Миючі засоби та недостатня очистка стічних вод  збільшують концентрацію фосфатів у річках

Миючі засоби та недостатня очистка стічних вод збільшують концентрацію фосфатів у річках

22.03.2019, 19:54

В Україні протягом останніх років зростає концентрація вмісту фосфатів у водних об’єктах. Про це повідомили в Державному агентстві водних ресурсів України у відповіді на запит кореспондента УНН.

"Протягом останніх років зростає концентрація вмісту фосфатів (у водних об’єктах України – ред.) Причинами їх надходження у поверхневі води є використання фосфатовмісних миючих засобів та недостатня очистка стічних вод очисними спорудами", — йдеться у повідомленні.

Також, досить високі значення показників сольового складу ( сульфати,хлориди та сухий залишок) спостерігається у водах річок півдня та сходу України і Причорномор’я, що є характерним для цих регіонів.

Найчистішими річками України вважаються ті, які течуть у Карпатах. Головною причиною, чому води карпатських річок вважають найчистішими, це те, що вони характеризуються сприятливими показниками якісного стану внаслідок особливостей формування їх гідравлічного режиму. Про це пише УНН.

“Найбільш чистими річками України можна вважати карпатські річки Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей”, - йдеться у повідомленні.

До слова, найбільш забрудненими є водойми у Київській, Львівській та Хмельницькій областях через скидання стічних вод комунальними підприємствами.

Нагадаємо, торік в Україні відновили фінансування програму "Захист територій від шкідливої дії вод", на яку з 2012 року не виділяли коштів.

Джерело: УНН
1