Міноборони вперше в Україні розробило бронежилет за стандартами НАТО

Міноборони вперше в Україні розробило бронежилет за стандартами НАТО

16.01.2021, 23:51

У Міністерстві оборони України розроблено власну технічну специфікацію “Бронежилет модульний”. До цього Збройні Сили та військові формування в Україні закупівлю бронежилетів здійснювали за комерційними технічними умовами. Тепер такі вимоги вперше встановило оборонне відомство, - повідомив Міністр оборони України Андрій Таран.

За його словами, у технічній специфікації застосовані вимоги державних та військових стандартів. Крім цього, для перевірки оцінки відповідності якості бронежилета використовується стандарт армії США (NIJ Standard-0101.06). Крім того, Міністерство оборони передбачило всі необхідні випробування та жорсткі умови для постачальників.

“За цією документацією вже у 2021 році будуть проведені закупівлі бронежилетів для потреб ЗС України. Це - загальновійськовий бронежилет, призначений для виконання повсякденних бойових завдань. Його основний споживач – Сухопутні війська. Для виконання завдань спецпризначенцями або десантниками у 2021-му році ми розробимо полегшену модель”, - прокоментував Андрій Таран.

Довідково

“Бронежилет модульний” ТС А01XJ.29423-287:2020 (01) має модульну структуру та складається з базової конструкції, яка може мати додаткову комплектацію захисними елементами. Зберігає балістичні властивості після замочування – як на 1 годину за ДСТУ, так і відповідно до STANAG 2920 – на 24 години у морській воді. Жорсткі вимоги є до пакування цих м`яких елементів, які «тримають» осколок: вони мають бути вкладені у захисні пакети, що забезпечують вогне- і водотривкість. Раніше такого у наших бронежилетах не було.

Новий бронежилет можна закуповувати як з металевими, так і керамічними жорсткими бронеелементами. Бронежилет модульний виготовляють двох рівнів протикульної стійкості в місці розташування жорстких бронеелементів, у комплекті із базовим чохлом БМ з м’якими балістичними пакетами (диференційний рівень захисту).

Військові (дослідні) випробування бронежилетів проведено у Центрі спеціального призначення Військової служби правопорядку у ЗСУ. Після випробувань дослідні предмети передані до Науково-випробувального відділу Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, який перевірив їх балістичну стійкість.

1