Міська рада покладає на ОСББ багато додаткових зобов’язань, які ускладнюють їм життя, - голова Правління Асоціації ОСББ «Чернівці»

Міська рада покладає на ОСББ багато додаткових зобов’язань, які ускладнюють їм життя, - голова Правління Асоціації ОСББ «Чернівці»

18.01.2020, 12:03

Формуючи міський бюджет місто має зважати не лише на потреби управлінських компаній, але і на потреби ОСББ

Тиждень тому, 10 січня 2020 року, у Чернівцях група небайдужих людей створила Асоціацію ОСББ «Чернівці», яка наразі надаватиме правову допомогу та юридичний супровід діяльності ОСББ, представлятиме інтереси членів асоціації перед монополістами – надавачами комунальних послуг. Асоціація також представлятиме інтереси ОСББ в органах місцевого самоврядування.
Про ідею створення Асоціації, першочергові завдання та користь для мешканців ОСББ журналістці «Чернівці.Онлайн» розповіла Голова Правління Асоціації ОСББ «Чернівці» Антоніна Ясінська.

Пані Антоніно, розкажіть, як виникла ідея створити Асоціацію, чи була в цьому нагальна потреба?

Я і мої колеги вважаємо, що ОСББ найкраща форма управління багатоквартирним будинком. Хочете контролювати кошти, які Ви сплачуєте, хочете бачити якість робіт – об’єднуйтесь в ОСББ. Оскільки, ОСББ є відносно новим явищем у порівнянні з ЖЕКами, то у законодавстві є багато прогалин, неточностей. До того ж, міська рада також покладає на ОСББ багато додаткових зобов’язань, які ускладнюють життя ОСББ. І таких питань доволі багато. Але найголовніше – це, звичайно, взаємодія з газовиками. Як відомо, минулого літа були масові відключення мешканців міста від газопостачання через борги, хоча офіційна причина називалася інша. Але саме це газове питання і стало тим питанням, яке нас всіх згуртувало. Ми зібралися на робочу комісію при міській раді – і тоді ми зрозуміла, що у всіх ОСББ приблизно однакові проблеми. Що нам вкрай потрібний юридичний супровід нашої діяльності. Мати юриста в кожному ОСББ – це надто дорого, а всі хочуть платити комуналку поменше, але при цьому мати хорошу якість послуг. Тому ми хочемо найняти юриста для Асоціації, а далі він буде вирішувати проблеми всіх ОСББ, учасників Асоціації.

Яка мета створення Асоціації?

Основна мета створення і роботи Асоціації – це представницькі повноваження, тобто представництво інтересів членів Асоціації перед надавачами житлово-комунальних послуг та контроль дотримання сторонами умов договірних відносин. Асоціація також представлятиме інтереси ОСББ в органах місцевого самоврядування. Коли ти спілкуєшся з кимось, маючи за плечима обєднання 20-30 ОСББ нашого міста, людей з однаковою позицією – тебе геть по-іншому сприймають, так набагато легше діяти, ніж коли ти один намагаєшся донести свою точку зору.

Хто Ваша команда?

Наша команда – це люди, яким небайдуже. І це найголовніше. Але це ще й ті люди, які не жалкують свого вільного часу, зусиль для того, щоби зробити проживання у будинку кращим. Наша команда – це члени Правління Асоціації: Яна Брус, Роман Никифорук Людмила Тарко, Анастасія Шатілова-Скрипник, Олег Савчук, Аліна Яківчик та ревізійна комісія, яку представляє Олеся Грубляк. Ці люди працюватимуть для розвитку, розширення можливостей та повноважень Асоціації.

Які першочергові завдання ставите перед собою в роботі Асоціації?

по-перше, це взаємодія з надавачами комунальних послуг, Чернівцігаз, Чернівціводоканал, Обленерго в рамках нового ЗУ «Про житлово-комунальні послуги». Який влітку 2019 року набув чинності. І наразі ми маємо право вибору в формі договорів з монополістами. Тобто, наразі, ми маємо право перейти з колективних договорів на індивідуальні, бо колективний ждоговір, це колективна відповідальність. До прикладу, у будинку є 50 квартир, з них – 30 оплачує послуги вчасно, 20 – сплачують значно пізніше, а з цих 20 – 5 відмовляються платити взагалі, але при цьому ОСББ має вчасно сплатити за всіх мешканців, тому що будинок має мати і світло, і газ, і воду.Тому індивідуальна відповідальність – це завжди краще, це стимулює мешканців своєчасно сплачувати отримані послуги.

По-друге, це допомога новоствореним ОСББ налагодити роботу всередині будинку, підтримувати його в належному стані.

По-третє, це взаємодія з органами місцевого самоврядування, тобто формуючи міський бюджет місто має зважати не лише на потреби управлінських компаній, але і на потреби ОСББ, яких щодня стає більше в нашому місті.

Я читала, що Асоціація ОСББ «Чернівці» подала пропозицію до міської влади про створення револьверного фонду для швидкої поворотної фінансової допомоги для членів асоціації, які мають нагальну потребу в такій допомозі? Розкажіть, будь ласка, яка від нього користь?

Револьверний фонд – це так би мовити каса взаємодопомоги ОСББ. При нагальній потребі, маючи аварійну, форс-мажорну ситуацію ви можете отримати фінансову допомогу, швидку фінансову допомогу. Для отримання якої потрібно бути членом Асоціацію, бути платоспроможними, тобто, у будинку відсутні борги за комунальні послуги і надати гарантії цільового використання коштів. І коли ми бачимо, що у вас все гаразд, що ви навели лад у своєму ОСББ, то вам виділяється необхідна сума, яка розбивається на зручний для вас період часу, за який ви маєте повернути цю позику. Ця позика для вас буде безвідсотковою, як звичайна розстрочка.

Асоціація існує рівно тиждень. Чи є вже пропозиції від ОСББ щодо вступу до Асоціації?

Так, пропозиції від ОСББ вже є, люди реагують оперативно, поки це на рівні консультацій – люди питають, що ми можемо запропонувати, чим ми взагалі будемо займатися, тому що це новинка для нашого міста. Хочу також наголосити на тому, що будь-яке ОСББ, яке вступає в Асоціацію, надає повноваження, які чітко прописані у Протоколі Загальних Зборів кожного окремого ОСББ. Тобто не може бути такого, що ви (ОСББ) вступили в Асоціацію, а ми нав’язуємо вам свої правила гри. Це перше, що цікавить потенційних членів Асоціації. А по-друге, багато ОСББ хочуть вступати в Асоціацію, тому що сучасне законодавство у сфері ЖКП змінюється чи не щодня. Тримати постійно руку на пульсі доволі складно, вимагає багато часу. А якщо у нас уже є чітко напрацьовані схеми, є чіткі результати, то набагато зручніше прийти, подивитися, проконсультуватися і далі працювати так, як це буде комфортно саме вашому ОСББ, вашим мешканцям.

Галина Єреміца

Джерело: https://chernivtsi.online/ 

1