Микола Федорук: «Здивуюсь, якщо наступний парламент буде гіршим за той, який є сьогодні»

Микола Федорук: «Здивуюсь, якщо наступний парламент буде гіршим за той, який є сьогодні»

23.10.2014, 16:21

Друкопис програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ. Запрошений гість: кандидат в народні депутати по 201 в.о. Микола Федорук.

Ведуча: Оксана Денисюк.

ВЕДУЧА: Миколо Трохимовичу, два роки тому чернівчани обрали вас народним депутатом, тоді ви висувались від ВО «Батьківщина», зараз йдете від «Народного фронту». Чому змінились політичні смаки?

МИКОЛА ФЕДОРУК: справа у тому, що 2 роки тому такої політичної сили, як «Народний фронт» не було, а була об’єднана опозиція «Батьківщина», я був безпартійний, а вони мене підтримували разом з командою Арсенія Яценюка на виборах 2012 року. Зараз, ви знаєте, що «Батьківщина» йде окремо, партія «Фронт змін» була ліквідована, зараз створений «Народний фронт», зміни відбулись, тому Фронт став народним і мені запропонували йти по мажоритарному округу 201 саме з командою Арсенія Яценюка, чим я пишаюсь. Все абсолютно логічно.

ВЕДУЧА: традиційно ви ведете тиху політичну кампанію, не видно ваших білбордів та сіті-лайтів. Як спілкуєтесь з виборцями та доносите їм свою позицію?

МИКОЛА ФЕДОРУК: є безпосереднє спілкування з людьми. Зараз на вашу студію я приїхав зі спілкування з студентами нашого медичного університету, яке було разом з Максимом Бурбаком. І практично я живу не в Києві, а у Чернівцях, тому щоденно спілкуюсь з людьми на вулицях. Є невеличка реклама у мас-медіа, виступи, у тому числі і наша сьогоднішня з вами зустріч. Так що все йде, як має йти. Я не люблю пишних, якщо можна так сказати, рекламних ходів, тим більше, що час у нас такий, що якщо у когось є лишні гроші – краще їх направити на конкретну допомогу конкретним людям.

ВЕДУЧА: можливо, і на корисніші речі.

МИКОЛА ФЕДОРУК: звичайно. А рекламуватись…я ніколи не вирізнявся особливою потребою самолюбування.

ВЕДУЧА: з минулих виборів минуло два роки, за цей час Україна пережила багато важливих і складних подій. Як змінився за цей час виборець і які найважливіші його потреби ви відчуваєте?

МИКОЛА ФЕДОРУК: революцію назвали Революцією Гідності і тому люди хочуть гідного до них ставлення і саме основне: люди хочуть елементарної справедливості і правди. Не треба давати пустопорожніх обіцянок, те, що ти не можеш зробити, обіцяти нездійсненне, манну небесну, чим грішать сьогодні політики. До речі, «Народний фронт», честь який я маю представляти, і наш прем’єр-міністр, лідер нашої партії та голова ВРУ – вони як раз вирізняються тим, що не дають пустопорожніх обіцянок, а говорять правду. Вона не завжди буває солодка і приємна, але краще знати те, що є насправді, ніж чекати якогось марива, покращення вже сьогодні чи покращення вже завтра, невідомо чого і невідомо з ким. Тому саме таким є стиль нашої політичної сили і я, як раз вважаю, що це сьогодні найголовніше і найголовніші потреби. Спілкування з людьми як раз саме про це і говорить. А злободенні питання вони були і є – це заробітні плати, пенсії – це те, що було, є і буде, на жаль.

ВЕДУЧА: то якою є та правда, про яку ви говорите? Якщо говорити про «Народний фронт», то кількома реченнями про загальнонаціональний рівень і окремо про Чернівці.

