«Ми взагалі не є офіційними учасниками у цій справі': Фищук зняв із себе відповідальність за будівництво прикордонних пропускних пунктів у Чернівецькій області

«Ми взагалі не є офіційними учасниками у цій справі": Фищук зняв із себе відповідальність за будівництво прикордонних пропускних пунктів у Чернівецькій області

22.02.2018, 10:45

Прикордонні пропускні пункти у Чернівецькій області обіцяють добудувати до червня, 2018 року

Голова Чернівецької ОДА прокоментував журналістам Інформаційного агентства АСС  заяви про призупинення фінансування ЄС модернізації міжнародних пунктів пропуску.

Олександр Фищук зазначив: наразі Харківський інститут проводить експертизу стосовно того, скільки було витрачено на модернізацію двох пунктів пропуску в Чернівецькій області. Тоді буде зрозуміло, скільки коштів доведеться повертати ЄС.

Читайте також:  ЄС закриває проект модернізації КПП на кордоні з Україною, в тому числі "Дяківці" та "Красноїльськ" на Буковині

На завершення модернізації пунктів пропуску у державному бюджеті закладено 50 мільйонів гривень, повідомив О.Фищук.

Щодо пунктів пропуску Красноїльськ та Дяківці у Чернівецькій області, реально завершити їхню модернізацію до червня, 2018, пункти пропуску готові на 75 відсотків, сказав голова Чернівецької ОДА.

Але під загрозою опинився інший проект, що фінансується ЄС – це будівництво під’їзних шляхів до пунктів пропуску.

«Ми взагалі не є офіційними учасниками у цій справі. Це має добудовувати Державна фіскальна служба. Ці кошти є на рахунках ДФС у валюті. Є звідки повернути.  Ми хочемо, щоб частину коштів все ж зарахували з огляду на проведені роботи на цих об’єктах. Коли Харківський інститут зробить експертизу, там буде зазначено, скільки коштів було витрачено. Не виключено, що взагалі нічого не потрібно буде повертати. Якщо наша сторона доведе, що витратили на об’єкти 2 мільйони 100 тисяч євро.  Все- таки пункти пропуску будуть побудовані. Вони добудовуватимуться за кошти нашої держави. ЄС погодилась, що у разі виконання ваших обіцянок, пункти пропуску Дяківці-Красноїльськ, якщо пункти пропуску будуть добудовані і здані в експлуатацію до 30 червня 2018 року, ми залишаємо проект, і наступний проект на  4 мільйони євро на під’їзні шляхи», - заявив Олександр Фищук.

ЄС припинив фінансування розбудови та модернізації прикордонних пропускних пунктів з Україною. За інформацією агентства Reuters, європейці мають сумніви в здатності Києва проводити реформи. Проект з модернізації шести українських КПП на кордонах з Польщею, Угорщиною, Словаччиною і Румунією був заснований ще 2014 року. Проте жоден контрольно-пропускний пункт повністю не збудували, хоча ЄС надав 26 мільйонів євро, ідеться в сюжеті ТСН.

Джерело: http://acc.cv.ua/chernivtsi/31818-groshi-za-budivnitstvo-punktiv-peretinu-u-chernivetskij-oblasti-mozhlivo-povertati-ne-dovedetsya-o-fishchuk-video

Водночас, Голова представництва ЄС в Україні зазначив, що Євросоюз зіткнувся з проблемами в реалізації цього транскордонного проекту.

 У реалізації проекту Євросоюзу, що передбачає модернізацію прикордонних контрольно-пропускних пунктів з Україною, є труднощі, однак рішення про згортання проекту не приймалося, заявив голова представництва ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі на брифінгу в Харкові.

 "Справді, ми зіткнулися з проблемами в реалізації цього транскордонного проекту", - зазначив він.

 У чому саме полягають труднощі Мінгареллі не уточнив, пославшись на те, що не бере безпосередньої участі в проекті.

 За словами голови представництва ЄС, рішення про згортання проекту не приймалося.

 "Я не можу вам сказати, що рішення про припинення цього проекту вже прийнято", - сказав він.

 У вівторок, 20 лютого, агентство Reuters повідомило про те, що Європейський союз згортає проект фінансування модернізації КПП на західному кордоні України вартістю понад 30 млн євро через затримку у його реалізації та надмірні витрати.

 Пізніше Державна фіскальна служба (ДФС) України спростувала цю інформацію, зазначивши, що зараз "розглядаються питання подальшого фінансування реконструкції та будівництва пунктів пропуску за рахунок грантових коштів або за рахунок кошторису ДФС на 2018 рік". Також зазначалося, що в листопаді минулого року Фіскальна служба направила фінальний звіт про реалізацію проектів у Спільний технічний секретаріат ЄС.

Джерело: https://dt.ua/

1