На Буковині 22 виборчі комісії працювали без печаток, - ОПОРА

На Буковині 22 виборчі комісії працювали без печаток, - ОПОРА

18.10.2020, 16:51

9 дільничних виборчих комісій, утворених Вашківецькою ТВК та 13, які  утворені Вижницькою ТВК, працювали без печаток. Представники Вижницької міської ТВК звернулися в поліцію.  16 жовтня працівники правоохоронних органів розшукали  виконавця робіт, з яким комісії підписали договір, він видав печатки.

Вашківецька та Вижницька міські ТВК не отримали печатки для роботи ДВК через те, що за словами керівництва цих комісій, виконавець робіт фізична особа-підприємець, після отримання попередньої оплати за свої послуги не виходив на зв’язок.

Вижницька міська виборча комісія замовила виготовлення печаток для дільничних виборчих комісій, використовуючи послуги фізичної особи - підприємця. Виконавець робіт повідомив, що хоче отримати кошти швидше, не чекаючи поки  Управління державної казначейської служби України у Вижницькому районі зробить проплату. Голова Вижницької міської ТВК Тетяна Шпак розповіла ОПОРІ, що надала суму в повному обсязі зі своїх коштів за печатки для ДВК як передоплату. Після цього підприємець, за словами голови ТВК, перестав відповідати на телефонні дзвінки.

‘‘Ми заключили договір з ФОП Стринадою для замовлення печаток ДВК, але після повної передоплати нами (тобто ТВК) коштів, він перестав виходити на зв’язок без повідомлення причини,’’ - прокоментувала ситуацію голова Вижницької міської територіальної ТВК Тетяна Шпак.

Така ж ситуація виникла і у Вашківецької міської ТВК, яка теж скористалася послугами підприємця Тодора Стринади. Голова комісії Тетяна Аронець повідомила ОПОРІ: “Минулого тижня  ми звернулися до Стринади Тодора, який виготовляє печатки за договором і домовилися про те, що він виготовить печатки для нас. У вівторок, мали би отримати вже готові печатки для ДВК. Але Тодор  Стринада  нам відповів, що оскільки кошти з казначейства ще не поступили на його рахунок, то він переніс роботи на четвер (15.10.2020). Проте, жодної відповіді про виконання робіт Вашківецька міська ТВК не отримала, так само як і Вижницька міська ТВК. За допомогою у вирішенні цього питання Вашківецька міська ТВК звернулася до голови Чернівецької обласної ТВК  Миколи Каспрука’’.

Голова Чернівецької обласної ТВК Микола Каспрук, до якого звернулися голови Вижницької та Вашківецької комісій прокоментував ситуацію: “У середу я повідомив органи правопорядку про дане правопорушення, тобто про невиконання умов договору, зателефонувавши на лінію 102. Поліція взяла в мене свідчення, а також заяву від представників міських виборчих комісій. Вчора (у четвер, 15 жовтня) вони знайшли цього ФОПа, печатки для роботи ДВК він видав”.

16 жовтня 2020 року і Вижницька, і Вашківецька ТВК отримали печатки для роботи дільничних виборчих комісій.

Фото печаток додається:

Відповідно до  п.11  ч.2 ст.86  Виборчого Кодексу України Центральна виборча комісія  встановлює форми виборчих документів, затверджує зразки печаток та вивісок виборчих комісій, забезпечує виготовлення печаток окружних і дільничних виборчих комісій, штампів "Вибув" та передачу їх окружним виборчим комісіям, визначає порядок зберігання та передачі виборчих документів до відповідних державних архівних установ.

Згідно п.2-4 Порядку  виготовлення, передачі, зберігання та використання печаток територіальних і дільничних виборчих комісій з місцевих виборів, затвердженого Постановою ЦВК  від 10 серпня 2020 року № 174 виготовлення печаток дільничних виборчих комісій забезпечує міська (міст без районного поділу), районна в місті, селищна, сільська виборча комісія, яка утворила дільничні виборчі комісії. Печатки дільничних виборчих комісій виготовляються спеціалізованими підприємствами (штемпельно-граверними майстернями) за зверненням голови відповідної виборчої комісії, у разі його відсутності – заступника голови, а в разі відсутності голови та його заступника – секретаря комісії. Вказані особи мають право і на отримання печатки від підприємства, що її виготовило.  Печатки дільничних виборчих комісій виготовляються за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України, в межах затвердженого відповідною територіальною виборчою комісією єдиного кошторису видатків для підготовки та проведення відповідних місцевих виборів.

 За коментарями звертайтеся:

Богдан Старик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Чернівецькій області
 
Анна Ноголь, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області
 
Джерело: https://www.oporaua.org/news/vybory/mistsevi-vybory/mistsevi_2020/21456-bukovina-u-vizhnitskomu-raioni-22-viborchi-komisiyi-pratsiuvali-bez-pechatok
1