На Буковині «батьківщинівці» допомагають громадам стати успішними

На Буковині «батьківщинівці» допомагають громадам стати успішними

23.08.2017, 17:13

Депутат фракції «Батьківщина» Чернівецької облради Світлана Фочук за підтримки місцевої влади і громад домоглася залучення у рідний Сторожинецький район проектів Програми Розвитку ООН на загальну суму близько 700 тис. гривень. Про це повідомляє прес-служба обласної парторганізації ВО «Батьківщина».

Ідею залучення до громад міжнародних коштів Світлана Фочук підхопила ще коли була депутатом сільської, а згодом – районної рад, а зі здобутим уже досвідом втілювати це стало легше. Першим був грант Міжнародного фонду соціальних інвестицій ще 2007-го, до підготовки документів до нього активно долучилася «батьківщинівка» Катерина Гуцуляк, яка обіймала на той час посаду першого заступника голови РДА. Тоді вдалося замінити дах, вікна і двері в будинку культури с. Кам’яна. Світлана Фочук з однодумцями створила громадську організацію «Кам’янська надія» (зараз вона перереєстрована з назвою «Надія Буковини), і організація подавалася на гранти. 2012-го отримали фінансування з програми ПРООН, завдяки якій замінили систему водопостачання і водовідведення в Кам’янському дитсадку, згодом у ньому ще й замінили котел опалення на твердопаливний. За успішним прикладом Світлани Фочук і села Кам’яна потягнулися й інші села - результатами виграних ними мікропроектів стало: встановлення опалення в дитсадку та ремонт ФАПу в с. Великий Кучурів, капремонт вуличного освітлення в селах Комарівці та Верхні Петрівці, заміна котельного обладнання в с. Зруб-Комарівці, ремонт ФАПів у с. Нові Бросківці, дитсадка і загальноосвітніх шкіл у с. Ропча, Михальча та Старі Бросківці.

«За умовами проектів, до грантових коштів обов’язково мають долучатися кошти з районного та місцевих бюджетів, - каже Світлана Фочук. – А ще 5% від суми має докласти громада. У підсумку селяни не лише отримують ресурс для виконання необхідних ремонтів чи реконструкцій, а й запускається важливий соціальний механізм: люди стають активними, ініціативними, згуртованими і почуваються господарями у своєму селі. І таким ще більше вдається!»

1