Москаль розповів, хто з СБУ та МВС керує нападом на Майдан

Москаль розповів, хто з СБУ та МВС керує нападом на Майдан

19.02.2014, 17:26

СБУ та МВС реалізували у вівторок на Майдані дві спецоперації, які ввели у дію в. о. міністра Віталій Захарченко та заступник голови Служби безпеки Володимир Тоцький.

Про це з посиланням на свої джерела заявляє голова парламентської ТСК щодо розслідування дій силовиків Геннадій Москаль, повідомляє його прес-служба.

За словами Москаля, метою операцій МВС ("Хвиля") та СБУ ("Бумеранг") у вівторок була "повна зачистка Майдану, Українського дому, Будинку профспілок та Жовтневого палацу".

"Першу операцію під назвою "Хвиля", згідно з нормативно-правовими актами, може ввести в дію тільки в. о. міністра МВС Віталій Захарченко", - твердить Москаль.

За його інформацією, готували та керували "Хвилею" заступник глави МВС Віктор Ратушняк, начальник департаменту громадської безпеки Олександр Крикун, в. о.начальника ГУМВС у м. Києві Валерій Мазан та командувач внутрішніх військ Станіслав Шуляк.

Друга операція, як твердить Москаль, виконується силами Антитерористичного центру СБУ. "Розробляють і керують операцією перший заступник голови СБУ Володимир Тоцький, начальник управління департаменту "Т" СБУ Сергій Потієвський, начальник УСБУ Києва та Київської області Олександра Щоголєв", - йдеться у заяві Москаля.

За його словами, у цій операції також задіяні керівник антитерористичного центру М. та керівник центру спеціальних операцій "Альфа" П. (згідно із законодавством, прізвища засекречені).

Москаль твердить, що від застосування таких операцій керівників силових відомств застерігали навіть російські спеціалісти, запрошені для консультацій.

"На одну з нарад в АП було запрошено відомого фахівця з антитерористичних операцій із Росії… Росіянин різко розкритикував запропоновані МВС та СБУ спецоперації, назвав їхніх авторів професійно непридатними", - твердить Москаль.

Головним застереженням проти застосування таких операцій, стверджує голова ТСК, було те, що вони призведуть до великої кількості жертв.

Як відомо, щонайменше 26 осіб загинули у Києві внаслідок загострення ситуації у вівторок.

Українська правда

1