Арбузов дав державні гарантії на оформлення кредиту до 1,5 млрд грн для добудови Дністровської ГАЕС

Арбузов дав державні гарантії на оформлення кредиту до 1,5 млрд грн для добудови Дністровської ГАЕС

19.07.2013, 21:38

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 17 липня ухвалив перші 3 проекти соціально-економічного розвитку в рамках Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр. Зокрема, проект будівництва першої черги Дністровської ГАЕС. Раніше проект було розглянуто та затверджено Фінансово-кредитною радою - робочим органом з відбору пріоритетних проектів.

Уряд проаналізував доцільність надання державних гарантій на оформлення кредиту в сумі до 1,5 млрд. гривень для реалізації проекту «Будівництво першої черги Дністровської ГАЕС у складі трьох агрегатів».

Загальна кошторисна вартість об’єкта становить 8,46 млрд. гривень, у тому числі за рахунок державного бюджету - 1,56 млрд. гривень, власних коштів ПАТ «Укргідроенерго» - 4,56 млрд. гривень, кредитів, у тому числі під державні гарантії – 2,33 млрд. гривень.

Варто зазначити, що станом на 1 січня 2013 року об’єкт профінансований на суму 5,1 млрд. гривень.

Умовами надання гарантій є ефективна відсоткова ставка до 9,5% та строк використання кредиту – до 10 років.

Згідно з проектом, виконавцем та одержувачем бюджетних коштів є ПАТ «Укгідроенерго» (Вишгород, Київська область).

Своєчасне введення в експлуатацію Дністровської ГАЕС сприятиме забезпеченню потреб енергосистеми України в умовах постійного зростання дефіциту та ризику підвищення вартості енергоресурсів, дозволить забезпечити надійну роботу атомних електростанцій. Зокрема, очікується, що після завершення будівництва виробництво пікової електроенергії двома гідроагрегатами ГАЕС зросте у декілька разів – з 196 до 2030 млн. кВт год. на рік.

Об этом говорится в сообщении департамента информации и коммуникаций с общественностью правительства.

Как сообщало агентство, ранее министр энергетики и угольной промышленности Эдуард Ставицкий прогнозировал завершение строительства первой очереди в составе 3 гидроагрегатов и ввод в эксплуатацию 2 гидроагрегата Днестровской ГАЭС в 2014 году.

100% акций "Укргидроэнерго" принадлежит государству и переданы в уставный фонд Национальной акционерной компании "Энергетическая компания Украины" (Киев).

В состав "Укргидроэнерго" входят Киевская ГЭС, Киевская ГАЭС, Каневская ГЭС, Кременчугская ГЭС, Днепродзержинская ГЭС, Днепровская ГЭС и Каховская ГЭС, общая установленная мощность которых составляет 3 940 МВт, Днестровская ГЭС установленной мощностью 700 МВт, а также строящаяся Днестровская ГАЭС.

2 липня 2013 року, нагадаємо,  голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв перебував з робочою поїздкою у м. Новодністровськ, де разом з генеральним директором ПАТ "Укргідроенерго" Ігорем Сиротою взяв участь у засіданні штабу із забезпечення пуску другого гідроагрегату Дністровської ГАЕС. 

«Дністровська ГАЕС має стати найбільшою гідроакумулюючою станцією Європи і шостим за масштабами проектом гідроенергетики у світі. Станція дозволить зміцнити енергетичну конкурентоспроможність України, зміцнити енергетичну безпеку, врегульовувати графік навантажень в енергосистемі відповідно до світових стандартів співвідношення базової та пікової потужностей, а також стати своєрідним аварійним резервом електроенергії», - наголосив керівник виконавчої влади краю.

За його словами, ПАТ “Укргідроенерго” надає значну увагу розвитку соціальної сфери міста енергетиків та всього Сокирянського району. «Скажімо, разом із здачею другого гідроагрегату планується завершити будівництво 114-квартирного житлового будинку для персоналу станції. Також за кошти компанії планується провести реконструкцію спорткомплексу дитячої спортивної школи та завершити будівництво районного будинку культури у м. Сокиряни», - додав Михайло Папієв.

Окрім цього, у Новодністровську планується провести реконструкцію та будівництво котелень, систем опалення, водопостачання, ремонт ліфтів. «Певен, що нинішня наша зустріч, як, власне, і всі попередні і подальші, сприятимуть успішному вирішенню питань соціально-економічного розвитку Новодністровська та Сокирянщини», - підсумував голова обласної державної адміністрації.

Раінше ми повідомляли: "Дерибан" коштів з Дністровської ГАЕС розпочався?

Папієв з Козаком замислили «мокруху» для бюджетних коштів, - народний депутат Бурбак (+документ)

1