Мобільні оператори запевняють, що це не вони розсилали протестувальникам SMS «ви зареєстровані як учасник масових заворушень»

Мобільні оператори запевняють, що це не вони розсилали протестувальникам SMS «ви зареєстровані як учасник масових заворушень»

21.01.2014, 16:48

Шановні колеги, сьогодні в «МТС Україна» почали надходити скарги від наших абонентів у центрі Києва, які отримали SMS з номера 111, що містять один і той же текст: «Шановний абоненте, ви зареєстровані як учасник масових заворушень». Ми заявляємо про свою непричетність до даної розсилки. Вона була проведена за допомогою обладнання, яке не належить МТС. Оператор шукає можливі шляхи запобігання подібних розсилок в майбутньому. Таку інформацію розповсюдив прес-секретар "МТС Україна" Влад Войтович.

У "Київстарі" також спростовують свою причетність до розсилки SMS про, начебто, "реєстрацію учасників масових зворушень". Про це на запит "Української правди" повідомили у відділі корпоративних зв’язків.

У компанії наголошують, що це зловмисники використовують незаконне обладнання для здійснення таких розсилок. Мобільний оператор запевняє, що відповідно до чинного законодавства він суворо дотримується умов конфеденціальності інформації про абонентів, їх номери телефонів та місце знаходження. "Ми знаємо про існування обладнання (так звані "піратські базові станції", яке дозволяє розсилати SMS та виконувати дзвінки на мобільні телефони, абонентам будь-яких операторів, що знаходяться в певному районі. Але як оператор ми не маємо технічної можливості побачити діяльність такої станції", - сказано в повідомленні компанії.

В Life також заявили про непричетність до даної розсилки.

Раніше "Українська правда" повідомила, що активісти Євромайдану повідомляли про розсилку людям, які знаходяться на вулиці Грушевського в Києві, повідомлень про ідентифікацію їх як "учасників масових заворушень".

Після останніх президентських виборів у сусідній Білорусі вітчизняні ЗМІ, з посиланням на деякі білоруські агентства, облетіло повідомлення про можливе сприяння білоруських операторів мобільного зв'язку, на вимогу МВС, у виявленні громадян, чиї номери у час "Х" реєструвалися у місці "Y".

Які це мало наслідки для громадян країни, де SIM-карти для мобільного зв'язку продають тільки після надання покупцем своїх паспортних даних, пояснювати, думаю, нікому не потрібно. Практика реєстрації паспортних даних абонента використовується також у Росії. 

Технічну можливість віддаленого стеження за допомогою стільникового телефону мають і в нас. Щонайменше два оператори, які надають послуги мобільного зв'язку, поки що роблять це за бажанням клієнтів. Та ще й заробляють на цьому. Наприклад, надаючи відповідну тарифну послугу батькам, які бажають знати все про пересування власного чада у часі та просторі. У переліку українських міст, де така послуга є доступною, фігурують і Чернівці.

Сам сервіс базується на так званій технології LBS, яка дозволяє вираховувати відстань від SIM-карти людини, яку шукають, до базової станції компанії.

Місце знаходження людини так само можна визначити за кодом ІМЕІ підключеного до мережі телефону. Тому зміна SIM-карти – не допоможе.

 В обох випадках похибка може становити від 200 до 500 метрів, за межами міста – більше, – пояснили на кафедрі радіотехніки та інформаційної безпеки фізфаку ЧНУ ім. Ю.Федьковича.

А ідентифікувати власника картки допоможе один з нових так званих диктаторськи законів, ухвалених 16 січня. В Україні, як до того в Росії і Білорусії, запроваджено продаж мобільних номерів тільки за паспортом

1


КОМЕНТАРІ (1)

Ось і наклали в штани з страху горе-революціонери! ПОЛІТИКИ ПРОСРАЛИ ВСЕ!!!

avatar

Революйіонер

21 січня 2014 15:11