'Містечко децентралізації': у Кельменцях відбувся заключний захід інформаційного туру 'Я - громада'

"Містечко децентралізації": у Кельменцях відбувся заключний захід інформаційного туру "Я - громада"

09.07.2019, 23:02

У містечку Кельменці Чернівецької області 07 липня відбувся завершальний захід інформаційної кампанії “Я - громада!”, що реалізується за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України. Метою інформаційної кампанії є підвищення обізнаності рівня громадськості про позитивні зміни, що відбулися внаслідок реформи децентралізації, сприяння кращому розумінню громадянами суті реформи та залучення людей до активної участі у соціальному, культурному та політичному житті своїх громад. Крім того організатори намагались сформувати позитивне ставлення до процесів добровільного об’єднання та децентралізації по всій Україні.

“Ми відвідали 38 населених пунктів України, провели 11 панельних дискусій, і сьогодні у нас буде 39 «містечко децентралізації». По всій Україні є не об’єднані громади. Їх сьогодні майже стільки, скільки об’єднаних, але за ці 2 місяці ми побачили, скільки громад готові до об’єднання. Люди розуміють не тільки виклики, які перед ними стоять, а й переваги і можливості, які відкриває об’єднання громад. Ми сподіваємось, що сьогодні ви поспілкуєтесь з нашими експертами та між собою. Сподіваємось на ваші гострі питання, у нас вони є на кожному заході. Ми б хотіли, щоб це була відкрита дискусія”, - зазначила Тетяна Вороніна, експертка зі стратегічних комунікацій проекту “Я - Громада!”.

Під час заходу можна було детальніше дізнатись про об’єднані територіальні громади та отримати консультації щодо їх утворення від фахівців. Саме по собі «містечко децентралізації» складалось із шести наметів, кожен з яких позначав одну із важливих сфер або структур функціонування громади – ЦНАП, амублаторія, дитячий садок та школа, поводження з відходами, культура та дозвілля, стадіон та спорт загалом. Присутні ж учасники заходу мали змогу отримати заохочувальні призи (наприклад, еко-торбинки), у разі проходження квесту по всім пунктам. У кожному наметі треба було поспілкуватись про ту чи іншу сферу в громаді, відповісти на питання. “Такий формат заходу є досить креативним та інноваційним. Кельменецький район залишився єдиним в області, де поки так і не створено жодної ОТГ. Хоча спільно з районною владою ми побували на десятках громадських слухань в кожному селі. Але десь певна недовіра у населення залишається, навіть попри те, що в сусідніх районах ОТГ показують добрі результати роботи. Тому сподіваємось, що і такий діалоговий формат спричинить позитивний ефект”, - розповіла Тетяна Татарчук, директорка Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування.

Матеріал підготовлено спільно з Регіною Чулініною, студенткою кафедри політології та державного управління Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

1