На Буковині чиновники незаконно рубали ліс у заповідній зоні, підробляли документи і продавали  на експорт

На Буковині чиновники незаконно рубали ліс у заповідній зоні, підробляли документи і продавали на експорт

19.08.2021, 11:04
СБУ заблокувала ще одну схему збагачення чиновників на природних ресурсах: продавали ліс із заповідної зони на Буковині
 
СБУ зупинила незаконний експорт лісоматеріалів із заповідної зони в Чернівецькій області. За попередніми оцінками фахівців, природньому середовищу регіону завдано збитки на суму понад 3,3 млн грн.
 
Як встановили співробітники СБУ, організаторами протиправної оборудки були службові особи одного із держлісгоспів регіону. Вони організували вирубку деревини на території зоологічного заказника місцевого значення. Готові лісоматеріали готували на експорт.
 
За фактом незаконної вирубки і продажу лісоматеріалів правоохоронці провели 14 обшуків у Чернівецькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства, приміщеннях держлісгоспів, на пилорамах і за місцями мешкання учасників схеми. У підсумку вилучили лісодеревину, печатки та документи з доказами протиправної діяльності.
 
Колишньому керівнику державного лісогосподарського підприємства оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.
 
Тривають слідчі дії з метою встановлення всіх причетних до злочину осіб.
 
Заходи з припинення незаконних оборудок проводились Управлінням СБУ в Чернівецькій області за координацією Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ, спільно зі слідчими ТУ ДБР, розташованому в м. Хмельницькому, ГУ НП в Чернівецькій області, під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної прокуратури.
 
Пресслужба СБУ в Чернівецькій області

Додатковий коментар речниці Управління СБУ в Чернівецькій області Лесі Федоренко:

Мова йде про два окремі епізоди. У першому випадку в.о. директора держлісгоспу одного з держлісгоспів Буковини організував лісовідновну рубку деревини на території зоологічного заказника місцевого значення. А відповідно до чинного законодавства, проведення таких дій в природоохоронних зонах заборонено. Внаслідок протиправної діяльності навколишньому середовищу нанесено збитків на суму понад 3 мільйони гривень. Колишньому в.о. директора держлісгоспу оголошено про підозру у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України.

Що стосується другого випадку, то місцеві приватні підприємці спільно з посадовими особами згаданого вже держлісгоспу та ще одного держспецлісгоспу, за посередництва залученого до протиправної діяльності митного брокера, отримали в Чернівецькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів. При цьому, вказані сертифікати отримані на підставі підроблених товарно-транспортних накладних, оскільки господарських операцій фігуранти справи не проводили та поставок товарів не здійснювали. За оперативною інформацією, лісодеревина, яку правопорушники мали намір експортувати, була незаконно вивезена з лісових масивів держлісгоспу. За попередніми даними, її загальний об’єм становить понад 500 кубів. Розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.191 Кримінального кодексу України.

Немає опису світлини.

Незаконна порубка лісу в природно-заповідному фонді -  на Буковині викрито посадовців держлісгоспів та приватних підприємців 

Чернівецькою обласною  прокуратурою повідомлено про підозру колишньому виконувачу обов’язків директора одного з держлісгоспів Буковини у перевищенні службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч. 3 ст. 365 КК України).

За даними слідства, чоловік організував лісовідновну рубку на території зоологічного заказника «Зубровиця», що заборонено законом. 

Збитки, завдані навколишньому природному середовищу, сягають більше 3 млн грн.

Окрім цього, у межах розслідування кримінальних проваджень, зареєстрованих за фактами незаконної рубки лісу, перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу   (ч. 3 ст. 246, ч. 3 ст. 365 КК України), викрито протиправну діяльність посадових осіб держлісгоспів та приватних підприємців, які налагодили механізм придбання і переробки деревини протиправного походження з метою подальшого її експорту. Деревину без відповідного обліку транспортували з лісгоспів до приватних пилорам, де її накопичували, переробляли та за підробленими сертифікатами готували до експорту за кордон.

Правоохоронці провели більше 15 санкціонованих обшуків  у державних лісогосподарських підприємствах області та фізичних осіб. Вилучено лісодеревину, а також документи та інші докази протиправної діяльності, які мають доказове значення для слідства.

Заходи із документування правопорушень здійснювались обласною прокуратурою із залученням співробітників Територіального управління ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, УСБУ та Головного Управління Нацполіції в Чернівецькій області. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

На зображенні може бути: на відкритому повітрі та дерево

Буковинські правоохоронці попередили незаконний експорт деревини

  Співробітники обласних управлінь поліції та СБУ викрили протиправні наміри групи буковинців, які планували вивезти з України лісодеревину, використовуючи підроблені документи. Правоохоронці провели у зловмисників низку обшуків і вилучили докази протиправної діяльності. Наразі слідчі поліції проводять досудове розслідування за фактом виявленого кримінального правопорушення.

Правоохоронці з'ясували, що до злочинної схеми причетні місцеві підприємці, посадові особи двох держлісгоспів, а також митний брокер.

 Маючи намір експортувати деревину, яку незаконно вивезли з лісових масивів держлісгоспу, зловмисники подали до Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства підроблені товаро-транспортні накладні. Використавши фіктивні документи, вони отримали сертифікати про нібито легальне походження лісодеревини та виготовлених з неї пиломатеріалів.

 За попередньою інформацією, таким чином правопорушники планували вивезти з України понад 500 кубів лісодеревини.

 Слідчі поліції та оперативники СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури провели 10 обшуків в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, держлісгоспах, приватних приміщеннях і пилорамах учасників злочинної схеми. Правоохоронці вилучили у порушників лісодеревину, документи, печатки, а також інші речові докази їхніх незаконних дій.

 Співробітники Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за частиною 3 статті 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

 Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
1