Мунтян довідкою загнав Коваля і Галиця в глухий кут

Мунтян довідкою загнав Коваля і Галиця в глухий кут

02.06.2012, 14:06

Місцева влада намагається перешкоджати діяльності опозиції. Заява прес-служби обласної організації партії ВО «Батьківщина»

 У Чернівецькій обласній раді об’єднана опозиція «Батьківщина» втретє заблокувала трибуну. Сталося це після того, як голова обласної ради вже вкотре порушив регламент. Після звіту прокурора області П.Коваля  М.Гайнічеру намагався відібрати в депутатів право задати питання прокурору, як це передбачено Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», який, судячи зі всього, влада «проФФесіоналів» навіть не читала. Адже голова крайового парламенту змотивував таке своє рішення  тим, що, мовляв, прокурор не є підзвітним депутатам обласної ради. Нагадуємо і голові обласної ради, і голові обласної державної адміністрації, котрий теж робив подібні заяви, що згідно зі ст. 21 ч.2  Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», депутат обласної ради має право на депутатське запитання та на відповідь на запитання. Дії голови обласної ради в цій ситуації можна тлумачити як пряме перешкоджання  депутатській діяльності.

У результаті блокування опозицією сесійної  трибуни голова ради змушений був надати слово депутатам, які мали до  прокурора низку питань про порушення чиновниками законів України, про корупцію тощо. Зокрема, голова обласної організації ВО «Батьківщина» Іван Мунтян задав питання про відмову в реєстрації Сокирянської районної партійної організації ВО «Батьківщина»  районним управлінням юстиції.  «Обласне управління юстиції вже давно надало свої висновки, відповідні довідки про те, що районне управління юстиції скоїло прямі порушення законів і не мало жодного права не реєструвати нашу районну організацію, - заявив Іван Мунтян, - однак, незважаючи на всі подані заяви і звернення, в тому числі, і до прокуратури, віз і нині там. Вами, чиновниками, ігнорується  закон!»

У відповідь на це прокурор лише зміг відповісти, що подібні випадки є предметом вирішення судів, а не прокуратури, а заступник голови ОДА Г.Галиць почав закидати, що немає і не може бути жодної довідки обласного управління юстиції, про яку говорив очільник «Батьківщини». У відповідь на подібні закиди Іван Мунтян продемонстрував Г.Галицю в присутності журналістів довідку реєстраційної служби Головного управління юстиції у Чернівецькій області.

На цьому гра абсурду місцевої влади не закінчувалась, адже перший заступник голови ОДА заявив про те, що довідка, видана підрозділом управління юстиції, не може відображати позицію начальника управління юстиції, і особи, що видали цю довідку, будуть покарані за перевищення службових повноважень.

Депутат І.Мунтян звернувся до чиновника із проханням не вводити депутатів і журналістів в оману, адже така довідка існує і вона є правомочною.

 Пан Галиць не визнає те, що сам в.о. начальника головного управління юстиції в Чернівецькій області М.Беженар у своїй офіційній відповіді від 03.05.2012 року №13-36/187 на депутатське звернення І.Мунтяна посилався саме на цю довідку, отже вона повністю відображає думку і позицію обласного управління юстиції. У відповіді йдеться про наступне: «За наслідками перевірки складено довідку та направлено її  в.о. начальника Сокирянського районного управління юстиції Сандуляку Я.Б. для усунення недоліків».

В самій же довідці на трьох сторінках йдеться про те, що саме було порушено колишнім начальником Сокирянського районного управління юстиції Пержун К.Б. під час реєстрації змін керівного складу районної партійної організації ВО Батьківщина.

У висновку йдеться про те, що Сокирянське районне управління юстиції при прийнятті рішення не провело належним чином правової експертизи поданих документів та порушило порядок підготовки та оформлення рішень щодо легалізації об’єднань громадян та інших громадських формувань, яке затверджене наказом Міністерства юстиції України 08.07.2011 року №1828/5.

Також довідка рекомендує начальнику Сокирянського районного управління юстиції вжити заходів щодо усунення виявлених порушень.

Проте ситуацію цей факт не проясняє. Місцева влада продовжує перекручувати закони, так як їм це на даний момент вигідно, ігноруючи всі писані і неписані порядки та й сам здоровий глузд.

1