Микола Федорук: 'Робити праведні кроки неправедними методами - неможливо'

Микола Федорук: "Робити праведні кроки неправедними методами - неможливо"

10.10.2011, 00:55

Федорук вперше за 17 років святкуватиме День міста не мером. Каже, що має можливість спілкуватися зараз лише з тими, з ким приємно, а не з тими, з ким потрібно. Напередодні Дня міста журналісти ТВА поцікавилися, як живе колишній міський голова Чернівців, який 17 років пропрацював на посаді очільника міста. Микола Трохимович перебуває в гарному гуморі, більше часу приділяє рідним та близьким. Зі знімальною групою ТВА екс-мер погодився поспілкуватися і розповісти про те, де і як святкуватиме храмове міське свято.

Судові процеси, що тягнуться з приводу відставки Чернівецького міського голови вже півроку не надто засмучують Миколу Трохимовича. Каже, що таким чином перевіряє на собі українське правосуддя. Якщо тут правди знайти не вдасться, подасть документи на розгляд Європейського Суду.

- Образили не мене. Я така, знаєте, я це пережив і слава Богу. А образили тих людей, які голосували, які просто розтоптали місцеве самоврядування, сказали: ви там можете голосувати чи не голосувати, а ми там сколотим бригаду, яка може ваше волевиявлення поставити... поставити на ньому хрест, - розповів Микола Федорук, колишній міський голова Чернівців.

Окрім судових справ, Микола Трохимович багато часу приділяє дружині та близьким.

- Зараз я безробітний. Вимушений. Допомагаю дружині, займаюся тут ремонтом, такими повсякденними клопотами. Заняття цікаві і приносять певні позитивні емоції, - сказав Микола Федорук.

Таким чином, екс-мер перевірив на міцність своїх колишніх колег та друзів. Каже, що й серед чиновників є хороші люди, але частіше це радше виняток, аніж правило.

- Є люди і є чиновники. Є деякі чиновники, от чиновники, я не вважаю, в такому поганому розумінні цього слова, вони всього бояться. Вони бояться. Вони один на одного щось говорять, а потім він думає, як, що і по-іншому, - пояснив Микола Федорук.

- За ці роки я ніколи не будував собі ілюзій і говорив завжди, що всі ми тимчасові і при посадах, і в цьому житті, а вічне лише місто, - вважає він.
Щодо позитивних чи негативних зрушень у міському самоврядуванні, то тут Микола Федорук від коментарів відмовився.

- Я дав собі слово не давати оцінку даній ситуації. Просто зробити праведні кроки неправедними методами - це неможливо, з моєї точки зору, це мої принципи життєві. А давати якусь оцінку я не збираюся, - зізнався Микола Федорук.

День міста, що наближається, Микола Трохимович обов'язково святкуватиме. Скоріше за все, з близькими друзями. Каже, що найкращий День міста відбувся для нього під час святкування 600-річчя Чернівців. А на останок колишній мер побажав чернівчанам:

- Оптимізму і віри в те, що і самоврядування, і добро переможе зло. Як казав цар Соломон: і це мине. Успіхів Вам і здоров'я - саме основне й бережіть себе.

Нагадаємо, справу екс-мера Чернівців Федорука призупинили.

Раніше Микола Федорук заявив, що він використовує 225 днів накопиченої за 17 років керування містом відпустки, але міська рада досі винна йому гроші. У свою чергу, в Ратуші це обвинувачення спростували.

http://www.citi.cv.ua/news.php?cid=26039&p=1

СПРАВУ ЗА ПОЗОВОМ ФЕДОРУКА СУД РОЗГЛЯНУВ ЧЕРЕЗ П'ЯТЬ МІСЯЦІВ І... ПРИЗУПИНИВ

У понеділок, 3 жовтня, Шевченківський райсуд так і не зміг розглянути по суті справу за позовом екс-мера Миколи Федорука до міської ради. Через обставини процесуального характеру, на які послався адвокат відповідача Анатолій Попов, суддя зупинив розгляд справи до їх вирішення Апеляційним судом Вінницької області. Щоправда, представник міської ради у суді пан Попов наполягав на тому, що суд має не зупинити її розгляд, а взагалі залишити без розгляду. "Те, про що клопочеться представник відповідача – це просто недопущення до правосуддя, страх відповідати за свої незаконні дії з боку відповідача, – заявив у відповідь Микола Федорук. – Але справедливість буде, а відповідати за незаконні дії у нашій державі і не тільки все одно доведеться. Тому прошу суд розглядати питання і дати мені можливість, як стороні процесу, скористатися конституційним правом на захист своїх прав від свавілля".

Коментуючи рішення судді щодо тимчасового зупинення розгляду справи, Микола Федорук, зокрема, сказав: "Враховуючи те, з ким маємо справу, не заперечую проти цього".

Адвокат відповідача Анатолій Попов, який представляє інтереси Чернівецької міської ради навіть попри те, що в складі її апарату працює ціле юридичне управління, щодо рішення Шевченківського райсуду повідомив, що "пан Федорук обрав той суд, який йому зручніший". А Ілона Сарафінчан, яка представляє інтереси Миколи Федорука у суді, пояснила, що "ми стали свідками чергової спроби Чернівецької міської ради у будь-який спосіб не дозволити Миколі Федоруку реалізувати своє конституційне право на судовий захист... Адже з моменту подання Миколою Федоруком позову на неправомірні дії міської ради, що було зроблено ще 28 квітня цього року, по сьогоднішній день вже минуло майже п'ять місяців. Проте досі не було жодного судового засідання, де б цей позов розглядався по суті справи... Ми сподівалися, що це нарешті станеться сьогодні. Однак почули чергове клопотання від представника відповідача про те, щоб цю справу взагалі не розглядали".

Ілля ЛІСОВИК, "ДОБА"