На Буковині будуть відстрілювати диких кабанів, у яких запідозрять африканську чуму свиней

На Буковині будуть відстрілювати диких кабанів, у яких запідозрять африканську чуму свиней

14.02.2018, 18:01

Чернівецьке обласне управління лісовомисливського господарства посилює охорону держлісфонду від АЧС

 У зв’язку з черговим спалахом африканської чуми в одному з приватних фермерських господарств краю (с. Молодія, Глибоцький район), Чернівецьке обласне управління лісовомисливського господарства звернулося до користувачів мисливських угідь з вимогою активізувати заходи з попередження розповсюдження збудника АЧС у держлісфонді та за його межами.

«У популяції дикого кабана на території Буковини протягом останніх 6 місяців не виявлено випадків захворювання на африканську чуму свиней. З огляду на загрозливу епідемічну ситуацію, що склалася у приватному агросекторі краю, ми максимально посилюємо здійснення усіх заходів щодо недопущення розповсюдження збудника АЧС, а також, у разі його виявлення, локалізації та ліквідації силами лісової охорони та єгерських служб користувачів мисливських угідь. Також посилено охорону державного мисливського фонду області з метою недопущення незаконного добування диких кабанів», – інформує в. о. начальника ЧОУЛМГ Віктор Сахнюк.

На виконання вимог обласного управління лісомисливського господарства, усі користувачі мисливських угідь незалежно від форми власності забезпечують систематичне спостереження за популяціями диких кабанів та їх міграцією. У випадках виникнення підозри на захворювання АЧС, мисливським колективам дозволено проводити діагностичний відстріл кабана, відповідно до проекту лімітів на його добування.

Враховуючи значне збільшення випадків захворювання на африканську чуму свиней, виявлених у мисливських угіддях України, та з метою профілактики розповсюдження вірусу АЧС, користувачам мисливських угідь області рекомендовано при розробці проектів лімітів, розрахунки проводити таким чином, щоб на кінець сезону полювання щільність кабана на тисячу гектарів стації перебування відповідала мінімальній, за якої дозволяється відстріл.

«Цього року видано додаткових 28 ліцензій на добування дикого кабана в рамках невикористаного ліміту, у тому числі з метою моніторингу ситуації з АЧС на території області, стану популяції цього лісового звіра щодо захворюваності на африканську чуму свиней. Недопущення розповсюдження цієї інфекційної хвороби – питання економічної безпеки держави і Буковини зокрема», – наголошує Віктор Сахнюк.

 ДОВІДКОВО:

 * За інформацією головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області, протягом останніх двох місяців в приватних господарствах краю зафіксовано чотири випадки спалаху АЧС, що призвели до масової загибелі свиней. Вони сталися через недотримання санітарних правил та епізоотичного режиму господарями тваринницьких ферм і не пов’язані з дикою фауною Буковини.

 * У Чернівецькій області діють 22 користувачі мисливських угідь. З них 11 – районні організації УТМР, 5 громадських організацій – клубів, 5 держлісгоспів і одне військове лісництво.

 Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ

1