Микола Загарюк:  70-річна чернівецька мільйонерка  поповнить бюджет міста майже на 800 тисяч гривень

Микола Загарюк: 70-річна чернівецька мільйонерка поповнить бюджет міста майже на 800 тисяч гривень

08.05.2015, 01:17

Кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2014 році тривала протягом 120 днів та завершилась 30 квітня на позначці 181,0 млн. грн.. Про підсумки цьогорічного декларування ми запитали у начальника Державної податкової інспекції у м. Чернівцях Миколи Загарюка.

Миколо Васильовичу, розкажіть, будь ласка, як відзвітували чернівчани. Які надходження декларували найбільше?

Протягом кампанії декларування чернівчани подали 2589 декларацій про майновий стан і доходи, з них 1860 громадян відзвітували про отримані  доходи, а 729 – це претенденти на податкову знижку. Загальна сума задекларованого доходу складає понад 181,0 млн. грн.

Найбільшу кількість декларацій - 530 було подано чернівчанами про отримання спадщини та подарунків, прозвітували і про доходи у вигляді заробітної плати, і про оренду майна, інвестиційний дохід, дивіденди, продаж нерухомого та рухомого майна,  виграші.

Більшість декларантів – чернівчани середнього віку від 30 до 55 років. Наймолодшому декларанту – 17, а найстаршому – 78.

Розкажіть про декларантів – мільйонерів: скільки їх цього року, чи добровільно вони повідомляли про власні статки? Які джерела цих мільйонних доходів?

Про минулорічні доходи, які перевищують 1 млн. грн. цього року повідомили 19 чернівчан. Загальна сума задекларованого ними доходу склала 51,3 млн. гривень.

Найбільша задекларована сума – 8,8 млн. грн., - це дивіденди та доходи від оренди майна. Найбільше серед декларантів – мільйонерів спадкоємців. Звітували й про іноземні доходи, заробітну плату, інвестиційний дохід, дивіденди, доходи від продажу нерухомого майна.

Кожна кампанія декларування – це своєрідний тест на громадянську свідомість. Ось і цього року ми пробачили яскравий приклад справжнього патріотизму.

Чернівчанка, яка отримала іноземні доходи, добровільно задекларувала 4,5 млн. грн. доходу. 70 літня містянка поповнить бюджет міста майже на 800,0 тис. грн. Ось із кого потрібно усім нам брати приклад, ось хто справді не словом, а ділом дбає про наше місто, і про нашу державу.

Користуючись нагодою хочу висловити щире захоплення та подяку цій пані, а також сподівання, що чернівчани зрозуміють, що дбати про рідне місто, про власну державу,- це обов»язок кожного із нас.

 Миколо Васильовичу, розкажіть скільки цього року претендентів на податкову знижку. Можливо, комусь із декларантів уже повернули частину сплачених податків?

Під час кампанії декларування у громадян є можливість повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізосіб. На 1 травня серед декларантів вже є 729 чернівчан, які бажають скористатись своїм правом отримати податкову знижку. Вони зможуть повернуть 913,2 тис. грн. податку.

Наразі 729 чернівчан вже повернули з бюджету 646,1 тис. грн. сплаченого податку.

Більше 80 відсотків -  це батьки студентів -  контрактників, але є чернівчани, яким відшкодують відсотки за іпотеку, кошти за договорами довгострокового страхування життя, частину витрат на благодійність та репродуктивні технології.

 Тим, хто хоче скористатись своїм право  на знижку можна зробити це до 31 грудня.

 На завершення нашої розмови розкажіть, будь ласка, що чекає на тих громадян, які своєчасно не подали декларації? Які штрафні санкції передбачено чинним законодавством?

Найменше хотілося б говорити про штрафні санкції, адже більшість громадян своєчасно виконали свій податковий обов»язок та відзвітували вчасно.

Крім того, ми працювали і на упередження,- направляли потенційним декларантам запрошення, нагадували про необхідність відзвітувати, фахівці податкової інспекції надавали допомогу в заповненні декларацій, тому, аргументи на кшталт: «не знав», «не встиг», або «забув»,- не приймаються.

Кожен чернівчанин, який повинен був відзвітувати, міг просто і легко це зробити, а часу було більш, ніж достатньо.

Але, на жаль, як і кожного року, є декларанти «з примусу», тобто ті, хто відзвітує через адмінпротоколи та штрафи. Минулого року за несвоєчасне подання декларації про майновий  стан і доходи було притягнуто 83 мешканців обласного центру. Цей рік,- не виняток.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про майновий стан та доходи та інші порушення з цим пов’язані передбачено попередження або накладення штрафних санкцій у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімальних доходів громадян. Повторне порушення скоєне протягом одного року передбачає штрафні санкції у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімальних доходів громадян.

Крім того, якщо декларація самостійно не  подана платником податків, контролюючим органом будуть вживатися контрольно-перевірочні заходи і самостійно буде визначатися сума податку, яка підлягає сплаті, але уже із нарахуванням штрафних санкцій у розмірі 25% від суми не сплаченого податку.

Якщо ж доходи задекларовано, а податок не сплачено, то при затримці до 30 календарних днів штрафна санкція  складає 10 відсотків суми податкового боргу;  а при затримці більше 30 календарних днів,  - вже 20 відсотків.

Але, сподіваюсь, що до 1 серпня усі декларанти добросовісно розрахуються із бюджетом.

 Користуючись нагодою, хочу подякувати чернівчанам за виконання конституційного обов’язку по декларуванню доходів, адже саме зараз нашій державі Україні надзвичайно потрібна підтримка кожного свідомого громадянина.

 Розмову вела

завідувач сектору комунікацій                                              Наталія Бальон

1