На Буковині - День 69-ї річниці визволення України від фашистських загарбників, в Румунії - День Буковини

На Буковині - День 69-ї річниці визволення України від фашистських загарбників, в Румунії - День Буковини

28.10.2013, 14:37

В Україні відзначають День звільнення країни від фашистських загарбників. У Чернівцях согодні поклали квіти до обеліску «Перемога».

Звільнення України від нацистів відбувалося в період з січня 1943 р. року по жовтень 1944 року.

28 жовтня в Україні відзначають День звільнення країни від фашистських загарбників. Це національне свято відзначається в Україні з 2009 року. 20 жовтня 2009 третій президент України Віктор Андрійович Ющенко підписав Указ № 836 /2009 "Про День визволення України від фашистських загарбників", який наказував відзначати це свято в країні щороку 28 жовтня.

В указі глави держави, зокрема, говорилося, що свято вводиться "з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні".

Звільнення України від нацистів у ході Великої Вітчизняної війни відбувалося в період з січня 1943 р. року по жовтень 1944 року.
Чернівчанам нагадали про день визволення Буковини від фашистів на паркані. Фото

23 серпня 1943 був звільнений Харків, у вересні- жовтні цього ж року йшла битва за Дніпро, кульмінацією якої стало вигнання фашистів з Києва. Завершила цей етап війни Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944- го радянські війська визволили Ужгород, а 28-го вийшли на сучасну західну межу України. Всього в 1943-1944 роках Збройні сили СРСР провели на території УРСР 15 наступальних операцій - 11 стратегічних і 4 фронтових.

Звернення Президента з нагоди Дня визволення України від фашистських загарбників
 
Шановні співвітчизники! Дорогі ветерани! Сьогодні ми відзначаємо знаменну подію у житті держави - 69-у річницю визволення від фашистських загарбників. У роки Великої Вітчизняної війни Україна стала епіцентром бойових дій, що вщент зруйнували тисячі міст і сіл. Саме на українській землі вирішувалася доля війни в Європі. Мільйони людей поклали своє життя під час тяжких оборонних та наступальних військових операцій і партизанських рейдів, у підпільній боротьбі, в окупації та концтаборах.

Вічна та світла їм пам'ять! Доземний уклін та глибока вдячність уславленим ветеранам війни і праці. Ви героїчно пройшли довгими і тернистими бойовими шляхами, відродили сплюндровану країну, подарували нам найдорожче - мир та свободу, заклали надійний фундамент для будівництва вільної, незалежної, соборної України.

Щиросердно зичу кожному з вас здоров'я на довгі роки, життєвих гараздів та добробуту.

Вітаючи зі святом усіх співвітчизників, висловлюю упевненість, що разом ми примножимо здобутки старшого покоління задля щасливого майбутнього наших нащадків.

Честь і слава оборонцям та визволителям України!

Віктор ЯНУКОВИЧ

Привітання Прем'єр-міністра Миколи Азарова з нагоди 69-ї річниці визволення України від фашистських загарбників

Дорогі співвітчизники! Свої вітання з нагоди відзначення 69-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників я насамперед адресую ветеранам Великої Вітчизняної війни та повоєнного періоду. До Ваших заслуг перед Вітчизною особливе ставлення та пошана, Ваше життя є невичерпним джерелом любові до рідної землі, сили духу, яскравим взірцем служіння народу.

Сьогодні ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто ціною власного життя зупинив фашистську навалу, засвідчуємо глибоку повагу всім, хто в жорстоких боях виборював свободу і незалежність Батьківщини, мужньо чинив опір ворогу у підпіллі, самовіддано трудився в тилу.

Ми, нащадки переможців, завжди будемо гідні ратного і трудового подвигу наших батьків та дідів, зробимо все для розквіту рідної України.

Бажаю всім щастя, здоров’я, оптимізму та довголіття, нехай у Ваших родинах панують злагода і спокій, а в оселях – добробут!

Прем’єр-міністр України Микола Азаров

ВІТАННЯ голови обласної державної адміністрації Михайла ПАПІЄВА та голови обласної ради Михайла ГАЙНИЧЕРУ з нагоди 69-ї річниці визволення України від фашистських загарбників
 

Сердечно вітаємо Вас з великим святом нашого народу – 69-ю річницею визволення України від фашистських загарбників. Цього знаменного дня буковинська громада разом із багатомільйонним народом-переможцем вшановує подвиг живих і пам’ять полеглих героїв. Адже саме надзвичайний героїзм та високий патріотизм, звитяжний шлях, воїнська доблесть та ратна праця воїнів-визволителів дарували мир та злагоду на рідній землі.

Від щирого серця бажаємо нашим поважним ветеранам міцного здоров’я, невичерпної енергії та довголіття. Поваги та чуйності від суспільства, любові та турботи від рідних і близьких.

Прийміть найщиріші слова вдячності за вашу активну участь у розбудові Української державності, рідного краю.

Честь Вам і слава!

З повагою

Голова обласної  державної адміністрації Михайло ПАПІЄВ 

Голова обласної ради  Михайло ГАЙНИЧЕРУ

 

Привітання секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина з нагоди 69-ї річниці визволення України від фашистських загарбників

Шановні ветерани та учасники Великої Вітчизняної війни!
Дорогі чернівчани!

Від щирого серця вітаю вас з 69-ю річницею визволення України від фашистських загарбників. Роки спливають, але всі події того часу живуть в наших серцях. І всі ми, щасливе покоління людей, що виросли після війни, не зазнали її жахіть, від усього серця дякуємо вам, дорогі наші ветерани, за це велике щастя!

Не можна сьогодні не згадати і тих, хто не повернувся з поля битви. Вони віддали своє життя заради того, щоб ми могли народитися і жити. Схиляємо голову перед їхньою пам’яттю і щиро дякуємо їм за це!

Переконаний, що ця світла дата ніколи не згасне в пам’яті українців, скільки б не минуло років. Зберегти її в пам’яті поколінь – наш святий обов’язок, і ми виконаємо його з честю.

З повагою,
Секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин

Натомість в сусідній Румунії День приєднання історичної Буковини до Румунії сусіди оголосили державним святом.

Верхня палата румунського законодавчого органу прийняла постанову про проголошення дати 28 жовтня «Днем Буковини».

Відтепер приєднання історичної Буковини до Великої Румунії 28 жовтня 1918 року стало державним святом і відзначатиметься щороку в цій країні. Сенатори проголосували за прийняття відповідної постанови майже абсолютною більшістю: 99 – «за»; 2 – «утрималися».

Відповідно до положень постанови, парламент, президент, уряд Румунії та інші центральні та регіональні органи державної влади мають право проводити різноманітні святкові заходи з нагоди приєднання Буковини до Великої Румунії.

Всі необхідні кошти виділятимуться із державного бюджету.

В мотивуючому листі до положення зазначається, що «день 28 жовтня 1918 року, коли Буковина возз’єдналася з Румунією, є щорічним святом не тільки для всіх буковинців, а й для всіх тих, хто відчувають та поважають історію Буковини».

1