Мунтян із Флутуром у Вашківцях та Красноїльську маланкували

Мунтян із Флутуром у Вашківцях та Красноїльську маланкували

15.01.2017, 15:40

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян розповів про участь у святкових заходах Буковинської Маланки спільно з представниками іноземних делегацій. 

Про це він написав на своїй сторінці у ФБ.

- Початок насиченого незабутніми подіями дня. Привітав делегацію Сучавського повіту на чолі з головою повітової ради паном Георге Флутуром у стінах Чернівецької обласної ради. Відтак, разом із поціновувачами народної творчості з Польщі, Угорщини та Румунії вирушили на Вижниччину та Сторожинеччину, аби на власні очі пересвідчитися у неповторності Вашківецької переберії та Красноїльської Маланки.

У Вашківцях вдалося навіть трохи поярмаркувати. Також побували у місцевому музеї Маланки, де почули багато цікавого про історію переберії та еволюцію костюмів і масок вашківецьких маланкарів. У давнину вони відповідали таким традиційним персонажам як дід, баба, циган, офіцер, чорт, а вже тепер трансформувалися в образи політиків, героїв кінофільмів та знаменитостей.
Привітали громаду зі святами та побажали усіх гараздів та Божої ласки. Навзаєм отримали потужний заряд позитиву :) - написав Іван Мунтян

Знаменита Вашківецька переберія. Енергетика дійства відчувається у всьому місті, на кожному кроці. Майстерність, з якою маланкарі зображують тих чи інших персонажів просто вражає. Тут тобі і традиційні ведмеді, і запальні мексиканці, і східні султани, і войовничі пірати, і найрізноманітніші будиночки та кораблики на колесах. Одним словом фантазії народним артистам не бракує!

Тішить, що вашківчани зуміли зберегти цю чудову традицію попри будь-які заборони, лихоліття чи негаразди і зараз активно передають свою майстерність нащадкам. А за одно долучаються до спільної справи збагачення буковинської культури яскравими та неповторними образами і популяризації наших споконвічних звичаїв та обрядів.

Саме тому обласна рада не могла лишитися осторонь і на минулій сесії прийняла рішення про заснування щорічного Міжнародного фестивалю народної творчості «Буковинська Маланка», який обєднає усі Маланки нашого краю. Впевнений, що з часом разом із нашими сусідами – румунами, угорцями, поляками, а також представниками інших країн, які мають бажання долучитися до цього воістину народного свята, ми зможемо зробити буковинський фестиваль Маланок не менш відомим, аніж карнавал в Ріо :)

ДОВІДКОВО:

Під час Вашковецького дійства уся галаслива переберія із дзвіночками, батогами, на конях, фірах, мерседесах зійшлася на полудень в одному місці по кутах. А надвечір учасники переберії  зібралися  в Долішньому куті міста, де влаштовують традиційне купання у плесі річки Глибочок, обливаючи одне одного холодною водою.

В рамках дійства відбувся конкурс маланкових гуртів та ряджених. Перед присутніми виступили маланково-фольклорні колективи району та інших сіл і міст області. Також відбулась церемонія купання ряджених «Очищаємося», після чого розпочався святковий концерт, на якому було нагороджено переможців «Вашківецької маланки», та відбувся ритуал спалювання злих духів.

Про це повідомляє прес-служба ОДА

В день Святого Василія Великого в селищі Красноїльськ населення поділяється на 5 кутів, кожен з яких представляє свою Маланку: Дві Маланки – на Красна-Путна з правої сторони дороги, дві Маланки – Красна-Ільски  з лівої сторони дороги і одна – у верхів’ї села.

Маланки з усіх кутів Красноїльська зібралися на площі перед адмінбудівлею Красноїльської об’єднаної територіальної громади змагалися між собою, танцюючи при цьому один спільний танець під мелодію «Урсу», що в перекладі означає «ведмідь». У всіх Маланок однаковий  танець, відрізняється лише костюм ведмедя: він може бути виготовлений з очерету, зі скрученої соломи з довгими широкими крилами, без крил. Саме в цьому і є відмінність Маланок.

1