Мученики телеканалу «Інтер»

Мученики телеканалу «Інтер»

05.11.2018, 19:15
Від «ікони корупції» до «борця з корупцією» один крок.

Їх називали суками та вбивцями. Звинувачували у змові з МВФ та продажних голосуваннях. Закидали фейкові замахи на життя та наркоманію. Арсен Аваков, Олег Ляшко та Вадим Рабинович пройшли на «Інтері» через місяці інтенсивного поливання брудом, подібне до якого випадало на долю небагатьох політиків. Але тепер, із волі вищих сил, їхні випробування, здається, нарешті закінчилися. Вони потрапили в краще життя, де ті ж люди, які нещодавно кидали в них камінням, починають славити їх за найменші діяння.

Арсен Аваков

18 жовтня «Інтер» розповідав про те, як Арсен Аваков вручав державні нагороди працівникам МВС. «Сьогодні маю честь від імені держави Україна вручити вам державні нагороди. Вам, захисникам вітчизни. Які гідно боронять державу», — коментує в сюжеті міністр. Жодному з тих, хто, власне, заслужив нагороди, слова не дали. Але це не так дивно, як те, що «Подробности» взагалі розповідають про героїв у цьому міністерстві. Адже два роки тому риторика була зовсім іншою«После рюкзаков, коррупции, крышевания казино, проституции, наркоты, чем занимается сегодня реформированная полиция по всей стране [...] Страна погружается в полную криминализацию»А ось це — коментарі про «успіхи» Авакова рік тому«Ответственность за отсутствие результатов, причем не только по делу Шеремета, по словам политологов, лежит на главе МВД — Арсене Авакове». І добре, що цього разу міністр роздавав лише медалі, а не нагородну зброю. Адже, як запевняли на «Інтері»: «Аваков раздает боевое оружие, тем самым объединяя вокруг себя, консолидируя определенные силы, с целью во-первых защиты от отставки, второе, я не исключаю, что в будущем... захвата власти». І саме Авакова «Інтер» звинувачував у своєму підпалі. Тепер же міністра на телеканалі піарять.

Вадим Рабинович

17 жовтня «Інтер» подав одразу дві піарні заяви від Вадима Рабиновича. В одній із них лідер партії «За життя» критикував Уляну Супрун: «У нас страна не Украина, а Супруния. Потому что, если Супрун руководит государством, если она плюет на решения Верховной Рады, значит — над ней стоит кто-то, кто выше Верховная Рада [...] Давайте на минутку отложим все разногласия, встанем вместе и уберём эту ведьму из нашей страны». Цікаво, чому Рабинович каже про «нашу країну», якщо «Подробности» кілька місяців поспіль доводили його ізраїльське громадянство? І чи не викликає кампанія народного депутата проти Супрун у пам’яті журналістів згадок про акцію проти Гонтаревої? Дії Рабиновича під час останньої «Інтер» описував так: «Риторика как у совдеповского пропагандиста. Перевирая факты, нардеп только в конце, наконец-то, вспомнил, где он и зачем все это».

У ще одному матеріалі цього дня Рабінович знову закликав політиків до об’єднання. Нагадаємо, що влітку після початку подібної риторики екс-партієць «Опоблоку» (й досі член цієї фракціїзник із прицілу «Інтера». 17 жовтня політик, зокрема, пропонував «прекращение тупой экономической политики». Мабуть, дивно подавати в ефір такі цитати від людини, яка «занималась в Украине чем-то похожим на бизнес» і «была президентом футбольного клуба "Арсенал-Киев", оставив в итоге клуб с долгом почти в 400 миллионов гривен» (цитати з «Подробностей», 13 листопада 2017-го). Далі Рабинович 17 жовтня 2018 року в сюжеті «Інтера» звинувачує політиків у тому, що «что случится со страной, по моему, им уже все равно». А ось заяви щодо самого Рабиновича із програми 13 листопада 2017 року: «Рабинович использовал Украину — цитирую — как трамплин для обеспечения себе сытой пенсии в другом государстве [...] Рабинович предал избирателей и страну». Це казав тоді Микола Скорик, член «Опозиційного блоку», із яким тепер Рабинович планує об’єднатися.

Олег Ляшко

Лідер Радикальної партії нещодавно двічі відвідав «Інтер». 16 жовтня він висловлював вимоги до бюджету: «Ми наполягаємо на тому, щоб було вирішено питання збільшення заробітних плат і перерахунок пенсій, плюс питання субсидій по комуналці. Якщо не будуть вирішені ці питання, ми, безумовно, не можемо підтримувати бюджет». Що мав на увазі Ляшко, звісно, не дуже зрозуміло, адже зростання зарплат і пенсій уже анонсували, а отримання субсидій спростили. Проте важливо не це. Журналісти «Інтера» тепер довіряють коментувати бюджет людині, яка «будучи членом бюджетных комитетов, других "жирных" комитетов, где распределяются миллиарды, набивал себе карманы в разных фракциях, в разных партиях и в конце концов создал свою бандитскую коррупционную фракцию», — як розповідали «Подробности»22 травня 2017 року.

15 жовтня цього року на «Інтері» «радикал» вимагав у когось соціального захисту для військовослужбовців: «Ми наполягаємо на тому, щоб було збільшено фінансування мінімум на 20 мільярдів гривень добавити треба — для підвищення заробітних плат і для соціального пакету, для сімей військовослужбовців. І плюс відведення землі, коли зараз там за гроші землю гребуть корупціонери, а учасники визвольної війни не можуть отримати 10 соток, щоб побудувати хату». Нагадаємо, що «корупціонерів» «Інтер» нині дав оцінювати «іконі української корупції», як журналісти каналу називали Ляшко ще рік тому. Та й земельні питання коментує людина, яка, якщо вірити «Інтеру» річної давнини, вступила в земельну змову з МВФ. А щодо вимог збільшити фінансування, то в кого Ляшко цього просить? Як ми знаємо із, знову-таки, сюжетів «Інтера»«у Верховній Раді України є так звана голуба коаліція. Туди входять провладні фракції і окремо основу цієї коаліції складає Радикальна партія Ляшка».

***

У 2017 році про Арсена Авакова та представників МВС на «Інтері» вийшло 85 сумнівних критичних сюжетів. Про Олега Ляшка та його однопартійців — 49 матеріалів. Про Вадима Рабиновича — 24 сюжети. Не знаємо, чим це спричинено, але тепер «Інтер» вдався до іншої крайності й не просто перестав поливати цю трійцю брудом, а почав їх піарити. Когось активно (як Олега Ляшка), когось рідко (як Арсена Авакова). У будь-якому разі, це добре ілюструє принципи, мотиви та відповідальність журналістів «Інтера» перед глядачами.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Хороший Рабинович повернувся на “Інтер”. Моніторинг теленовин 15–21 жовтня 2018 року».

Ярослав Зубченко

Джерело: https://ms.detector.media/monitoring/monitoring_overview/mucheniki_telekanalu_inter/

1