Михайлішину показали жовту картку (+ відео, фото)

Михайлішину показали жовту картку (+ відео, фото)

30.08.2012, 05:05

За скаргою уповноваженої особи від ВО «Батьківщина» ОВК №201 визнала порушення з боку кандидата Михайлішина

В останній день, коли могли би розпочати роботу окружні виборчі комісії, ввечері 29 серпня відбулося перше засідання окружної виборчої комісії у 201 виборчому окрузі з центром у Чернівцях. Досі воно відкладалося через відсутність голови комісії, який, згідно з законом, мав би її скликати. Перше засідання голова Андрій Румянцев провів, натомість секретар комісії був відсутній. У засіданні взяли участь 10 членів комісії, і всі вони прийняли присягу.

На порядок денний засідання пропонувалося винесено два питання: про організацію роботи комісії та про виконання членами комісії своїх повноважень на платній основі. Уповноважена особа політичної партії ВО «Батьківщина» Олексій Каспрук наполіг на тому, аби в порядок денний включили його скаргу з приводу систематичного порушення виборчого законодавства кандидатом у народні депутати України Віталієм Михайлішиним, - повідомили BukNEWS у прес-центрі регіонального виборчого штабу Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина».

Комісія затвердила тимчасовий графік роботи, розподілила посадові обов`язки та затвердила порядок оплати праці. Також члени комісії вирішили звернутися до ЦВК для вирішення питання з кандидатурою секретаря комісії.

Потім вони заслухали скаргу на дії кандидата в народні депутати Михайлішина.

Серед задокументованих уповноваженою особою від ВО «Батьківщина» О.Каспруком порушень, які чинить кандидат в народні депутати В.Михайлішин:

незаконне використання соціальних рекламних площин Чернівецької міськради для розміщення зображення кандидата в депутати Михайлішина (всупереч ч. 7 та ч.21 ст. 74, а також ч.6 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»);

використання об’єктів та ресурсів за місцем роботи в органах місцевого самоврядування (комунальної газети «Чернівці») і агітація з наданням виборцям безоплатно послуг, товарів тощо (видача соціальних проїзних) (ч.21 ст. 24 та п.13 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»);

використання приміщень міської ради для проведення агітаційних заходів.

Уповноважена особа партії ВО «Батьківщина» у скарзі просила «вжити заходів до припинення кандидатом в народні депутати України по одномандатному виборчому округу №201 Михайлішиним В.М. незаконних дій щодо проведеня ним передвиборчої агітації».

Окружна виборча комісія зобов’язала Віталія Михайлішина утриматись від використання об’єктів та ресурсів Чернівецької міської ради у своїй передвиборчій агітації. У рішенні з цього питання, зокрема, наголошувалося: «Визнати дії суб’єкта оскарження Михайлішина В.М. такими, що не відповідають законодавству України про вибори народних депутатів. 2) Зобов’язати кандидата в народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 201 Михайлішина Віталія Михайловича утриматися від використання об’єктів та ресурсів Чернівецької міської ради у своїй передвиборчій агітації». Рішення було підтримано одностайно усіма присутніми членами комісії.

ОВК 201 визнала дії кандидата Віталія Михайлішина такими, що порушують виборче законодавство

Під час свого першого засідання 29 серпня окружна виборча комісія 201 округу одностайно визнала дії кандидата у народні депутати від Партії регіонів Віталія Михайлішина щодо окремих методів проведення ним передвиборчої агітації такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори народних депутатів. Окружна виборча комісія зобов’язала Віталія Михайлішина утриматись від використання об’єктів та ресурсів Чернівецької міської ради у своїй передвиборчій агітації.

Таке рішення ОВК прийняла за результатом розгляду скарги уповноваженої особи від політичної партії ВО «Батьківщина» Олексія Каспрука. Зокрема, в скарзі зазначено: «Михайлішин В. М., після реєстрації його кандидатом в народні депутати України, систематично порушує виборче законодавство при здійсненні своєї передвиборчої агітації», а також наведені приклади таких порушень, що стосуються використання кандидатом та секретарем Чернівецької міської ради Віталієм Михайлішином об’єктів та ресурсів Чернівецької міської ради для передвиборчій агітації.