МИКОЛА ФЕДОРУК: правда є те, що сьогодні країна практично живе в умовах війни. Правда є те, що уряд взяв країну, яка летіла в прірву, ще б кілька місяців хазяйнування попередніх наших керманичів, і ми б були банкрутом. Команда Арсенія Яценюка взяла на себе відповідальність. Черги і бажання йти в уряд на той час не було, це вже сьогодні з’явилось багато критиків, порадників, що треба було робити і як треба було робити. Тоді ж бажаючих не було і правда полягає в тому, що вистояла команда Арсенія Яценюка. Звичайно, уряд не формувався так, якби хотілось, тому що (скажу свою точку зору) квотний принцип – це є неправильно для формування уряду, але треба, в першу чергу, щоб були фахівці, професіонали, патріоти – це саме основне, з моєї точки зору. В цьому полягає правда. І сьогодні не обіцяє наша команда чисельних берегів і молочних рік, а обіцяє те, що буде не просто, але Україна вистоїть, переможе, Україна буде єдиною державною і відстоювати свої національні інтереси, що демонструє, до речі, прем’єр-міністр на міжнародній арені і у внутрішній політиці. А стосовно Чернівців, коли я йшов на вибори, то моя обіцянка була одна – провести вибори і законно обрати міського голову. Це виконано, так само, як і допомагати університету, з цим, правда, трохи складніше, але наш університет став надбанням Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А ще покращення водопостачання. Цим займався, займаюсь з командою, яка прийшла працювати в міську раду. Реалії такі, що також буде не просто, але разом з тим, при бажанні, якщо люди не будуть осторонь. Повторю гасло нашого міста «Спільними зусиллями» можна все здолати і так само налагоджувати життя і господарку нашого міста.

ВЕДУЧА: ви говорите, що разом з громадою, а якою, на вашу думку, повинна бути ця участь громади і чи включає вона у себе, в тому числі, і контроль за депутатами, яких ми обираємо?

МИКОЛА ФЕДОРУК: звичайно. Але не огульний контроль, який зараз особливо перед виборами є, бо бувають різні організації …

ВЕДУЧА: у нас критику часто звикли називати контролем.

МИКОЛА ФЕДОРУК: так. Контролювати завжди легше, аніж працювати. Всі хочуть контролювати, а ось працювати черги немає, а треба працювати. Контроль має бути за громадянським суспільством, мають бути громадські організації, серйозні громадські організації, а не такі, які відробляють гранти, а ті, які дбають про державу, про наше місто і впливають на ті процеси, які є сьогодні в нашій державі та в нашому суспільстві. Майбутнє абсолютно за громадянським суспільством і якщо хтось думає, що він отримає беззаперечну перемогу на цих парламентських виборах і буде одноосібно робити все, що заманеться, він, як казав мій один товариш «плохо ошибается». Тому що наше суспільство, пройшовши Майдан, не дозволить ще раз створювати авторитарний чи псевдо демократичний режим. І про те потрібно пам’ятати, можливо, і сьогоднішнім політикам, які перебувають в ейфорії, а нас чекає серйозна і кропітка робота. Це саме основне. І мені приємно, що команда «Народного фронту» є такою, є салоган «сильна команда для складних часів» - вона це демонструє, я бачив їх в ділі: на майдані, поза Майданом, і у ВРУ і поза стінами парламенту, це дійсно люди, які дбають не про себе, а дбають про країну і про її людей. 

ВЕДУЧА: деякі ваші опоненти говорять про те, що партійна приналежність насправді заважає працювати. Скажіть, так це чи ні, адже ви людина, яка говорила про «партію чернівчан» і вже маєте два роки досвіду роботи у стінах парламенту.

МИКОЛА ФЕДОРУК: я стою на тому принципі, що містом має керувати людина, яка не належить до партії чи призупиняє членство в тій чи іншій партії. Що стосується ВРУ, то якщо хтось думає, що він в одиночку прийде у ВРУ і зробить рай в державі чи в окремому населеному пункті, то знову ж таки, як казав мій товариш «он плохо ошибается». Так командна, тільки командна робота і прийняти закон, пролобіювати його (лобізм в хорошому розумінні цього слова) важко, там вступає в силу багато інших чинників і без партійної приналежності зробити щось практично неможливо. Є інший варіант – стати «тушкою» і примкнути до когось, але я сподіваюсь, що у цьому скликанні «тушок» вже не буде. Але парламент – це саме така командна робота.

