Москаль розповів, хто дав наказ розігнати акцію 1-го грудня на Банковій

Москаль розповів, хто дав наказ розігнати акцію 1-го грудня на Банковій

12.05.2014, 21:25

Наказ про силовий розгін акції на вул. Банковій біля будівлі Адміністрації Президента 1 грудня 2013 року дав особисто тодішній міністр МВС Віталій Захарченко

Такі результати перевірки тимчасової слідчої комісії Верховної Ради під головуванням Геннадія Москаля оприлюднені на особистому сайті нардепа, пишуть «Коментарі».
За словами Москаля, Захарченко віддав відповідний наказ своєму заступнику з громадської безпеки Ратушняку.
«У діях колишнього міністра МВС Захарченка, його заступника Ратушняка, начальника головного управління МВС в Києві Коряка, його заступника з питань громадської безпеки Фетчука, начальника управління громадської безпеки київської міліції Мариненка, а також командирів спецпідрозділів «Беркут», прикомандированих до ГУ МВС у м. Києві з Кіровоградської, Київської, Луганської, Полтавської, Тернопільської, Харківської та Чернігівської областей, є грубе порушення цілої низки міжнародних актів, яких Україна зобов´язалася неухильно дотримуватися»,- заявив Москаль.
Крім того, під час цих подій співробітники міліції вчинили ряд злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України.
ТСК направляє в Генпрокуратуру список активістів (165 осіб) і представників українських та закордонних ЗМІ (44 особи), які внаслідок побиття міліцією отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.
Певна, невелика частина постраждалих зверталася за допомогою до бригад швидкої допомоги, але переважна більшість людей не зверталося в медичні заклади, боячись переслідування з боку правоохоронних органів.
ТСК також встановила, що 1 грудня 2013 року співробітники міліції розгромили Спілку письменників України неподалік від Адміністрації Президента на вул. Банковій.
Вони жорстоко побили письменників і мітингувальників, які намагалися сховатися в будівлі від переслідування правоохоронців, а також знімальну групу грузинського телебачення.
Тимчасова слідча комісія закінчила перевірку щодо правомірності дій працівників МВС під час подій 1 грудня 2013 року біля Адміністрації Президента, направляє матеріали в Генпрокуратуру і просить на їх підставі притягнути винних до кримінальної відповідальності.
Як повідомляли «Коментарі», 1 грудня відбулося народне віче в центрі столиці. За різними оцінками, в ньому взяли участь від 500 тисяч до 1,5 мільйона осіб.
У той день на вулиці Банковій відбулися зіткнення між активістами та «Беркутом» , викликані провокаторами, під час якого силовики застосували шумові гранати, сльозогінний газ і кийки. Крім того, 1 грудня від рук «Беркута» постраждало півсотні журналістів.

1