Мрія Світлани Дмитрівни

Мрія Світлани Дмитрівни

26.09.2019, 09:20

Як живеш, громадо?

  Недобоївці – між  районним та обласним центрами, по обидва боки магістрального шляху, що веде від Чернівців до Києва і далі. А в осередді населеного пункту – знакове  відгалуження:  давня-предавня дорога, що з’єднує з дев’ятьма селами свого ж таки та Новоселицького районів і  так само веде до обласного центру. Тож якщо стелиться путь в серце України чи ще кудись у тому напрямку, Недобоївців вам не оминути!  Жителі села та ті, від кого залежав й залежить його розвиток, використали цю обставину. Вздовж магістрального шляху розташовані магазини, заклади громадського харчування. Для своїх і для подорожніх. Щоб не гайнули з вітерцем повз село, а  зупинились, роздивились. Нагода ця посилилась із появою торгово-виробничої компанії «Агромаркет». 2014-го при в’їзді в Недобоївці з’явились презентабельні споруди з торговими залами на півтисячі квадратних метрів та демонстраційні майданчики. А в них для продажу оптом і вроздріб усяка всячина – від малесенької гаєчки та побутового інструменту до складних механізмів і машин, що виходять на селянські наділи й фермерські поля.                                              

Освіта – шлях у майбутнє

– Об»єднану громаду утворили в жовтні 2015, і на 2016 нам запланували  4,3 мільйона державної підтримки, на інвестиційний розвиток. Тобто з’явились кошти, яких при попередньому  адмінподілі в нас просто не було б, – каже голова громади Юрій Юзва. – Використати їх вирішили на підтримку шкіл і дошкільних закладів.

У Долинянах відремонтували дитячий садок та дах школи. У Ставчанах за інвестиційні гроші утеплили школу, а в Керстенцях провели значний обсяг робіт, що до невпізнання змінило навчальний заклад та дошкільну установу. Дещо обділеним у цьому плані виявилось якраз центральне село. Недобоївці за кількістю населення майже вдвічі переважають кожен з населених пунктів громади. Відповідно й школярів та дошкільнят тут значно більше. А будівля школи – ще  з кінця позаминулого століття. Зрозуміло, коштів, виділених на інвестиційний розвиток, навіть якщо додати до них усі внутрішні активи, не вистачило б навіть на виготовлення проєктної документації та  закладання фундаменту. Тож подаватимуть  заявку на участь у конкурсі проєктів, що його проводить Державний фонд регіонального розвитку(ДФРР). А щоб жителі центрального села не відчували себе скривдженими, утеплили, з дотриманням усіх стандартів, приміщення лікарської амбулаторії.

Отож, села – поруч, а ситуація в них різна. В Недобоївцях у навчальних закладах тіснява, у сусідів – просторі світлі класи, затишок і комфорт. Але благополуччя  спокою не додає. У Керстенецькій ЗОШ І-ІІ ступенів довелося побувати під час уроку, і завідувачка навчальною частиною Світлана Діметраш вирішила показати навчальний процес зсередини. Відкриваємо перші двері – тут навчаються четвертокласники. Частина парт – порожні. Та це не засмучує, бо з’ясовується, що четверо учнів поїхали танцювати… у Польщу, на фестиваль. Тобто й у сільських дітей є шанс для мандрівок і розвитку. Але в класі усього 10 учнів. Наступного року вони стануть п’ятикласниками, а ті, хто навчається в дев’ятому, покинуть стіни школи. Дев’ятикласників – десять, контингент, що закріплює за нею другий ступінь, так само поповнять  десятеро…

 – Наближаємось до крайньої межі, коли школа  в нинішньому форматі може перестати функціонувати, – висловлює  тривогу Світлана Дмитрівна. Для збереження статусу І-ІІ ступенів в 5-9 класах має навчатися не менше 40 учнів. Тепер є 42.

Тривожна ситуація перебування «над прірвою» зберігатиметься поки не підуть у середню школу теперішні першокласники. Їх п’ятнацять. А загалом, діток у селі, де третина молодих жінок напівемігрантки, народжується мало, то й школа, де створено прекрасні умови для навчання, занять спортом, налагоджено повноцінне  харчування, під загрозою. Тож педагог із багаторічним стажем Світлана Діметраш плекає мрію, щоб здійснилися наміри Президента Зеленського повернути в країну якомога більше українців, які виїхали на заробітки за рубіж.

Тим часом у громаді не збавляють темпів. На черзі, каже Юзва, заміна даху й подальше утеплення школи. А про амбітний план довелося чути в стінах дитячого садка. На вихованні тут – сорок  діток. Малувато.  Але збудований ще за радянським проєктом дитсадок, коли малят було значно більше, передбачав облаштування плавального басейну. Основа водойми давно зацементована,  дах над нею також є, однак це лише частина робіт. Та й кошти на оплату праці тих, хто навчатиме плаванню всього десяток-два дітей, нелегко буде віднайти. Тож керівники громади вирішили змінити правила гри – діяти за принципом… опорних шкіл. Притягальна сила закладу, де все на вищому рівні, сприяє тому, що навчатися сюди йдуть також діти  з інших населених пунктів. А в Керстенцях хай буде «опорний дитсадок», куди теж привозитимуть на уроки плавання малят із наближених сіл. Однак програмами інвестиційного розвитку і  ДФРР виділення коштів для таких цілей не передбачено. Тому уважно стежать за оголошеннями про міжнародні гранди. Якщо зважити, що в більшості розвинутих країн дітей вчать плавати з віку немовляти, то шанс знайти підтримку є.

