На Буковині чиновники не хочуть, аби їх скорочували

На Буковині чиновники не хочуть, аби їх скорочували

18.11.2019, 18:18

Кожен третій працівник районних адміністрацій залишиться без роботи.

Кабінет міністрів України своєю постановою довів до місцевих адміністрацій граничну чисельність працівників. З нового 2020 року ця кількість становитиме 674 особи – і це на 36% менше від нинішнього штатного розпису.

«Виходить так, що скорочують 321 посаду, а це все живі люди. Уже з 1 січня у новому бюджеті не передбачені суми на цих працівників. Так як у нас 11 районів, працює майже по сто осіб, то це всередньому по 30 осіб у кожному районі підуть у центр зайнятості», - коментує кореспонденту ІА АСС  керівник апарату Чернівецької облдержадміністрації Олег Стецевич.

На думку посадовця, біда ще й у тому, що об’єднані територіальні громади, які уже є в райцентрах, мають свій штат, їм більше не потрібно додаткових кваліфікованих працівників.

Втім, у Чернівецькій області лише половина території охоплена ОТГ, тому немає підстав говорити про правонаступництво влади по лінії територіальних громад. Чиновники зараз шукають шляхи як мінімізувати негативний вплив від скорочення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буковинці навіть не помітять масового звільнення чиновників, – джерело

«Як керівник апарату можу розказати про проблеми цього напрямку. В апаратах у РДА за новими правилами буде працювати по 12 осіб. Якщо відкинути голову району, заступників та спеціалістів з ведення виборчого реєстру, то залишається п’ять осіб. От вони і мають займатись правовими, організаційними питаннями, зверненнями, доступом до публічності, режимно-секретною роботою, мобілізаційною справою… Для них буде шалене навантаження і виконувати все якісно і вчасно буде вкрай важко»,- пояснює Олег Стецевич.

Для звільнення 321 особи треба виплатити одноразову грошову допомогу – 2,5 млн грн. Тим хто залишиться працювати зарплату не підніматимуть за рахунок зекономлених коштів. Навпаки, з січня видатки на утримання РДА скоротять на 40%. Хоча уряд анонсував, що у новому році планують по-іншому (у сторону збільшення) нараховувати заробітну плату.

«Скільки ще будуть існувати райдержадміністрації – невідомо. Моя думка: скорочення проводять передчасно, спершу слід було прийняти змін про місцеві адміністрації, залишити потрібні повноваження, а вже тоді скорочувати. У нас не так. Звільняємо, а потім думаємо, куди дівати повноваження і кому їх делегувати. Навантаження на ОДА лягає величезне. Приміром, в управліннях агропромислового комплексу у районах було по 4 людини, а тепер всі ці функції виконуватиме обласний департамент. Невтішна картина, це доля людей», - каже Стецевич.

За словами керівника апарату ОДА, ця проблема стане ще гіршою, коли ліквідують райони і залишуть три адміністративні одиниці: Хотин, Чернівці і Сторожинець або Вижницю. Тому логічно, не проводити скорочення зараз, а почекати півроку до виборів місцевих рад за новим адміністративно-територіальним устроєм.

Центр зайнятості тим часом шукає варіанти для працевлаштування звільнених чиновників.

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівецькій ОДА обговорили скорочення кількості працівників в райдержадміністраціях

1