, голову Кіцманської районної ради Петра Лумея, начальника відділу господарського та технічного забезпечення виконавчого апарату обласної ради Артура Оскварека.

Почесною грамототою обласної ради та цінним подарунком голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян нагородив депутата Чернівецької обласної ради Андрія Маковея, заступника начальника відділу адміністративно-територіальної реформи та децентралізації виконавчого апарату обласної ради Віктора Городецького, В.о старости старостинського округу №1 с.Молодія сільської ради Чагорської сільської ради Глибоцького району Дмитра Онуфрейчука, депутата Мамаївської сільської об’єднаної територіальної громади Кіцманського району Мар’яна Гайдука, головного спеціаліста відділу регіонального розвитку та фінансового моніторингу виконавчого апарату обласної ради Тетяну Акришору.

Подякою Голови Чернівецької обласної ради нагородив Ігоря Малишевського.

На відео: Урочисті моменти сесії у виконанні академічного камерного хору «Чернівці» обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка під керівництвом Надії Селезньової.

 Депутатка Чернівецької обласної ради Ольга Кобевко (на фото) заявила про складання депутатських повноважень, обранці підтримали її заяву.


Як повідомляє molbuk.ua, Кобевко заявила про наміри припинити депутатську діяльність сьогодні на засіданні обласної ради.

Вона пояснила своє рішення "сімейними обставинами".

"У моєму життя сталися зміни, тому прошу колег підтримати мою заяву", – повідомила Кобевко.

За дострокове припинення повноважень депутатки проголосували 34 обранці облради.

Новим депутатом Чернівецької обласної ради може стати приватний підприємець Євген Цурик.

Як повідомляє molbuk.ua, такі висновки після складання депутатських повноважень Ольгою Кобевко випливають із результатів виборів  до Чернівецької обласної ради, які відбулись у 2015 році.

Зокрема, наступним після Кобевко кандидатом у рейтинговому списку політичної партії "Самопоміч" є приватний підприємець Олег Мельничук. Щоправда, Мельничук уже став депутатом обласної ради – у лютому 2018 року. Тоді депутат "Самопомочі" Руслан Майданський склав депутатські повноваження.

Тож наступним у цьому списку, за підсумками виборів, є кандидат у депутати Євген Цурик. Він народився 25 травня 1970 року, має вищу освіту, проживає в Чернівцях. У відомостях на сайті ЦВК зазначений як директор ТОВ "Жентол".

Цурик на місцевих виборах-2015 балотувався в депутати облради від "Самопомочі" на 59-му виборчому окрузі.

1