ВЕДУЧА: сьогодні у Чернівцях розповсюдили брошури від «Молодь нації за люстрацію», де вони проаналізували роботу депутатів-буковинців у ВРУ. Там написано, що за 2 роки ви не написали жодного прийнятого закону, коштували ви громаді 1,5 млн. гривень, брали кошти на оренду житла та просили матеріальну допомогу. Прокоментуйте це, будь ласка.

МИКОЛА ФЕДОРУК: я нісенітниць не коментую. Лиш скажу, що за ці 2 роки мною підготовлено в авторстві чи співавторстві 12 законопроектів та постанов ВРУ, які прийняті в тому числі. А далі коментувати немає змісту, це все липа, чорний піар і буде ще не таке перед днем голосування. Це нам знайомо, а судді хто? Тому це нісенітниця, про яку навіть говорити не хочеться.

ВЕДУЧА: Арсен Анциперов залишив вам кілька запитань у Фейсбуці. Ваше найбільше досягнення як депутата ВРУ?

МИКОЛА ФЕДОРУК: досягнення нашої команди у тому, що відбулась Революція. А моє особисте, я сказав: сам депутат – просто депутат, а от команди – те, що відбулась Революція Гідності і був повалений авторитарний режим і Україна стала на шлях демократичного розвитку. Це, вважаю, заслуга не тільки моя.

ВЕДУЧА: Ваше найбільше розчарування, як депутата ВРУ?

МИКОЛА ФЕДОРУК: найбільше розчарування, що люди говорять одне, думають друге, а діють по-третьому. З самого початку мені було дивно і ніяково від того, що здавалось би явно треба голосувати за той чи інший закон, а голосів немає. Це найбільше розчарування, я дуже від того нервувався, можу так сказати. Сьогодні я вже більше розуміюсь в цьому, але разом з тим, не погоджуюсь, адже є очевидні речі, які незалежно від партійних кольорів і незалежно від партійної приналежності треба обов’язково приймати. Зокрема, останнє: дати можливість брати участь у виборах учасникам АТО, це взагалі блюзнірство не дозволити тим людям, які найбільше захищають нашу державу, голосувати, позбавити їх цього права. Це є моє найбільше не те, щоб розчарування, найбільше обурення.   

ВЕДУЧА: Чому чернівчани мають голосувати за Вас, як кандидата до ВРУ?

МИКОЛА ФЕДОРУК: це справа кожного чернівчанина, слухача – вони мають право вибору і вони можуть голосувати за того, за кого вважають за потрібне. Я вважаю, що я не зрадив чернівчан, не схибив, мені не соромно за жодне своє голосування, за жодне своє рішення протягом цих майже 2 років, починаючи з 13 грудня 2012 року роботи у ВРУ.

ВЕДУЧА: давайте окремо поговоримо про вашу передвиборчу програму, вона є на сайті ЦВК, в ній кілька пунктів і вона практично тотожна з програмою політичної партії «Народний фронт». Тим не менш, виокреміть найважливіші для вас пункти – загальнонаціональні так ті, котрі стосуються Чернівців.

