МЗС Румунії засудило руйнування пам'ятника Емінеску в Чернівецькій області, який нашвидкуруч відновили, але президент Румунії  за те, щоб Україна та Молдова підписали Договір про асоціацію з ЄС вже у листопаді цього року

МЗС Румунії засудило руйнування пам'ятника Емінеску в Чернівецькій області, який нашвидкуруч відновили, але президент Румунії за те, щоб Україна та Молдова підписали Договір про асоціацію з ЄС вже у листопаді цього року

15.06.2013, 17:49

Міністерство закордонних справ Румунії не змусило себе довго чекати з реакцією на акт вандалізму, вчиненого по відношенню до пам’ятника М.ЕМІНЕСКУ в ніч з 13 на 14 червня поточного року в смт. Глибока.

Одразу після інциденту, 14 червня 2013 року МЗС Румунії виступило з засудженням вандалізму в Чернівецькій області по відношенню до бюсту М.ЕМІНЕСКУ. Як наслідок, за вказівкою вищезазначеного румунського міністерства, Генеральне консульство Румунії в м. Чернівці в письмовій формі зажадало від Чернівецької обласної адміністрації здійснити у невідкладному порядку необхідні заходи для виявлення винуватців та проінформувати консульську установу стосовно результатів розслідування, - повідомляє румунська преса.

Дмитро САВ'ЮК
CitizenJournal.info ©

Водночас президент Румунії Треян БЕСЄСКУ заявив, що румунська держава всіляко виступає за те, щоб в рамках листопадного саміту Східного Партнерства був підписаний Договір про асоціацію не тільки з Республікою Молдова, а й з Україною.

— Румунію підтримуватиме не тільки Республіку Молдова, а й Україну. Сподіваємося, що ми цього досягнемо, адже до сьогодні Східне Партнерство — це успіх, а історія успіху називається "Республікою Молдова" і хочеться, щоб ми були країною, яка просуває цей успіх і несе відповідальність за нього поряд з Польщею, щоб це Партнерство ЄС матеріалізувалося у підписаних договорах з Республікою Молдовою та Україною" — заявив румунський президент перед початком саміту глав держав Центральної Європи, що відбувся у Братиславі.
БЕСЄСКУ додав, що румунська держава підтримує не тільки розширення ЄС на Схід і у Західних Балканах, але й розвиток демократичних процесів у цих країнах.

— Навідь не може бути й мови про європейську безпеку доки у Західних Балканах неврегульовані міжетнічні та націоналістичні конфлікти, — додав БЕСЄСКУ підкреслюючи, що в регіоні необхідно реалізувати й транскордонні проекти на кшталт "міст Калафат-Відін".
Румунський президент запевнив, що в рамках Братіславського саміту підніматиме й питання Дунайської Стратегії.

— Одне з важливих завдань роботи саміту буде обговорення Дунайської Стратегії, оскільки всі говоримо про Дунайську Стратегію, але вже настав час, щоб держави-члени ЄС просували проекти фінансування Стратегії у бюджеті 2014-2020 рр. з метою виділення відповідних коштів всім придунайським країнам задля модернізації транспорту та комунікацій у регіоні — запевнив Т.БЕСЄСКУ.
Нагадаємо, що на Братіславському Саміті Брали участь 21 глава країн та урядів держав регіону, а також Голова Ради Європи.

Георгій БОДНАРАШ. За матеріалами MEDIAFAX

Погруддя румунського поета буковинського походження Міхая Емінеску, яке було заплановане відкрити в Глибоці, й, що було недавно пошкоджено, нашвидкоруч відновили для офіційного відкриття, що таки відбудеться на 15 червня – у день смерті великого поета, - повідомляє Юрій ЛЕВЧИК.

14 червня, після обіду, було тимчасово відновлене погруддя Міхач Емінеску у Глибоці, а також була підготовлена територія задля успішного проведення відкриття монумента 15 числа.

Нагадаємо, що в ніч з 13 на 14 червня поточного року в смт. Глибока сталася вкрай ганебна подія, яка засвідчила намагання цілком певних політичних сил збурити громадсько-політичну ситуацію в краї та, врешті решт, завадити процесу євроінтеграції України.

citizenjournal.info

1