 Агромаркет і агломерація

Для жителів ОТГ  функціонування компанії «Агромаркет» -- не лише торгова привабливість. Тут працюють, забезпечуючи добробут сімей, сорок  сельчан. Робота легальна і податкові відрахування зміцнюють місцевий бюджет. Компанія багатопрофільна. Селянські,  фермерські господарства забезпечує насінням високоврожайних сортів, саджанцями, засобами захисту від шкідників. Аналіз проб грунту дозволяє дізнатися чого саме землиці бракує… Хотинщина – район інтенсивного садівництва.  Свого часу держава виділила садівникам кошти, аби розвивали галузь. Але погоду, політичний ландшафт на рівні окремої ОТГ не замовиш. Коли клімат сприятливий і врожай щедрий – виникає  проблема збуту. Якщо ж небо зарядить дощами, а, бува, посиплеться й град, фрукт  стає для продажу не кондиційним.  

– Після  анексії Криму, подій на Сході країни ринки Росії стали для нас небажаними й малодоступними, звузився також ринок внутрішніх продаж, – каже директор «Агромаркета» В’ячеслав Тодосійчук. – Доводиться   шукати покупця в країнах Близького Сходу. А там у ціні одноколірний фрукт. Якщо червоний – то червоний, без додавання інших відтінків. Жовтий – то  жовтий, зелений – значить тільки зелений.

Для задоволення попиту треба змінити сорти. Промислове плодоношення настане через пів десятка літ. Але в «Агромаркеті» прагнуть бути сучасними. Мають сортувальну лінію, яка оцінює і відбирає плоди (70 відсотків реалізаційної продукції  – яблука) за трьома параметрами: округлість, колір, вага. Реалізація – це  той  сегмент в обслуговуванні громадян, що його бере на себе підприємство. Та після відсортування залишається некондиція. Її можна переробляти на сік, а можна  сушити, і така продукція знаходить покупця навіть у зарубіжжі. Вирішити проблему покликана створена на базі Рукшинської, Недобоївської та Хотинської ОТГ «Яблунева агломерація». Угоду про її створення підписали два роки тому. Проєкт схвалено як на обласному, так і на всеукраїнському рівні, але для реалізації його шукають інвестора. Головне – закупівля сушарки. Приміщення готові облаштувати власним коштом.

 Субвенції й німецькі друзі

До ОТГ вирішили приєднатися жителі ще двох сіл – Зарожан та Ширівців. Цю перспективу врахували при створенні потужної пожежно-рятувальної команди. Її члени – волонтери, які регулярно займаються спортом. Саме цей гарт допомагає недобоївським рятувальникам перемагати на змаганнях різного рівня, а науку волонтерства переймали в Німеччині та Канаді. «У німецькому містечку з населенням менше 30 тисяч  320 волонтерів регулярно складають іспити, а формування пожежно-рятувальних загонів на базі волонтерських організацій – то європейський досвід», – кажеТодосійчук. Партнери з Німеччини подарували Недобоївцям маневрений пожежний автомобіль. Запас води в ньому – півтонни, тоді як цистерна традиційного ЗІЛу вміщає в шість разів більше. Але ті півтонни бувають ціннішими, бо невелике авто може швидко проїхати вузькою вуличкою, по бездоріжжю дістатися до об’єкта  поки  полум’я не розбушувалось. У функціонуванні волонтерської пожежно-рятувальної станції – тісна співпраця: «Агромаркет» забезпечує технікою, пальним, членами команди, а громада виділяє кошти на зарплату штатному інструктору.

Партнерство  стало звичним у малому і великому. У громаді чи не першими в Україні розробили механізм проєкту співучасті й реалізують тепер його в ході реконструкції дитсадка.

Приміщення дошкільної установи Недобоївців розраховане на 40 діток. Перебувало там понад сто. Зібравши докупи кошти з інвестиційної субвенції, пропорційну частку з місцевого бюджету та сподіваючись отримати із Держбюджету вже документально виділені 2 мільйони на соціально-економічний розвиток, узялися добудовувати другий поверх. Частину дітей на час проведення робіт розмістили в іншому місці, більшість батьки тимчасово віддали на виховання в установи прилеглих сіл. Та от несподіванка: казначейство просить повернути отримані досі на соціально-економічний розвиток 700 тисяч гривень до держбюджету. «Ми не можемо виконати це побажання, бо гроші запущені в дію, і не сьогодні-завтра доведеться розраховуватися з виконавцями робіт», – каже голова. Більше того: в громаді сподіваються ще й на підтримку з ДФРР. Недавно провели експертизу об»єкта. Оцінка схвальна, і це вселяє надію… Вони ж не прохачі – активні учасники процесу, які рухають одну з найважливіших реформ уперед!

Михайло ТОКАРЮК.

Хотинський район.

На фото: в оновленому за стандартами нової української школи  класі Керстенецької ЗОШ І-ІІ ступеня.

1