МИКОЛА ФЕДОРУК: ми повинні імплементувати і робити все для того, щоб привести законодавство наше до вимог ЄС, а ми збираємось вступати в ЄС. Це і зміна військової доктрини, позаблокового статусу нашої держави, вважаю, що і тут зміни мають відбутись. Що стосується Чернівців – це та робота, якою я займаюсь. Це покращення водопостачання нашого міста з тим, щоб реалізувати проект разом з німецьким банком, яким ми займались 4 роки тому, напрацювання, які були – сьогодні продовжуються. Я спілкуюсь з цього приводу з урядом, і з тим, щоб ми отримали кредит і наше місто отримувало в основному воду з Прута, з прутського водозабору і це зменшить її собівартість. Допомогти нашим студентам, завершити будівництво, тобто працювати з урядом, а уряд, сподіваюсь…ми ж з вами зараз обираємо парламент, а живемо у парламентсько-президентській республіці і від результатів виборів буде залежати, яким буде уряд і саме тому треба голосувати за Яценюка і за його команду. Отже, добудувати корпус на вулиці Сторожинецькій та створити умови і вивільнити гуртожиток для студентів, щоб вони могли краще проживати. Це такі конкретні питання, якими я буду займатись. Окрім цього, залишиться за мною робота в комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, у разі мого обрання, децентралізація влади, проведення місцевих виборів. Це ті питання, які я знаю. Мене ще одне дивує у ВРУ, що у нас є депутати, які виступають з будь-якого питання. Я не такий фахівець широкого профілю, я звик займатись тим, що я знаю і говорити те, що я знаю. Я знаю місцеве самоврядування і тому збираюсь там працювати, у разі обрання мене. До мене близько 300 людей звернулось на особистому прийомі лише у Чернівцях, а по Україні звернень понад 1500. Це повсякденна робота депутата, який не красується на ефірах, це така сама робота, як то журналіста чи робітника, який виконує свою роботу, так само і депутата, який займається цими питаннями.

ВЕДУЧА: чи вдасться нам виборцям і вам – політикам у 2014 році якісно змінити парламент?

МИКОЛА ФЕДОРУК: дуже цікаве питання. Знаєте, чого я найбільше боюсь? Здивуюсь, якщо наступний парламент буде гіршим за той, який є сьогодні. Хоча, здається, що гіршого бути не може. Не дай Бог, щоб перемогли популісти або ті люди, які крім ля-ля-ля нічого в своєму житті не зробили і не вміють робити, які дуже солодко говорять, а за душею нічого не мають, обманюють людей. Ось це мене найбільше турбує у цих виборах, а не щось інше. Дай Бог, щоб наступна ВРУ була кращою. Те, що вона буде проукраїнською – це однозначно і про європейською також, здається, але є небезпека багатьох популістів, що прийдуть популісти і будуть давати прості рішення – за один день вирішити всі проблеми.

ВЕДУЧА: є небезпека не встояти перед владою та грошима – великими світовими спокусами.

МИКОЛА ФЕДОРУК: звичайно, це мої слова. Будь-яка людина перевіряється двома речами: владою і грошима. Я думаю, мені це вже не грозить, ні в одному, ні в іншому я не бачу абсолюту, ніколи не прагнув цього і тому до цього відношусь абсолютно спокійно. А те, що нам буде не просто, у нас є зовнішній ворог, у нас є люди, які взагалі вважають, що Україна – це не держава. Я про це говорив, до речі, ще задовго до Революції Гідності в інтерв’ю одному з сайтів, в архівах це можна побачити. Для них Україна це якесь недаразумєніє і тому подібне.

ВЕДУЧА: у вас є хвилина для того, щоб звернутись до виборців та чернівчан.

МИКОЛА ФЕДОРУК: дорогі чернівчани, обов’язково прийдіть 26 жовтня на вибори, проголосуйте так, як ви вважаєте. Я звичайно, агітував і буду агітувати – це вибори уряду, вибори прем’єр-міністра, тому треба проголосувати на №5, за «Народний фронт», за кандидата, який, на вашу думку, найкраще буде представляти наше місто у вищому законодавчому органі нашої держави. Я бажаю кожному з вас здоров’я, радості і знаю, що ви мудрий народ. Я в це вірив, вірю і буду вірити. Слава Чернівцям і Слава Україні!

Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

Чорней стає як Засрайский, видаляє коментарі неугодні корупційним кулявлобам та КГБешнику ))) Ганьба!

avatar

Чернівці

22 жовтня 2014 18:52

Хороше інтервью, нормальні відповіді на фахові запитання. А попередньому коментатору хочу сказати, що не треба свою жовч на всі Чернівці розповсюджувати.

avatar

Кирило

23 жовтня 2014 11:44