'Ми будемо брати участь і в парламентських, і в президентських виборах, де я і моя команда плануємо перемогти' - Володимир Гройсман під час поїздки до Глибоцької ОТГ (ОНОВЛЕНО)

"Ми будемо брати участь і в парламентських, і в президентських виборах, де я і моя команда плануємо перемогти" - Володимир Гройсман під час поїздки до Глибоцької ОТГ (ОНОВЛЕНО)

21.12.2021, 11:19
Сьогодні, 21 грудня на Буковині перебуває Володимир Гройсман, голова партії «Українська стратегія», прем'єр-міністр України 2016 - 2019 років, голова Верховної Ради України 2014 - 2016 років. Володимир Гройсман зустрінеться з колективом, керівниками підприємств та організацій Глибоцької територіальної громади, студентами буковинських ВНЗ, журналістами.
 
Володимир Гройсман зустрівся з колективом Глибоцької об’єднаної територіальної громади, з керівниками підприємств, організацій та партійним активом.
 
Голова громади Григорій Ванзуряк розповів про досягнення, проблемні питання громади. Голова Глибоцької територіальної громади (Чернівецька область) Григорій Ванзуряк очолив Чернівецький осередок політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана». Глибоцька громада – одна з перших утворена в 2015 році і зараз є однією з найзаможніших серед невеликих громад регіону з бюджетом 182 млн грн. Наразі вона об’єднує 9 населених пунктів, має 20 тис. жителів.

Коментуючи призначення, лідер «Української Стратегії»  Володимир Гройсман наголосив: «Ми – унікальна політична команда з огляду на наші професійні якості і погляд на розвиток країни. В команду приходять фахові люди, лідери громад. Впевнений, що Чернівці мають бути серед регіонів-лідерів, а не аутсайдерів. І керівники рівня Григорія Ванзуряка дозволять реалізувати цю мету».

Як зазначив Володимир Гройсман, критерій відбору партійців «Української Стратегії» – фаховість і бажання жити не лише для себе.

«Сьогодні нас підтримують 70% голів громад Чернівецької області, науковці, підприємці. Вони вірять в нашу команду і вірять Гройсману», – зазначив Григорій Ванзуряк.

Володимир Гройсман, який розпочинав реформу децентралізації, наголосив, що наразі багато здобутків реформи знівельовані, а органи місцевого самоврядування практично не беруть участь у розподілі державних субвенцій.
 
Реформу місцевого самоврядування, направлену на зміцнення ресурсної бази та можливостей громад, треба не тільки відновити, а й захистити – передусім заради невеликих громад, які на відміну від міст-мільйонників зберігають українську ідентичність і формують справжній успіх України. Про це сказав лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман під час спілкування з жителями Глибоцької територіальної громади, що на Буковині. Сьогодні, 21 грудня, лідер «УСГ» працює в Чернівецькій області.

«Ми маємо зробити все, щоб завершити децентралізацію. Успішних громад має бути вся Україна. І Україна – вона саме в невеликих громадах. Треба віддати їм борг», – сказав Гройсман.

Глибоцька громада – одна з перших сформована в листопаді 2015 року. Вона об’єднує 9 населених пунктів, тут проживають майже 20 тис. людей. Вони називають свою ОТГ «громадою проєктів», адже політика керівництва направлена на залучення мешканців до співпраці у різних сферах – бізнес, підприємництво, туризм, агросектор. Тут працює крафтова сироварня, туристичний осередок «Червонодібровська Січ», велике підприємство з виробництва тюльпанових цибулин і навіть апітерапічний центр, де лікують бджолами. У місцевому ліцеї працює сучасна лабораторія фізики та енергозбереження, а в приміщенні колишньої районної ради відкрили ІТ-академію для 40 учнів. Щоп’ятниці вони слухають лекції і проводять практичні заняття з викладачами Чернівецького національного університету ім. Федьковича.

Як відзначає голова громади Григорій Ванзуряк, завдяки децентралізації бюджет громади зріс до 182,1 млн грн. Причому дуже важливою була свого часу інфраструктурна субвенція, яка дозволила побудувати в громаді сучасний центр надання первинної медичної допомоги.

«Разом з тим, сьогодні, ми стикаємося з великими викликами. Мова про незрозумілий розподіл коштів на дороги, про велике навантаження з оплати за енергоносії. Це більше 10% бюджету – забагато», – наголошує Ванзуряк.

У свою чергу Володимир Гройсман звернув увагу: ризик повернення громад в часи «кас з виплат зарплат» знову зростає.

«Викликів надзвичайно багато. Треба захистити децентралізацію і сформувати нову систему ресурсів для малих громад. Після місцевих виборів 2020 року треба було збільшити частку ПДФО в місцевих бюджетах до 75%. Тоді б вони змогли витягти проблеми сьогодення. А так – на громади наклали відповідальність, а 80% бюджету тепер формують зарплати разом з оплатою енергоносіїв. Неприпустимо, – сказав Гройсман. – Зараз децентралізація чинній владі не потрібна. Ми бачимо, що повертається ручне керування усіма процесами в країні. Але я впевнений, що наша команда  вийде на вибори, передусім парламентські. Переконаний, що ми змінимо ситуацію».

Також, Гройсман вручив цінні подарунки. Зокрема, подарунок отримав Прокопій Стрельчук, директор Глибоцької ДЮСШ, тренер з легкої атлетики та футболу, відмінник народної освіти України, нагороджений Почесною грамотою Олімпійського комітету, факелоносець Олімпійського вогню Олімпіади-80. Вихованці Стрельчука - неодноразові чемпіони України та Радянського Союзу.
 
Також нагороджено Ільдара Шарафутдінова, заслуженого тренера України з боксу, відмінника народної освіти України. Ільдар 8 років працював старшим тренером Збірної України з боксу, та старшим тренером Збірної України на Олімпійських іграх у Сіднеї в 2000 році. Тренер підготував багато кандидатів , майстрів спорту міжнародного класу, чемпіонів України та призерів Чемпіонатів Європи, світу та Олімпійських ігор. 
 
На зображенні може бути: 3 людини, люди сидять та люди стоять

Керівник «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Глибоцької селищної громади Лариса Тімофті розповіла Володимиру Гройсману про роботу оновленого центру, його нагальні потреби. Центр був створений в 2016 році за рахунок програми субвенцій, яка була запроваджена за прем’єрства Гройсмана. Нажаль, ця програма вже не діє і багато ОТГ позбавлені можливості створювати подібні інфраструктурні об’єкти. Зустріч була теплою і щирою. Гройсман відповів на запитання членів колективу центру, сфотографувався з ними.

На зображенні може бути: 11 людей, люди стоять та у приміщенні

1