Відео, на якому Олексій Каспрук зачитує скаргу: http://www.youtube.com/watch?v=PXfzny5Mj38

Відео, на якому Олексій Каспрук зачитує скаргу: http://www.youtube.com/watch?v=PXfzny5Mj38

 

Під час розгляду скарги член окружної виборчої комісії Юрій Івашин (суб’єкт подання – фракція Блоку «НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА») запропонував наступне формулювання рішення з приводу скарги: «Визнати описані в скарзі дії такими, що не відповідають законодавству України про вибори народних депутатів. Зобов’язати кандидата в народні депутати по виборчому округу № 201 Михайлішина Віталія Михайловича утриматися від використання об’єктів та ресурсів Чернівецької міської ради у своїй передвиборчій агітації». Рішення із таким формулюванням було підтримано одностайно усіма присутніми членами комісії.

Відео, на якому член окружної виборчої комісії Юрій Івашин пропонує формулювання рішення ОВК з приводу скарги: http://www.youtube.com/watch?v=HQKmn9sdQPk

 

Під час розгляду цієї скарги за відсутності самого кандидата Віталія Михайлішина самовільно слово намагався узяти радник Чернівецького міського голови Роман Довгалюк, який згідно зі статтею 34 Закону України «Про вибори народних депутатів України» взагалі не мав права бути присутнім на засіданні окружної виборчої комісії, так як дозволу чи запрошення виборчої комісії він не мав, і рішення про його допуск на засідання теж не приймалося.

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,

Григорій Сорочан

063 628 67 72, [email protected]

 

 

 

 

 

Див. також:

Засідання виборчої комісії по чернівецькому округу відбулось. Михайлішина закликали припинити порушення
Вчора, 20:58

29 серпня, в останній встановлений законом про вибори день, таки відбулось засідання окружної виборчої комісії по чернівецькому виборчому округу №201. На засіданні були присутні тільки десятеро з вісімнадцяти. Секретар на засідання не з'явився. Одразу перед відкриттям засідання уповноважена особа політичної партії ВО "Батьківщина" в 201 окрузі Олексій Каспрук скерував та зареєстрував скаргу з приводу систематичного порушення виборчого законодавства кандидатом у народні депутати Віталієм Михайлішиним.

На засіданні були присутні наступні керівники та члени ОВК: молодий військовий пенсіонер Румянцев Андрій - голова окружної виборчої комісії (політична партія "Народно-трудовий союз України"), сивочолий представник молоді Рачинський Василь - заступник голови окружної виборчої комісії (політична партія "Молодь до ВЛАДИ"), члени виборчої комісії : Аносов Євгеній (фракція Комуністичної партії України), Годованюк Марія (ліберальна партія України), Івашин Юрій (фракція Блоку "НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА"), Ковальчук Зінаїда (фракція Партії регіонів), Руснак Валерій (Християнсько-демократична партія України), Ряба Тамара (партія Наталії Королевської "Україна – Вперед!"), Тріска Марія (українська партія "Зелена планета"), Чорней Василь (фракція "Блок Юлії Тимошенко" – "Батьківщина").

Присутні члени комісії прийняли присягу. Затвердили порядок денний, куди з подання Каспрука внесли питання розгляду скарги щодо дій кандидата Михайлішина.

На засіданні було піднято питання про неможливість працювати в маленькому приміщенні, яке виділено їм для роботи. Також відсутні техніка та канцтовари тощо. Як пояснив заступник голови комісії пан Рачинський, на 30 серпня повинна надійти необхідна техніка, відбудеться реєстрація юридичної особи виборчої комісії тощо.

Комісія також обрала секретаря засідання пану Тріску за відсутності секретаря комісії.

Також на першому засіданні було розглянуто скаргу уповноваженого ВО "Батьківщини" Каспрука щодо порушень чинного законодавства Михайлішиним. Зокрема, незаконне використання соціальних рекламних площ Чернівецької міської ради, використання об'єктів та ресурсів за місцем роботи в органах місцевого самоврядування (комунальної газети "Чернівці") і агітація з наданням виборцям безоплатно послуг, товарів тощо (видача соціальних квитків), використання приміщень міської ради для проведення агітації.

Присутні члени комісії проголосували, аби зобов'язати кандидата в депутати Михайлішина припинити незаконне проведення передвиборної агітації. Окружна виборча комісія зобов’язала Віталія Михайлішина утриматись від використання об’єктів та ресурсів Чернівецької міської ради у своїй передвиборчій агітації.

Джерело: chas.cv.ua

1