Москаль тепер не тільки румун і єврей, а ще й мадяр! Нардеп просить генпрокурора покарати керівників обласних рад, що «визнали» російську регіональною за «статтею Тимошенко»

Москаль тепер не тільки румун і єврей, а ще й мадяр! Нардеп просить генпрокурора покарати керівників обласних рад, що «визнали» російську регіональною за «статтею Тимошенко»

27.08.2012, 20:46

Нардеп Геннадій Москаль направив депутатське звернення голові Закарпатської облради Івану Балозі з проханням винести на сесію питання про надання угорській мові статусу регіональної й прийняти рішення про використання її в діловодстві та документації. Текст звернення написаний угорською мовою у повній відповідності до “мовного” закону Ківалова-Колесніченка. Дещо раніше, нагадаємо, пан Москаль відправив прем’єр-міністру Миколі Азарову офіційне депутатське звернення щодо зловживань голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва, який, грубо порушуючи Закон “Про вибори народних депутатів України”, особисто агітує за кандидатів від Партії регіонів. Депутатське звернення на ім’я прем’єра написане мовою ідиш (єврейська мова германської групи, яка включена до переліку регіональних мов). Здається, Геннадій Москаль під час передвиборчої агітації, замість рекламувати БЮТ, всерйоз зайнявся вивченням іноземних мов.

Джерело: transkarpatia.net

 Москаль просить Тячівську та Рахівську районні ради надати румунській мові статус регіональної

Нардеп Геннадій Москаль направив депутатські звернення головам Тячівської та Рахівської райрад Михайлу Даниличу та Миколі Беркелі з проханням винести на сесію питання про надання румунській мові статусу регіональної і прийняти рішення про використання її в діловодстві та документації. Як відомо, в Тячівському районі Закарпатської області проживає близько 12,4 відсотків румунів, а у Рахівському – 1,6 відсотків румунів. Текст звернення в обидві райради написаний румунською мовою у повній відповідності до “мовного” закону Ківалова-Колесніченка. 

Нагадаємо, що, за інформацією Г.Москаля, Адміністрація Президента розіслала негласні вказівки місцевим радам із вимогою не ставити питання про надання статусу мовам національних меншин за винятком російської. Таким чином, політика правлячої Партії регіонів принижує права усіх, за винятком російської, національних меншин, які гарантовані їм Конституцією України.

Геннадій Москаль просить Віктора Пшонку порушити проти керівників обласних рад, що «визнали» російську регіональною, кримінальні справи за «статтєю Тимошенко»

Народний депутат Геннадій Москаль звернувся до генерального прокурора Віктора Пшонки з вимогою перевірити силами працівників ГПУ рішення Одеської, Запорізької, Донецької, Херсонської, Дніпропетровської, Харківської, Луганської обласних рад та міськради міста Севастополя щодо надання російській мові статусу регіональної. «Я прошу перевірити рішення облрад на відповідність Конституції, де сказано, що порядок використання мов в Україні регламентуєтся законами, а також на відповідність Європейській Хартії регіональних мов та мов меншин, яка, як відомо, ратифікована Україною і вступила в силу з 1 січня 2006 року, - заявив у зверненні народний депутат. – Оскільки є суттєві відмінності між ратифікованою Хартією і законом «Про засади державної мовної політики. Зокрема: в законі вказані мови, яких нема в Хартії – вірменська, ромська, караїмська, кримчацька, русинська, ідиш, новогрецька». Водночас, за словами Геннадія Москаля, в самій Хартії вказані мови, яких не існує в природі – це єврейська і грецька.

«Перед ухваленням закону «Про язык» треба було забрати з закону «Про ратифікацію Хартії…» єврейську і грецьку, а з самого закону забрати новогрецьку мову – оскільки це мова сучасної Греції, а автохтонні греки, що проживають на території України, розмовляють румейською або урюмською – в залежності від віросповідання», - зауважив нардеп.

Геннадій Москаль також зауважує, що рішення згаданих облрад потрібно перевірити на відповідність самому закону «Ківалова-Колесніченка», оскільки в перехідних положеннях до нього містяться зміни до закону «Про місцеве самоврядування в Україні», які дозволяють приймати рішення з цього приводу виключно сесіям сільських, селищних та міських рад. «В перехідних положеннях нічого не сказано про можливість прийняття подібних рішень обласними радами, міською радою Севастополя, а також Верховною радою Автономної республіки Крим та Київською міською радою (рішення останніх двох органів поки відкладено на щастя їх керманичів), - зауважив він. – Також необхідно виявити на якій підставі Ізмаїльська міська рада відмовила болгарам у визнанні їх мови регіональною на території міста». «Прошу перевірити рішення згаданих органів і в разі порушення Конституції та законів винести прокурорські протести. А в разі наявності складу злочину – порушити кримінальні справи проти посадових осіб місцевого саморядування за перевищення влади і службових повноважень», - резюмував Геннадій Москаль.

Джерело: moskal.in.ua

1